Sigurna kuća na javnoj adresi

ZAGREB - Unatoč prosvjedu stanara koji neprestano upozoravaju kako dom Duga nije siguran, danas je gradonačelnik Milan Bandić službeno otvorio prvi gradski dom za žrtve obiteljskog nasilja na javnoj adresi.



Uz 30-ak transparenata na cijeloj zgradi, koja je ovim otvaranjem, prema mišljenju mnogih, postala nova javna meta psihopata i zlostavljača, gradonačelnik Bandić otvorio je dom Duga u koji je uloženo oko milijun eura.



- Molim stanare i građane da nas razumiju, te da nam pomognu. Bio bih najsretniji kada uopće ne bi postojala potreba za ovakvim domom, ali nažalost, mnogi zlostavljači, psihopati i kukavice tuku svoje žene i djecu. Poručujem im da slobodno udare mene ili Mirka Filipovića, a ne da tuku slabije i nemoćnije od sebe - rekao je gradonačelnik koji je u društvu 100-tinjak suradnika otvorio dom u kojem će u šest soba biti smještene 22 žrtve obiteljskog nasilja.



Bandić je ujedno najavio da Grad i Vlada u roku od tri mjeseca planiraju pronaći adekvatan prostor za Autonomnu žensku kuću, koordinatorice Neve Tolle koja je poduprla stanare u prosvjedu i ukazivanju na lošu lokaciju za dom za žrtve nasilja.



Prema riječima pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara, ova javna lokacija u ostakljenom prizemlju na adresi Hrgovići 93, samo je privremeno rješenje dok Grad ne sagradi veliki dom za žrtve s kapacitetom od 45 osoba.



- Prednost je što će žene znati na koju adresu trebaju doći. Uostalom, psihopati rijetko napadaju žrtve na lokacijama na kojima su smještene, te koje su osigurane videonadzorom i zaštitarima - ispričao je Šostar.



Ogorčeni stanari i dalje prosvjeduju protiv otvaranja doma i najavljuju ustavnu tužbu, objašnjavajući kako se krši njihovo pravo na miran obiteljski život te sigurnost njih, žrtava i djece. - Čuli smo da su neki zlostavljači već sada zatražili da se njihove žene premjeste iz Autonomne ženske kuće u dom Duga. Ne možemo dopustiti da ova javna adresa izaziva ponavljanje slučaja iz Nazorove - ispričali su stanari.




- Djelatnici skloništa na javnoj adresi Sveta Ana u Rijeci i Rovinjsko sunce u Rovinju imaju mnogo problema s nasilnim supruzima. Prema mojoj informaciji, nedavno je nasilni suprug u domu Rovinjsko sunce napao suprugu i djelatnike te porazbijao vrata i sve čega se dohvatio - ispričala je Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće. Podsjetimo, Jelena Sabina Jakopović u lipnju je ubijena ispred Dječjeg doma u Nazorovoj. Nasilni suprug Tomislav napao ju je i ubio pred očima dvoipolgodišnjeg sina Antonija. Iako je Jelena bila na tajnoj adresi AŽK-a, suprug ju je pratio, čekao u zasjedi te na posljetku ubio. Jelena Sabina Jakopović, Željka Kiharić, Nada Kušan, Vesna Mokrović, Hajra Prohić, Gordana Oraškić, Suzana Jurčević, Ljiljana Hvalec i Sonja Matejček samo su neke od žena koje su ubili nasilni psihopati.     (B. B.)

Sve žrtve nasilnih supruga





Boba Blašković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:13