PMI FORUM

Najbolji projektni menadžeri na 13. PMI Forumu: 'Za uspjeh projekta najvažnije su soft vještine'

Najvažnija i najveća regionalna konferencija posvećena projektnom menadžementu izvrsna je prilika za networking i razmjenu znanja, poručila je direktorica Foruma Marina Pupić-Bakrač.

Pod nazivom “Building Project Portfolio”, u utorak je u zagrebačkom Plaza Event centru održan 13. PMI Forum, što je bila prilika da projektni menadžeri i predstavnici tvrtki iz različitih industrija od domaćih i stranih stručnjaka kroz predavanja i radionice saznaju najnovije trendove iz područja projektnog menadžmenta. I ove je godine zabilježen porast broja prisutnih organizacija, što je pokazatelj važnosti PMI Forma na hrvatskom tržištu, komentirala je direktorica PMI Foruma Marina Pupić-Bakrač. „Organizirali smo rekordnih 6 cjelodnevnih radionica, koje su bile popunjene u cijelosti. Uvijek se traži mjesto više. Konferencija je bila iznimno posjećena do posljednje minute, a nama je to još jedna potvrda da radimo jako dobar posao“, dodala je. Kao jednu od najvećih vrijednosti PMI Foruma ističe networking jer, kaže, posjetitelje privlači ne samo usvajanje novih znanja, nego i mnoštvo prilika za povezivanjem s kolegama iz struke.

„Projektni menadžment je kompleksna disciplina. Izazovi su svakodnevni s iznimno visokim stresom, to je u prirodi tog posla. Zato je za uspjeh projekta najvažnija ona soft vještina, a upravo kroz networking kolege razmjenjuju iskustva i međusobno si pomažu savjetima. Na PMI Forumu nema osjećaja konkurentnosti, već samo prilike“, naglašava Marina Pupić-Bakrač. PMI Forum je prije 13 godina pokrenula mala grupa entuzijasta koji su prepoznali da struci treba jedan event koji će služiti za povezivanje i razmjenu iskustava, a danas se radi o najvećoj i najvažnijoj regionalnoj konferenciji posvećenoj projektnom menadžmentu. „Inicijativa je odmah naišla na plodno tlo. I ove godine su nas posjetili brojni kolege iz regije, a taj broj se svake godine povećava“, dodala je Pupić-Bakrač.

Uz šest posebnih povelja za pokazanu izvrsnost u upravljanju projektima, na 13. PMI Forumu dodijeljeno je i najviše strukovno priznanje za projekt godine (POY), kojim PMI ističe najbolji prijavljeni projekt proveden u Hrvatskoj. Kao i svake godine, odluka komisije nije bila nimalo lagana. Ovogodišnji pobjednik je projekt izrade digitalnih obrazovnih sadržaja za matematiku i fiziku za osnovne i srednje škole, a nagrada je otišla nositelju projekta Algebra za CARNET i voditeljici projekta Sonji Prišćan. Cilj projekta bio je osigurati podršku za sustavno uvođenje informacijsko-komunikacijske tehnologije u proces učenja i poučavanja izradom digitalnih obrazovnih sadržaja. Izrađeni materijali, osim što su jedinstveni u Hrvatskoj i šire, prilagođeni su djeci i mladima s posebnim potrebama, kao i nadarenoj djeci te njihovim nastavnicima i profesorima.

O suvremenim tehnologijama, najboljim praksama te izazovima s kojima se suočavaju svakodnevno u svome poslu, govorili su neki od najboljih projektnih menadžera. Miroslav Aničin, Senior Project Manager, Agile Coach, Agile Transformation Consultant, Troubled Project Rescue Experta u američkom Toptalu, svoje predavanje je posvetio uspostavljanju procesa upravljanja benefitima. U sklopu njega, istaknuo je da produkt koji se isporučuje projektom zapravo nije razlog poduzimanja projekta, već je to vrijednost koju produkt tek treba isporučiti, odnosno benefiti koji će se dobiti njegovom upotrebom. Rene Roider, portfolio menadžer Erste grupe je pojasnio zašto je potrebno kombinirati različite pristupe u multidisciplinarnom portfelju kako bi se osigurala konzistentna provedba. Najpoznatiji hrvatski astronom Korado Korlević govorio je o budućnosti, obrazovnom sustavu i promjenama koje nas čekaju. Održana je i panel rasprava, na kojoj su Ervin Jagatić, Jasmina Nikolić, Tajana Horvat i Josip Špaleta raspravljali o glavnoj temi konferencije, Building project portfolio: Digital strategy enabler. O umjetnoj inteligenciji i njenom potencijalu u brojnim industrijama govorio je Ratko Mutavdžić, direktor Cloud Services-a za javni sektor Centralne i Istočne Europe, dok je temi izgradnje održivog portfelja, svoje vrijeme posvetio Damir Prusac, praktičar lean i agile razvoja softvera. Morten Sorensen, potpredsjednik ureda za korporativno upravljanje projektima u Peratonu, pojasnio je kako učinkovito odabrati strateške inicijative i upravljati koristima od uspješne isporuke i stalnog održavanja očekivane vrijednosti.

Uz brojna predavanja i zanimljive radionice, PMI Forum je još jednom pokazao koliko je projektni menadžment važna struka s velikim potencijalom stvaranja dodatne vrijednosti, što je i razlog zašto će se sljedeće će izdanje zasigurno nestrpljivo iščekivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 12:28