IZAZIVAČ

Pobuna koja je stvorila najveći američki trkački automobil

 

Jedna od najspektakularnijih utrka u povijesti započela je s jednim lošim poslovnim ugovorom. 1963. godine, Henry Ford II, "Deuce", odlučio je da želi da Ford Motor Company krene u utrke. Jedini problem: Ford nije imao sportski automobil u svom portfelju.

Najbrži način za kupnju sportskog automobila, mislio je Deuce, bio je kupiti Ferrari, tada tvrtku za trkače automobile. Ford je poslao izaslanika u Modenu u Italiji radi sklapanja ugovora s Enzom Ferrarijem. Amerikanci su ponudili 10 milijuna dolara, ali kako su se pregovori bližili njihovom zaključku, Ferrari se pridržavao klauzule u ugovoru koja kaže da će Ford kontrolirati proračun (a samim tim i odluke) za svoj trkački tim. Ferrari, inače poznat kao "Il Commendatore", nije mogao spriječiti predaju autonomije, pa se založio, poslavši Henryju Fordu II poruku koju Deuce nije često čuo: Postoji nešto što njegov novac nije mogao kupiti.

Umjesto prodaje, Ford je odlučio uložiti novac i inženjering svoje tvrtke u sitnu osvetu. Presudio je da će Ford pokrenuti vlastiti trkački tim s jedinstvenim ciljem - pobijediti Ferrari u najprestižnijoj svjetskoj utrci, 24 sata Le Mansa.

Upravo ova istinita priča poslužila je kao savršena podloga za film Izazivač: Le Mans ’66. Za nagradu Oscar nominirani James Mangold, predstavlja film baziran na istinitim događajima, o čvrstom prijateljstvu, koje je zauvijek promijenilo povijest utrka.

Godina je 1959. Carroll Shelby (Matt Damon) je na vrhu svijeta nakon pobjede u najtežoj utrci u motosportu - 24 sata Le Mansa. Njegov trijumf nažalost ubrzo preraste u tragediju, zbog bolesti srca nikada se više ne smije utrkivati. Unatoč lošoj prognozi, Shelby se u trenutku snalazi i prebacuje na dizajn i prodaju automobila, čime se bavi u skladištu u Venice Beachu s ekipom inženjera i mehaničara u kojoj je i temperamentni pokusni vozač Ken Miles (Christian Bale). Britanski prvak i odani obiteljski čovjek briljira za volanom, ali je i previše izravan, arogantan i beskompromisan.

Nakon uspješnog predstavljanja vozila Shelby u Le Mansu u okršaju sa slavim talijanskim vozilima Enza Ferrarija, Ford Motor Company angažira ekipu kako bi dizajnirali najbolji sportski automobil svih vremena. Trkaći automobil koji u najslavnijoj utrci može pobijediti i Ferrarija. Shelby, Miles i ekipa su odlučni uspjeti, a u stvaranju revolucionarnog automobila koji će zasjeniti sve konkurente slijedi bitka s korporativnim utjecajima, zakonima fizike i osobnim problemima.

Vrhunska glumačka postava koju čine Oscarom nagrađeni Christian Bale i Matt Damon, fantastična istinita priča i pravi automobilski spektakl IZAZIVAČ: LE MANS '66., u distribuciji Blitza, u kinima pogledajte od 13. studenog i to u najprestižnijim formatima IMAX i 4DX, a ulaznice možete kupiti već danas na blagajnama kina ili online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:29