KOMENTAR JELENE LOVRIĆ

Sad bi mu partneri mogli biti Glavaš i Đapić, skoro su isti

Šef SDP-a nije ponižavao i vrijeđao pojedince nego i cijele države i narode. Veteranski su lordovi, pak, snimanjem sastanka pogazili vlastitu vjerodostojnost. Tko će s njima opet sjesti za stol?
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatska ljevica - ako je suditi po onome što je njen navodni lider izgovorio na jednom službenom sastanku, u razgovoru s nekim od kolovođa jedva ugasle šatoraške bune - gotovo da se izjednačila s hrvatskom desnicom.

I to ne onom HDZ-ovom, nego možda s radikaliziranim pravašima. Samo tamo se danas može čuti takva antisrpska retorika. Treba li očekivati da će u SDP-u nakon najnovijeg ispada Zorana Milanovića možda početi navlačiti i crne košulje?

Premda - mora se priznati - sudionici posijela na Ibleru nisu rekli ni učinili ništa što se od njih i dosad nije moglo čuti i vidjeti. Samo su svoj incidentni diskurs dodatno zaoštrili, podigli na još višu potenciju. Poznato je da se šef SDP-a već pokušavao umiliti desnici, ne samo verbalno, nego jednom i zatvaranjem granice ratujući sa susjedima.

Veteranski lordovi, na čelu s Josipom Klemmom, koji su mu došli u središnjicu SDP-a, ni dosad nisu igrali otvorenim kartama. Objavljujući snimku razgovora provalili su Milanovića, ali i sami sebe. Ljudi čistih namjera ne izlažu svoje sugovornike tajnom snimanju. Klemmova družba očito je na sastanak došla s figom u džepu. Nekorektno je i nedopustivo ono što su napravili.

Sada traže da im se organizira razgovor sa službenim Beogradom, kako bi dogovorili rješavanje otvorenih problema. Ideja svakako vrijedna pažnje! No, sami su pogazili vlastitu vjerodostojnost. Sami sebe predstavili kao ekipu kojoj se ne može vjerovati. Tko bi ozbiljan nakon ovoga mogao s njima sjesti za stol!

Nedostojno državnika

Ali, njihova je reputacija i dosad bila problematična, pa na najnoviji im nečastan potez ne treba trošiti previše riječi. Mnogo je važnije ono što je predsjednik respektabilnog SDP-a napravio sam sebi i ugledu stranke koju vodi. Nije prvi put da Milanović u politički govor unosi huliganizam. Njegov bagatelizirajući odnos prema drugima, svejedno je li riječ o drugim državama ili osobama, sada je eskalirao. Najnovije izjave o susjednim zemljama ravne su porukama kakve dolaze iz radikalnog dijela Beograda, na primjer od skandal-ministra Aleksandra Vulina, zaduženog za generalno pljuvanje po Hrvatima.

Šef SDP-a nije ponižavao i vrijeđao samo pojedince, nego i cijele države i narode. Za srbijansku je vladu rekao da je “beogradska čaršija”, za srpski narod da je “šaka jada” koja već više od 150 godina ne zna na koju će stranu. Bosna i Hercegovina, po njemu, veliko je sranje. Zemlja bez reda i poretka. Tamo nemaš s kim razgovarati, žali se. Srbiji je ponovno zaprijetio blokadom pregovora s EU - “ako bude potrebno, mi ćemo i radikalno”, kaže - te formiranjem “specijalnog suda s kojim ćemo proganjati iz čiste obijesti, iz čiste obijesti počinitelje zločina na, recimo, Kosovu”…

Iz čiste obijesti? Zar tomu služe sudovi? Ucjeni i političkom inatu? To nije retorika ozbiljnog i odgovornog političara, još manje državnika kako Milanović sam sebe običava predstavljati.

Nepoželjan partner

Prema istočnim susjedima generalno se odnosi svisoka, nadmoćno, kao da on sam i Zagreb predstavljaju pupak svijeta, a svi ostali teška su balkanska provincija. Nikakvo čudo da su njegove recentne izjave, miks agramerske malograđanštine i ozračja nacionalističkih derneka, zapalile regiju. Štete njegovoj stranci, ali i cijeloj državi.

Bivši premijer i pretendent na ponovno osvajanje te funkcije, svojim uvredljivim porukama kvari odnose sa susjedima, ali i sa širom međunarodnom zajednicom. Posljedično, sam sebe čini nepoželjnim i neprihvatljivim partnerom. Nikakvo čudo da su ga utjecajni inozemni centri navodno već otpisali. Na čelu Hrvatske htjeli bi nekoga tko će djelovati kao faktor smirivanja, a ne uzbunjivanja. Udvarajući se desnici, liječeći vjerojatno svoje komplekse jer nije nosio pušku kad je trebalo, Zoran Milanović toliko je podesnio da je pretrčao HDZ, stranku koja se danas fura na umjerenost, i svojim se stavovima našao među ljutim pravašima. Najbolje bi partnere mogao dobiti u Anti Đapiću ili Branimiru Glavašu. Po antisrpskoj nabrijanosti izjave su im gotovo identične. Svojim bljezgarenjem s propalim šatorašima šef je SDP-a vrlo vjerojatno izgubio izbore, a ljevica je sasvim sigurno ostala bez lidera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:01