HRVATI SU ODABRALI

NUTRITIVNO BOGATA BILJKA Kraljica šume pobjedila mirisnu ljepoticu

Davno je pjevač Dražen Turina Šajeta na svom albumu »Blues berača šparuga« odlučio opjevati povrće koje na prvu izgleda kao obična debela trava.  Jestiva trava, kako je Šajeta naziva, šparoga je ukusna i zdrava namirnica koje se koristi i u delikatesnim jelima diljem svijeta. Primarno ju poznajemo kako dodatak jajima no ova, nutritivno bogata, biljka iznimno je dobra i za reguliranje tjelesne težine te čišćenje jetre, bubrega i pluća.
 Shutterstock

Jeste li znali da su šparoge zapravo daljnja rodbina- ljiljanima?

Ukupno postoji više od tristo vrsta, od čega ih se dvadeset vrsta jede, a samo četiri rastu u našim šumama. Naravno, kao i svako povrće, šparoga se sije i u industrijske svrhe, no s obzirom na blagodat koju može u Hrvatskoj bi mogla biti i zastupljenija. Naime, samo u Njemačkoj se proizvede čak 57,000 tona dok je najveći izvoznik u svijetu Peru, koji godišnje proizvede i izvozi vrtoglavih 2016.030 tona!!

Shutterstock

No, vratimo se mi na domaće tržište. Iako ih je trenutno u našim trgovinama malo, budući da se domaće kod nas kupuju kad je sezona, a to je od travnja do srpnja, u ponekom zamrzivaču još se može pronaći koji zamrznuti svežanj.

Njihova priprema iznimno je jednostavna. Bilo da se dodaje uz jaje, meso ili pak služi kao zdravi prilog važno je samo pripaziti da se ne "prekuha". Upravo zato kuhari predlažu stavljanje u kipuću vodu i kuhanje do maksimalno 8 minuta, ovisno o debljini. Divlje šparoge, koje su tanje, treba kuhati maksimalno 6 minuta, a kako bi zadržale sve nutritivne sastojke moraju biti poklopljene i kuhati se u malo vode. Nakon što se to napravi začini su samo stvar ukusa.

Shtterstock
Blanširane šparoge sa prsima i avokadom

Neki ih vole s malo soli i maslinovog ulja, drugi pak ih pohaju, treći pirjaju s lukom na maslacu, četvrti blendaju i s njima rade juhu ili ukusne namaze.

Shitterstock
Namaz od bijele šparoge

Oni koji nisu vješti u kuhinji te im je i ova jednostavna priprema zapravo komplicirana ili im se ne da sve to pripremati odlučuju se za gotove proizvode.

Shutterstock
Šparoge u kokošjoj pašteti

Upravo zato početkom ove godine cijela je Hrvatska sudjelovala u anketi u kojoj su birali najukusniju paštetu s dodatkom.

U opasnoj konkurenciji ova zanimljiva biljka borila se s lavandom! Usprkos neodoljivoj i mirisnoj lavandi, mala zelena divlja šparoga pobijedila je i tako u kombinaciji s kokošjim mesom postala dio nove Argeta ponude pašteta.

Argeta pašteta, Kokošja sa šparogama

Naime, dosadašnja poznata i omiljena kokošja pašteta, s narezanim suhim šparogama, okusom osvaja i najzahtjevnija nepca. Osim što je pripremljena s pažljivo odabranim dijelovima mesa, prirodnim začinima i biljnim uljima nos Free From oznaku koja sa sigurnošću potvrđuje da svaka Argeta ne sadrži konzervanse, umjetna bojila i pojačivače okusa te gluten.

Je li Argeta kokošja pašteta sa šparogama zaslužila titulu kraljice te je li to onaj okus šparoge kakav bi bio uz komadić koke na tanjuru otkrijete sami i potražite nove Argeta proizvode u svim boljim trgovinama diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:29