KOMENTAR

Osobni bankrot bit će jedini izlaz

Ekstravagantna promjena tečaja švicarca, ovo će se pretvoriti u političku krizu u Hrvatskoj, napisao je jučer ujutro Nenad Bakić na svom blogu Eclectica. Franak je u tom trenutku već bio oko 20 posto skuplji nego dan prije. Većina hrvatskih dužnika još nije znala što se događa. Već sat-dva kasnije predstavnici udruge Franak zatražili su hitan sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem. I tu počinje ispunjenje “Bakićeva proročanstva”.

Što hrvatski ministar financija može napraviti kako bi tisućama hrvatskim dužnika u franku, koji su se drugi put u mandatu ove Vlade našli pritisnuti težinom svojedobne vlastite nesmotrenosti,omogućio izlaz iz sada sve izvjesnijeg bankrota? Za početak, može pogurati što brže usvajanje zapelog prijedloga Zakona o stečaju potrošača (“Zakon o osobnom bankrotu”). Tu je, uglavnom, i granica Vladinih mogućnosti. Sve ostalo svodi se tek na toplu riječ utjehe. Iznenadna eksplozija švicarskog franka globalni je problem za koji će rješenje morati potražiti globalna financijska zajednica.

Hrvatski dužnici ostaju na milosti hrvatskih banaka koje su, nakon prošlogodišnjeg “Linićeva” reza u kamatu, ostale bez dodatnog prostora za pomaganje posrnulim klijentima. Ostane li franak na jučerašnjoj razini, hitno uvođenje osobnog bankrota, ma koliko bolno i ponižavajuće, vjerojatno je jedino rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:12