Samo sugestije, ne rješenja

ZAGREB - Na tradicionalnom skupu "Dan poduzetnika", kojim će Hrvatska udruga poslodavaca sutra obilježiti svoju 15. godišnjicu, Vladi Ive Sanadera uručit će Bijelu knjigu u kojoj poslodavci iznose svoja očekivanja i daju prijedloge nužnih reformi.



Za razliku od prošlih godina, kada su nudili konkretnu platformu za reforme, poput prijedloga promjena poreznog sustava, HUP-ovi se ovaj put ne obraćaju s gotovim rješenjima nego nude tek općenite sugestije.



Primjerice, ističu potrebu daljnje liberalizacije i fleksibilizacije radnog zakonodavstva, sustavno smanjivanje utjecaja države na poslovni sektor i manje porezno opterećenje poduzeća, s osobitim naglaskom na skrivene namete. Također, poduzetnici se zalažu za nastavak privatizacije koju, ističu, "treba koordinirati s industrijskim politikama kako bi se ojačao privatni sektor".



Podsjećanje na prioritete




 - Iskustvo nam govori da iznošenje konkretnijih prijedloga nije najbolje prihvaćeno, pa smo se odlučili na opće naglaske i iznosimo iskustva pojedinih sektora - objašnjava predsjednik HUP-a Damir Kuštrak. Dodaje da je poduzetnicima cilj, prije svega, ukazati na to da je "u ovoj zemlji bitno definirati prioritete i stalno na njih podsjećati". Poslodavci su se, kaže, jasno opredijelili za socijalni dijalog i spremni su dati svoj doprinos utvrđenim prioritetima, ali to isto očekuju od Vlade i sindikata.



Jedna od tema kojom se bave socijalni partneri je i Zakon o minimalnoj plaći. Poslodavci su ga spremni podržati, kaže Kuštrak, samo je pitanje visine minimalne plaće. Premda je u petak istekao rok u kojem su poslodavci i sindikati trebali dati zajednički prijedlog, to ipak nisu učinili. Kuštrak ističe da još uvijek čekaju određene podatke iz Regosa kako ne bi bilo različitih interpretacija o visini plaća.



Odmjeravanje programa




Pisanjem Bijele knjige (kojoj su korice ipak plave) poslodavci su napravili određen prezentacijski iskorak u odnosu na formu kojom su se dosad obraćali Vladi. Pored namjere da svoje prijedloge iznesu na, možda, prihvatljiviji način, čini se da HUP ujedno želi ostavili trajniji podsjetnik na 15 godina svog postojanja.



Premijer i ostali članovi Vlade sigurno će iskoristiti današnju prisutnost više od 800 gospodarstvenika da bi istaknuli svoje prioritete. Dosadašnje iskustvo govori da su prigode poput Dana poduzetnika uglavnom bile dobra prilika za međusobna odmjeravanja programa.






Poslodavci predlažu minimalno povećanje sadašnje najniže plaće za obračun doprinosa od 2440 kuna bruto za samo pedesetak kuna. Zakonski minimalac tako bi iznosio 35 posto prosječne plaće, a taj bi iznos svake naredne godine dogovarali socijalni partneri.  Sindikalci pak traže daleko veće povećanje pa bi minimalac ove godine iznosio 41 posto prosječne plaće, a od 2011. godine 50 posto. 



- Poslodavci nisu pokazali interes za ozbiljan dogovor i nije bilo za očekivati da ćemo se uspjeti bilo što dogovoriti. Naravno da očekujemo da će nas Vlada uključiti u donošenje tog zakona - ističe predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.  (G. Galović)

Poslodavci i sindikati bez dogovora, minimalnu plaću određuje Vlada

Sindikati i poslodavci ipak se nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničkog prijedloga Zakona o minimalnoj plaći, pa će taj posao, čini se, odraditi Vlada. Naime, Vlada je HUP-u i šest sindikalnih središnjica dala rok za dogovor do 15. ožujka te najavila da će u suprotnom u saborsku proceduru poslati svoj zakonski prijedlog minimalca, i to najkasnije do 1. svibnja. No, čelnici sindikata i HUP-a sastali su se samo dva puta, iako imaju potpuno različita stajališta o tom pitanju.



M. Klanac, M. Klepo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:25