IZA KULISA

Svi žele bolnice jer su domovi zdravlja devastirani

Milan Kujundžić
 Dragan Matić / CROPIX

Pravu dijagnozu zbivanja, točnije sve češćih nevolja, u hrvatskom zdravstvu, i to ne samo u Metkoviću, dao je na prosvjedu proteklog vikenda Ivan Matičević iz udruge Sinovi i kćeri Neretve. Najveći problem je, očito, sada već potpuno devastirana primarna zdravstvena zaštita, točnije domovi zdravlja, čija je funkcija sve češće isključivo iznajmljivanje prostora privatnicima bez mogućnosti organiziranja stvarne brige za zdravlje građana.

Naime, domovi zdravlja nekad su objedinjavali ukupnu zdravstvenu skrb stanovnika određenog područja i bili velika grupna praksa u kojoj se moglo dobiti sve od “igle do medicinske lokomotive”. No, u zadnjih četvrt vijeka svi se ministri unisono trude da ne ostane ni kamen na kamenu u tom segmentu sustava. Ne čudi onda da svi žele bolnice jer, iskreno rečeno, to su još jedine oaze u kojima se može dobiti kakvo-takvo zdravlje. Vjerojatno je i to samo pitanje vremena dok se netko ne dosjeti “sinergije privatnog i javnog” pa i u tom segmentu krene u privatizaciju na hrvatski način.

Naravno, ta notorna činjenica prolazi ispod radara u područjima u kojima postoji kakva-takva bolnica, ali u zdravstvenom “slijepom crijevu” poput Metkovića razvidne su pogubne posljedice “usitnjavanja” sustava. Primjer Metkovića pokazuje sav apsurd razvlaštenih domova zdravlja bez ordinacija, hitne pomoći, laboratorija koji “vikenduju i prazniče”, a do najbliže bolnice je više od sata. Tragedija poput one s malim Gabrijelom uzbudi nakratko administrativne duhove i krenu obećanja bez pokrića.

Da je nekome ozbiljno stalo, u protekla tri mjeseca dom zdravlja u Metkoviću mogao je profunkcionirati onako kako takva ustanova i treba raditi - u svakom segmentu biti na raspolaganju građanima koji, uostalom, sve to plaćaju. No, izostao je ministrov palac gore!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:07