NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

PRVI SLUČAJ ODŠTETE ZBOG BOJANJA PRAMENOVA U FRIZERSKOM SALONU Kemikalije su Gordani prije 16 godina nepovratno oštetile vlasište, posljedice trajne

 T.M.O.Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia

Gordana je bila 15-godišnja djevojčica kad je u dogovoru s majkom prvi put otišla na frizuru. Pripremala se za krizmu i htjela se malo dotjerati, pa je odlučila istaknuti pramenove.

No, taj dan pretvorio joj se u noćnu moru i trajne posljedice zbog kojih je danas prisiljena kosu vezati u rep ili pundžu. Kemikalije u frizerskom salonu spržile su joj vlasište, tvrdi Gordana, a piše portal Danica.hr.

“Na glavu mi je stavila gumenu kapicu i izvukla pramenove kroz rupice na toj kapi. Vidjela sam da je frizerka u jednoj posudi izmiješala kemikalije za boju kojom mi je premazala pramenove. Nakon toga mi je na glavu stavila najlonsku kapu, kako kemikalija ne bi curila okolo po vratu. Nakon nekoliko minuta, vlasište me je odjednom počelo peći. Nagnula sam glavu naprijed i preko čela mi je curila voda. Kada sam se pogledala u ogledalo, vidjela sam da mi se na glavi ispod kape dimilo“, svjedočila je Gordana.

Brzo su isprali kosu od kemikalija, a na jednom je mjestu na vrhu glave bila opeklina. Sljedeći dan, kaže, došla je kod frizerke Silvije da joj napravi frizuru i pitala što će biti s tom opeklinom. Rekla joj je kako se to pojavilo jer je prvi put na takvom tretmanu, ali da će proći.

No, glava ju je pekla i kosa joj je ispadala dva mjeseca nakon toga, pa je odlučila otići liječniku. Bilo je kasno. Rana je za nekoliko tjedana sanirana, ali kosa na vrhu glave u promjeru oko pet centimetara više neće rasti, piše portal Danica.hr.

Dogodilo se to još u siječnju 2003. godine, a upravo je danas, u petak, nepravomoćno okončan proces za naknadu štete koju je Gordana zatražila od frizerke Silvije iz okolice Zaboka. Zašto se nevjerojatnih 16 godina čekalo na presudu, nije poznato.

Sutkinja u Zaboku Nada Mohač dosudila je Gordani odštetu od 8000 kuna plus oko 7300 kuna parničnih troškova. Gordana je tražila 16.000 kuna, ali sutkinja je zaključila kako je i ona za sve odgovorna barem 50 posto, pa joj je dosudila samo polovicu traženog iznosa.

Sutkinja objašnjava da Gordana nije pravodobno zatražila liječničku pomoć nakon spornog frizerskog tretmana, već se liječniku obratila 53 dana nakon svega, kad joj se rana na tjemenu već inficirala i uništila dio vlasišta.

Frizerka Silvija opovrgnula je svoju krivnju za Gordanine nevolje s kosom. Kaže da je tretman s kemikalijama na pramenovima kod nje bio uobičajen, pa nije isključeno da je Gordana kasnije bila kod nekog drugog frizera.

“Osim toga, u medicinskoj dokumentaciji ne navodi se da je infekcija izazvana bilo kojom od kemikalija koje se koriste u frizerskim salonima, a ja u svom frizerskom salonu koristim preparate koji su dostupni svakome u trgovinama. Upitno je i zbog čega joj je trebalo čak dva mjeseca da ode k liječniku.. Osim toga, tko zna što je Gordana stavljala na kosu i čime ju je kasnije tretirala, odnosno je li ranica na glavi bila izložena kakvim bakterijama”, branila se zagorska frizerka Silvija, tada 28-godišnjakinja.

Tijekom suđenja saslušani su brojni sudski vještaci i doktori koji su liječili Gordanu, a zaključak je bio da je ona imala osjetljiviju kožu i da je frizerka prije toga svakako prvo trebala provjeriti reakciju na kemikalije.

Specijalist dermatovenerolog dr. Nenad Juranić napomenuo je da je u njegovoj dermatološkoj praksi dugoj 35 godina to bio prvi slučaj ozljeđivanja vlasišta pri frizerskom tretmanu.

Vještačenje je obavio te o njemu svjedočio i stalni sudski vještak za rukopise i dokumente dr. sc. Đuro Črnjak jer je bilo sumnji u prepravljanje liječničkog otpusnog pisma, ali pokazalo se da je tu sve čisto.

O Gordaninom liječenju u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica svjedočio je dr. Tomislav Kuna. Iskaze i nalaze tijekom postupka dali su i sudski vještak iz područja kemije, tehnologije i ekologije mr. sc. Boris Borčić, vještakinja za područje farmakologije i toksikologije prof. dr. sc. Jasenka Mršić-Pelčić te vještak za dermatologiju i venerologiju dr. Ante Perica.

Dr. Perica je na koncu zaključio kako je Gordana “doživjela iritativnu reakciju djelovanjem jakog iritansa, a kasnije je tako oštećena koža inficirana bakterijama i zagnojila se”, piše portal Danica.hr.

“Supstancija devetpostotnog vodikovog peroksida nije toliko agresivna da bi na zdravoj koži izazvala oštećenje, ali u kombinaciji s bojom može izazvati oštećenja zdrave kože. To nije pravilo, već do oštećenja zdrave kože dolazi kod različitih osoba vezano uz tip kože”, stoji u jednom od stručnih vještačenja.

Sutkinja Nada Mohač u današnjoj je presudi zaključila kako se Gordana “kao djevojčica prvi put odlučila za izradu pramenova da bi što ljepše i profinjenije izgledala na obredu Svete potvrde, a njezinu radost u povodu tog svečanog događaja zagorčale su posljedice frizerskog tretmana”.

No, gubitku dijela kosa, zaključila je sutkinja, sama je pridonijela jer se trebala odmah javiti liječniku.

Gordana je danas 31-godišnja djevojka koja je ograničena u izboru frizure i načinu šišanja. Frizerka Silvija ima pravo žalbe na ovakvu presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:13