Jeste li znali da su šparoge zapravo daljnja rodbina- ljiljanima?
Ukupno postoji više od tristo vrsta, od čega ih se dvadeset vrsta jede, a samo četiri rastu u našim šumama. Naravno, kao i svako povrće, šparoga se sije i u industrijske svrhe, no s obzirom na blagodat koju može u Hrvatskoj bi mogla biti i zastupljenija. Naime, samo u Njemačkoj se proizvede čak 57,000 tona dok je najveći izvoznik u svijetu Peru, koji godišnje proizvede i izvozi vrtoglavih 2016.030 tona!!
No, vratimo se mi na domaće tržište. Iako ih je trenutno u našim trgovinama malo, budući da se domaće kod nas kupuju kad je sezona, a to je od travnja do srpnja, u ponekom zamrzivaču još se može pronaći koji zamrznuti svežanj.
Njihova priprema iznimno je jednostavna. Bilo da se dodaje uz jaje, meso ili pak služi kao zdravi prilog važno je samo pripaziti da se ne "prekuha". Upravo zato kuhari predlažu stavljanje u kipuću vodu i kuhanje do maksimalno 8 minuta, ovisno o debljini. Divlje šparoge, koje su tanje, treba kuhati maksimalno 6 minuta, a kako bi zadržale sve nutritivne sastojke moraju biti poklopljene i kuhati se u malo vode. Nakon što se to napravi začini su samo stvar ukusa.
Neki ih vole s malo soli i maslinovog ulja, drugi pak ih pohaju, treći pirjaju s lukom na maslacu, četvrti blendaju i s njima rade juhu ili ukusne namaze.
Oni koji nisu vješti u kuhinji te im je i ova jednostavna priprema zapravo komplicirana ili im se ne da sve to pripremati odlučuju se za gotove proizvode.
Upravo zato početkom ove godine cijela je Hrvatska sudjelovala u anketi u kojoj su birali najukusniju paštetu s dodatkom.
U opasnoj konkurenciji ova zanimljiva biljka borila se s lavandom! Usprkos neodoljivoj i mirisnoj lavandi, mala zelena divlja šparoga pobijedila je i tako u kombinaciji s kokošjim mesom postala dio nove Argeta ponude pašteta.
Naime, dosadašnja poznata i omiljena kokošja pašteta, s narezanim suhim šparogama, okusom osvaja i najzahtjevnija nepca. Osim što je pripremljena s pažljivo odabranim dijelovima mesa, prirodnim začinima i biljnim uljima nos Free From oznaku koja sa sigurnošću potvrđuje da svaka Argeta ne sadrži konzervanse, umjetna bojila i pojačivače okusa te gluten.
Je li Argeta kokošja pašteta sa šparogama zaslužila titulu kraljice te je li to onaj okus šparoge kakav bi bio uz komadić koke na tanjuru otkrijete sami i potražite nove Argeta proizvode u svim boljim trgovinama diljem Hrvatske.