IZVJEŠTAJ AMNESTYJA

NAJBRUTALNIJA POLICIJA NA SVIJETU Filipinci koriste srednjovjekovne sprave za mučenje‏

 Screenshot

Amnesty International objavio je izvještaj o metodama torture koje nad uhićenim građanima provodi fliipinska policija . Navodno koriste niz sprava za mučenje među kojima i neke za koje se mislilo da su nestale sa srednjim vijekom, poput kotača za mučenje. Jedna od čestih metoda je "šišmiš položaj" u kojemu zatvorenici naglavce vise sa stropa 30 sekundi, a u pokrajini Laguna blizu Manile, navodi Amnesty International, policajci muče ljude "iz čiste zabave".

Nakon što je objavljen izvještaj pokrenuta je istraga protiv nekoliko policajaca. Za mučenja se doznalo kad je 44 osumnjičenika pritvorenih pod sumnjom za dilanje droge filipinskim novinarima požalilo da su ih držali u ilegalnom, neregistriranom zakonu i tamo im nanijeli teške ozljede. Zatvorenici su pokazali rane i modrice na različitim dijelovima tijela i tvrde da ih je policija mučila kako bi odali svoje dobavljače droge. Osumnjičenici su optužili 10 policajaca za mučenje i iznudu, prenio je Amnesty International.

Filipinska Komisija za ljudska prava (CHR) u inspekciji tog zatvora otkrila je kotač za mučenje, ukrašen crtežima metoda mučenja i efekata koje one proizvode. Među njima je, piše, bila i "Manny Pacquaio od 20 sekundi" nazvana po popularnom filipinskom boksaču, u kojoj zatvorenika razapetog na kotaču neprekidno udaraju 20 sekundi.

Predsjednika CHR-a Loretta Ann rosales opisala je zatvor kao "užasno mjesto". "Pokušavamo promijeniti mentalitet policije kako bi se njihov budući rad temeljio na zaštiti ljudskih prava ali to će očigledno dugo trajati." rekla je agenciji Associated Press.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:13