Srušen spomenik cipeli bačenoj na Busha

BAGDAD- Spomenik golemoj cipeli podignut u čast iračkog novinara, koji je svojim cipelama u prosincu gađao bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha, srušen je u petak, samo dan nakon postavljanja.



Golema skulptura postavljena je u četvrtak u kompleksu za napuštenu djecu u Tikritu na sjeveru Iraka, a izrađena je od fiberglasa i presvučena bakrom. Uz pomoć djece iz sirotišta kipar Lait al-Amiri izradio je repliku jedne do cipela koje je irački novinar Muntazer al-Zaidi bacio na Busha tijekom zajedničke konferencije za tisak američkog predsjednika i iračkog premijera Nurija al-Malikija u Bagdadu prošli mjesec.



Ravnateljica organizacije kojoj pripada sirotište rekla je da joj je Pokrajinski centar za koordinaciju naredio da odmah sruši spomenik.



"Odmah sam uklonila cipelu i uništila je, a i nisam pitala zašto", rekla je agenciji DPA Šaha Daham, voditeljica humanitarne organizacije.Iako su neki ustvrdili da je cipela uklonjena zbog optužaba protiv novinara Al-Zaidija, drugi su postavili pitanje prikladnosti takve skulpture u ustanovi za djecu.



"Djecu treba maknuti od bilo kakvih političkih pitanja. S obzirom na to da je to dom za napuštenu djecu, taj spomenik u dječja srca može unijeti stvari za koje još nije vrijeme", rekao je za DPA Abdulah Džabara, zamjenik guvernera pokrajine. Al-Zaidija, koji je u zatvoru i čeka suđenje, mnogi Iračani smatraju junakom, a prosvjednici su u arapskim državama prošli mjesec izišli na ulice tražeći njegovo oslobađanje.



Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:32