Sv. Kvirin, prvi brod Brodocentra Sisak

SISAK - Porinućem čelične ophodne brodice, prve novogradnje tvrtke Brodocentar Sisak, u Sisku je danas obilježena godišnjica djelovanja te tvrtke i blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca. Novi brod, proizveden u Sisku, dužine 11 metara i vrijedan 1,8 milijuna kuna služit će za nadzor sigurnosti plovidbe na rijekama. Odlučeno je da novo plovilo nosi ime sisačkog biskupa Sv. Kvirina, zaštitnika Siska.



- Ovaj brod, kao prvi u nizu, naručilo je Ministarstvo pomorstva za Lučku upravu Sisak. Do kraja godine naručit ćemo još jedno plovilo za potrebe Lučke uprave u Slavonskom Brodu, a iduće godine za potrebe kontrole plovodbe na području Vukovara i Osijeka. Dugo nismo porinuli brod za kontrolu plovidbe na rijekama i činjenica da takve brodove naručujemo u Hrvatskoj, u Sisku, jako puno znači za cijelu državu, a najviše za Sisak, rekao je na svečanosti u Sisku Branko Bačić, državni tajnik za more u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.



On je istaknuo da ovaj događaj zbog više razloga ima presudnu važnost za Sisak i riječnu plovidbu. Između ostalog, remontom brodova na sisačkom suhom navozu povećana je sigurnost plovidbe na Savi jer u Hrvatskoj do sada nije bilo mogućnosti obavljanja pregleda i popravaka brodova na suhom doku.



Državni tajnik Bačić izvijestio je Siščane kako je država čvrsta iza odluke da se rijeka Sava učini međunarodnim plovnim putem do sisačke Luke, što će povećati količinu prevezenog tereta, a cijela investicija iznosi 25 milijuna eura. Osim toga, država će poduprijeti proširenje i uređenje luke Sisak, a podupire i planove Siska da se u Gladovu, uz Brodocentar i u Crncu uz naftnu luku i novu teretnu luku oforme lučke industrijske zone.



Pozdravljajući ugledne goste, gradonačelnik Dinko Pintarić istaknuo je kako je gradska vlast još prije šest godina kao priritete postavila plovnost Save, sisačku luku i brodoremontni zavod, od čega je dobar dio već realiziran ili je pred realizacijom.



- Premijer Sanader na sjednici Vlade u Sisku istaknuo je kako je plovnost Save nacionalni projekt i, za razliku od nekih kojima to smeta, Sisak pozdravlja premijerovu najavu da će država poduprijeti projekt produženja plovnog puta Save do Zagreba, jer to Sisku neće biti konkurencija, nego prednost, zaključio je Pintarić.



SISAK - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka donijelo je rješenje prema kojem se tvrtki Brodocentar Sisak odobrava organiziranje izobrazbe za lađarska zanimanja. Tragom te odluke u Sisku će se ponovno organizirati školovanje budućih lađara, a prostorije u kojima će se to dopunsko obrazovnaje odvijati, jučer su otvorene. Državni tajnik Bačić istaknuo je kako su već prijavljena 92 kandidata iz 20 hrvatskih tvrtki za prekvalifikaciju u lađarska zanimanja, a prvi ispiti održat će se sredinom prosinca ove godine. U Sisku će se organizirati osposobljavanje i ispiti za stjecanje zvanja voditelja skele, mornara, kormilara teglenice, brodskog kormilara, mornara motorista, upravljača broda, rukovatelja tehničkog broda, strojara i strojovođe unutarnje plovidbe, kao i još nekoliko zanimanja.    (M. P.)

Počinje škola lađara u Sisku



Mate Piškor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:19