čistoća je pola zdravlja

Produžite život svog uređaja na ove jednostavne načine!

Rukujete li ispravno svojom klimom?
 Getty Images/iStockphoto

Jedan od najčešćih problema s klimatizacijom neispravno je rukovanje klima-uređajem i neredovito održavanje njegove čistoće. Čak će i najmoderniji model prepun izvrsnih i korisnih funkcija s vremenom izgubiti na snazi i učinkovitosti ako zanemarite njegovo održavanje. Osim besprijekornog funkcioniranja samog klima-uređaja, još je jedan, iznimno važan razlog zašto je pravodobno i temeljito održavanje klima-uređaja ključno. Naime, ne smijemo zanemariti činjenicu da kvaliteta zraka koji svakodnevno udišemo u svome domu utječe na naše zdravlje i zdravlje naše obitelji!

Little girl in dusty home cleaning nose. Dust particles visible in sun rays. The girl aged 9 cleaning her runny nose with a tissue.
Getty Images/iStockphoto

Svoj klima-uređaj trebali biste servisirati jednom do dva puta godišnje i to prije početka sezone hlađenja, odnosno grijanja. Nakupljena prašina i prljavština na filterima i drugim dijelovima uređaja otežavaju proces uklanjanja suvišne vlage i topline iz zraka te se time smanjuje osjećaj ugode koju bi klima trebala stvarati. Neprestano korištenje klima-uređaja tijekom ljetnih mjeseci pritom stvara uvjete za razvoj plijesni, pogotovo ako ne grijete zimi pomoću klime te se niste pobrinuli za moguću kondenzaciju koja predstavlja plodno tlo upravo za nastanak plijesni.

close up home air conditioner filter with many dust
Getty Images/iStockphoto

Prašina, plijesan i slični alergeni i više su nego prisutni u zraku koji nas okružuje, što na svojoj koži posebno osjećaju alergičari kojima stvaraju znatne probleme. Uzevši u obzir da danas provodimo više vremena u zatvorenim prostorima nego prije trideset ili četrdeset godina, sve nam je važnije osigurati si kvalitetne uvjete za život. Moderni modeli poput LG ARTCOOL uređaja tako danas imaju ionizatore koji steriliziraju zrak eliminirajući pritom štetne tvari i mirise, funkciju automatskog čišćenja koja sprječava stvaranje bakterija i plijesni na izmjenjivaču topline, kao i mogućnost pametne dijagnostike problema pomoću aplikacije na telefonu kako biste se osigurali da udišete najkvalitetniji mogući zrak.

Kako biste to ostvarili održavajte umjerenu vlažnost zraka u svojim prostorijama i to na oko 30-50% jer na taj način također možete držati alergene pod kontrolom.

Čistite i mijenjajte filtere u svom klima-uređaju jer to može smanjiti potrošnju energije za 5 do 15 posto te će zrak koji cirkulira biti čišći i hladniji, a vaši troškovi manji. Pritom obavezno pratite upute proizvođača prilikom čišćenja kako nepažljivim rukovanjem ne biste oštetili uređaj ili pozovite stručnjaka da vam pomogne.

Kada je vaš dom prazan, povećajte temperaturu u prostoru ili u potpunosti ugasite klima-uređaj. S novim modelima svoju klimu možete upaliti pomoću mobilne aplikacije neposredno prije nego dođete kući pa nema potrebe da uređaj radi cijeli dan dok vas nema u prostoru.

Ako je vaš uređaj upaljen zatvorite prozore u svome domu i vrata koja vode iz njega van. Kada koristite klima-uređaj za hlađenje jedne prostorije ili više njih izolirajte odabrane sobe što je više moguće od ostatka vašeg doma zatvaranjem vrata.

Air conditioner technician servicing indoor.
Getty Images

Pobrinite se da vašu klimu postavlja certificirana osoba jer nestručno postavljanje može uzrokovati cijeli niz problema, od loše postavljenih instalacija, curenja vode pa do lošeg strujanja zraka. Proizvođači klima stvaraju visokokvalitetne proizvode pa ako vaša klima prestane iz nekog razloga raditi puno prije isteka jamstva, prvo provjerite osigurače. Pustite da se jedinica ohladi barem pet minuta prije nego dignete ponovno izbačene osigurače i pokušate ju pokrenuti.

Ako imate dvojni klimatizacijski sustav nemojte zaboraviti očistiti nakupljene ostatke i lišće s vaše vanjske jedinice, a povremeno s čvrstom žicom prođite kroz kanaliće odvoda vaše klime kako biste spriječili začepljenja.

Kako biste smanjili količinu prašine koja cirkulira zrakom i drugih čestih alergena važno je i da redovito usisavate svoj dom te perete podove pa makar samo običnom vodom kako biste uklonili sve što vaš usisavač ne uspije pokupiti. Imajte na umu da cjelokupna čistoća vašeg doma znatno utječe i na funkcionalnost vaših uređaja, a ne kaže se uzalud da je čistoća pola zdravlja.

Dirty air conditioning unit full of dust and dirt on filters of indoor unit
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20