Sve što trebate znati za najudobnije putovanje automobilom na odmor

 Getty Images/iStockphoto

Bliži se vrijeme odlaska na godišnji odmor i pripreme za ljetovanje su u punom tijeku. Postoji izreka kako je put važniji od samog cilja, a za pravi užitak bitno je potpuno se pripremiti. S obzirom na to da će većina nas krenuti na svoje destinacije automobilom, donosimo savjete kako se na vrijeme pripremiti za putovanje da vam protekne ugodno i bezbrižno.

Prva i osnovna stvar koju morate napraviti prije odlaska na putovanje jest provjera vozila i punjenje rezervoara. Nitko ne želi usred putovanja ostati na cesti, zar ne? Prije kretanja na željenu destinaciju, napunite rezervoar do vrha, a pripazite i na gorivo koje koristite. S obzirom na činjenicu da želite osigurati kvalitetu svog motora i izbjeći mogućnost nastanka korozije, svoj automobil počastite uz Inina Class Plus goriva koja svojom poboljšanom formulom aditiva uklanjaju naslage i istovremeno štite motor u koji dolazi optimalna količina goriva. Tako ćete automobilu osigurati stabilan rad motora, a istovremeno ga održati čistim i produljiti mu trajnost.

Osim goriva, jednako je bitna i provjera razine ulja, a ako je potrebno, dotočite dostatnu količinu kako ne bi bilo problema na putu. Svakako nemojte zaboraviti provjeriti i gume s obzirom na to da će tijekom dužih ruta vožnje biti pod većim opterećenjem od uobičajenog. Ako niste sigurni kakva vam je situacija s gumama, posjetite vulkanizera te napumpajte gume prije samog odlaska na put.

Visoke temperature automatski pozivaju na korištenje klime stoga na vrijeme očistite filtere i provjerite funkcionira li vaš klima uređaj kako spada. Osim klime, nikako nemojte zaboraviti provjeriti ispravnost svjetala na automobilu, a u slučaju da imate prikolicu, provjerite signalizaciju i na prikolici ili kamperu.

Nakon što ste sredili automobil za putovanje, vrijeme je za samo planiranje puta. Uz današnje tehnološke mogućnosti, bezbrižno možete napraviti pomoću GPS-a čitavu rutu putovanja, a paralelno možete zabilježiti mjesta na kojima ćete stati za mali odmor. Iako svi želimo što prije doći do odredišta, pauze za odmor će vam pomoći u boljoj koncentraciji na vožnju, posebice ako je riječ u dužem putovanju. Stručnjaci savjetuju kako je kod putovanja automobilom najbolje napraviti pauzu za odmor svaka dva sata, pa iako da samo malo protegnete noge i maknete se iz istog položaja u kojem vozite.

Ako putujete s malom djecom, svakako u planiranju rute putovanja zabilježite odmorišta na kojima kikiće možete presvući. Nikako nemojte zaboraviti ponijeti sa sobom dovoljno vode, ali i hrane i grickalica.

I za sami kraj, prije odlaska na put, provjerite vremensku prognozu i stanje na cestama. Nitko ne želi započeti godišnji u ogromnoj koloni, zar ne?

Sretan put!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:11