Sudac državnog suda BiH osuđen jer je na silu ljubio cvjećarku





Sudac Suda BiH Vlado Adamović, danas je, na Dan žena, nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora, s rokom kušnje od godinu dana, zbog kršenja članka 4 točka D Zakona o ravnopravnosti spolova, objavio je site Pincom.info.

Adamović je, prema presudi Općinskog suda u Sarajevu, počinio djelo seksualnog uznemiravanja tako što je u sarajevskoj cvjećari Evergrin na Grbavici za prodavačicom Sabahetom Šahović otišao u podrum, gdje je ona tražila odgovarajuće cvijeće i protiv njezine volje uhvatio je za ruke, čvrsto je držao, te privukao i poljubio. Kao otežavajuću okolnost, sudac općinskog suda Goran Radević naveo je da je Adamović sudac državnog Suda, čime je potkopan dignitet i povjerenje građana u pravosuđe.

Ovo je, inače, u BiH prva presuda na osnovi Zakona o ravnopravnosti spolova iz 2003. godine. Ovim se, kazao je sudac Radević, otvara novo poglavlje u zaštiti prava žena i ima simbolike što je presuda izrečena upravo na Dan žena. Adamović je s mjesta suca Suda BiH suspendiran do punomoćnosti presude. (I. Š.)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:19