MEDICINSKI FENOMEN

PACIJENTICA ZBUNILA LIJEČNIKE KRVAVIM ZNOJEM Izolirala se od svijeta i pala u depresiju: 'Nije imala nikakvih rana, nikakvih posjekotina...'

 
Arhivska fotografija
 Profimedia, Barcroft Media

Obilno znojenje izaziva brojne nelagodnosti poput neugodnog mirisa i mrlja na odjeći. Međutim, te mrlje su uglavnom prozirne osim kod Talijanke kojoj umjesto znoja curi krv.

21-godišnja pacijentica zaintrigirala je talijanske liječnike, a u bolnicu je primljena nakon što je tri godine krvarila na dlanovima i po licu kad bi se znojila. Nije imala nikakvih rana ni posjekotina koje bi mogle uzrokovati ovaj medicinski fenomen. Stanje joj je bilo toliko loše da se izolirala od ostatka svijeta i razvila stanje slično depresiji i napadajima panike.

Nakon što su je primili u bolnicu u Firenci i započeli liječiti depresiju i tjeskobu, liječnici su joj dijagnosticirali rijetko stanje ‘krvavog znoja’ (hematridoza). No, do danas nisu otkrili uzrok ovom neobičnom stanju, a neki čak sumnjaju u njegovo postojanje. Analiza njezine kože nije pokazala nikakve abnormalnosti, objavljeno je u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Članak također donosi povijest ovog tjelesnog poremećaja. Krvavi je znoj navodno spominjao još grčki filozof Aristotel, a pojavljuje se i u literaturi iz srednjeg vijeka. Često su mu pripisaivali religijsko značenje. U jednom dermatološkom priručniku iz 2012. Piše da poremećaj ‘nije znanstveno potvrđen’ premda autori ne negiraju njegovo postojanje, piše Gizmodo.

Michelle Sholzberg, hematologinja u bolnici St. Michael u Torontu, rekla je za CBC da je slučaj jako neobičan. Ona već godinama proučava slučajeve pacijenata oboljelih od hemofilije, pogotovo kod žena kod kojih se ta bolest povezuje s obilnim menstrualnim krvarenjima.

Bleeding discharge from the forehead (A) and lower face (B) of a 21-year-old woman. (C) Histologic analysis from a bleeding area showed normal skin without any relevant histopathologic changes (hematoxylin-eosin stain, magnification × 20).
Canadian Medical Association Journal
Krvarenje iz čela i obraza kod 21-godišnje talijanske pacijentice; histološka analiza nije pokazala nikakve abnormalnosti na koži

Jedna od autorica članka, hematologinja i medicinska povjesničarka Jacalyn Duffin sa Sveučilišta Queen’s u Torontu, proučila je 42 stručna medicinska članka o ovom stanju izdanih od 1880. Primijetila je da je gotovo polovica članaka objavljena u razdoblju posljednjih pet godina, no mnogi još uvijek sumnjaju da krvavi znoj postoji.

‘Ironično, u svijetu koji je sve više sekularan, višestoljetno povezivanje krvavog znoja s religioznim misterijima rezultiralo je teškim prihvaćanjem postojanja tog stanja’, napisala je.

Talijanski su znanstvenici odlučili pacijenticu liječiti beta blokatorom propranololom, slijedeći neke ranije primjere. Terapija joj pomaže, no nije u potpunosti zaustavila krvarenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:40