MIRNO LJETO

Provjerite znate li sve o njezi očiju tijekom ljeta i uživajte bez straha od infekcija

Leće s UV zaštitom nisu dovoljne za zaštitu od sunčevih zraka te se uz njih preporučuje nositi sunčane naočale s UV zaštitom.
Tijekom ljetnih mjeseci naše su oči izložene nepovoljnim utjecajima sunca, mora, vjetra i znoja koji ulazi u naše oči.
 unsplash

Poduzmite odgovarajuće mjere opreza kako vam godišnji odmor ne bi pokvarile neugodne upale i infekcije oka.

Ljeto je godišnje doba koje svi s veseljem iščekujemo. Međutim, to je godišnje doba također idealno za pojavu infekcija, pa tako i infekcija oka, objašnjava dr. med. Vlatka Tićak Pučić, spec. Oftalmolog iz Poliklinike Ghetaldus.

Tijekom ljetnih mjeseci naše su oči izložene nepovoljnim utjecajima sunca, mora, vjetra i znoja koji ulazi u naše oči. Ljeti se zbog isparavanja suznog filma površina oka brže isušuje, a tome pridonose i jaka sunčeva svjetlost, vjetar te učestali boravak u klimatiziranim prostorijama. Ukapavanje umjetnih suza će nam uvelike pomoći u ublažavanju osjećaja suhoće oka.

Upale oka (konjunktivitisi, keratitisi) mogu se manifestirati crvenilom, žuljanjem, osjećajem stranog tijela i pojačanim sekretom. Ponekad se i ti simptomi mogu povući zahvaljujući umjetnih suza, ali ako potraju dulje od 24 sata, potrebno je potražiti liječničku pomoć. U većini slučajeva propisane su antibiotske ili kortikosteroidne kapi i masti koje već nakon par dana donose olakšanje.


Pojava sezonskog konjunktivitisa

Ljeti je učestala pojava sezonskog konjunktivitisa uzrokovanog peludom nošenog zrakom. Neugodni simptomi svrbeža, natečenosti te suzenja oka također nas mogu natjerati kod oftalmologa. Slana ili klorirana voda može nadražiti naše oči u vidu blažeg crvenila pa sve do težih infekcija oka koje mogu završiti i s ozbiljnijim očnim komplikacijama. Tome su naročito izloženi nosioci kontaktnih leća kojima obavezno savjetujemo kupanje bez leća ili korištenje onih jednodnevnih.


Opekline oka

Kratkotrajno izlaganje suncu može dovesti do akutnog zamućenja rožnice (solarni keratitis) koje nastaje kao posljedica opekline oka. Dugotrajno izlaganje suncu može pak izazvati degenerativne promjene rožnice i spojnice, kao i ubrzano zamućenje leće u vidu sive mrene te degenerativnih promjena na stražnjem dijelu oka s trajnim i ozbiljnim oštećenjima vida. Zato je za vrijeme ljetnih mjeseci potrebno zaštititi naše oči nošenjem sunčanih naočala s visokim UV filtrom, korištenjem šešira sa širokim obodom kao i povremenim ukapavanjem umjetnih suza.

Unsplash
Nakon plivanja leće očistite jer nečistoće iz vode mogu izazvati iritaciju i infekciju oka.

Nosiš kontaktne leće? Provjeri znaš li sve o njezi očiju tijekom ljeta

Kontaktne leće su dobar izbor, osobito u ljetnim mjesecima. Mr. sc. dr. Dunja Kulaš-Kezele, spec.oftalmolog iz Poliklinika Ghetaldus donosi nekoliko važnih savjeta o njezi očiju uz koje ćete izbjeći nepotrebne probleme.

Dolaskom ljeta, želeći uživati u svim blagodatima koje nam pruža, vjernim nosiocima leća pridružuju se u velikom broju i oni koji to tijekom godine nisu. Kontaktne leće su dobar izbor, osobito u ljetnim mjesecima. Njihova je velika prednost što pružaju slobodu kretanja, nošenje sunčanih naočala, neovisnost o dioptrijskim naočalama i mogućnost bavljenja svakodnevnim poslovima, sportom i rekreacijom nemjerljivom lakoćom.

Naravno, niti briga o vašim očima tijekom ovog razdoblja ne prestaje. Upravo zbog toga donosimo nekoliko važnih savjeta uz koje ćete izbjeći nepotrebne probleme.


Plivanje s lećama - da ili ne?

Tijekom plivanja se ne preporučuje uporaba leća, ali ako to ipak činite, neka to budu dnevne leće koje ćete nakon korištenja jednostavno baciti. Budući da su one namijenjene jednokratnoj uporabi, jednostavnije je njima rukovati. S njima su sredstva za dezinfekciju i čišćenje suvišna.

Ako nosite neku drugu vrstu mekih leća vodite računa o njihovoj njezi i higijeni. Nakon plivanja leće očistite jer nečistoće iz vode mogu izazvati iritaciju i infekciju oka. Postoje različite vrste proizvoda za čišćenje, no danas je ipak najpopularnija višenamjenska otopina koja se upotrebljava za ispiranje, dezinfekciju, čišćenje i pohranjivanje leća.

Leće se u kontaktu sa slanom i kloriranom vodom mogu oštetiti, a i ispasti iz oka. Također, kontakt s vodom povećava mogućnost nastanka infekcije, zato poštujte pravila o nošenju i održavanju leća.

Leće s UV zaštitom nisu dovoljne za zaštitu od sunčevih zraka te se uz njih preporučuje nositi sunčane naočale s UV zaštitom. Ako osjećate suhoću oka koristite umjetne suze. S njima će ugoda nošenja leća biti potpuna. U slučaju iritacije, crvenila oka ili zamućenosti vida, skinite leće i obavezno posjetite svog oftalmologa.


Powered by Poliklinika Ghetaldus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:29