Troškovi puta u Zagreb i 1000 kn

OSIJEK - Šokantnu vijest da njezina tada 16-mjesečna kći Latica boluje od malignog tumora u maloj zdjelici, Osječanka Sonja Lacković-Kučinac saznala je 2004. godine. Iako je najgore prošlo, malena Latica i danas, nakon gotovo pet godina, odlazi na kontrole u Zagreb.- Akutna faza liječenja od zloćudnih bolesti traje nekoliko mjeseci, no kontrole su nužne još godinama poslije - priča nam majka.Sonja je dopredsjednica osječke Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti “Moje dijete”. S problemima s kojima se svakodnevno susreću, roditelji su odlučili dijeljenjem letaka u tramvajima upoznati građane Osijeka, i to upravo na Međunarodni dan djece oboljele i liječene od malignih bolesti, 15. veljače.Naime, pri Kliničkoj bolnici Osijek ne postoji dječji onkološki odjel pa nakon što se bolest dijagnosticira na Pedijatriji, mališani su prisiljeni putovati u Zagreb na liječenje. Veliki je to financijski napor roditeljima.Poseban režim- Prosječno tisuću kuna stoji nas jednodnevni put u Zagreb, ako uračunamo prijevoz automobilom i hranu. Naime, bolesnu djecu ne možemo voziti vlakom, a zahtijevaju i poseban režim prehrane - kaže Sonja i dodaje kako u prvoj fazi bolesti djeca idu na pretrage jednom mjesečno.Put na pretrage i kontrole u Zagreb često se, pak, odulji na dva ili tri dana. Nastaje pritom novi problem, a to je smještaj. Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba prije godinu dana Udruzi je dalo na korištenje četverosobni stan, u kojemu trenutačno ima sedam ležajeva, što je brojnim roditeljima uvelike olakšalo mučne i naporne odlaske u bolnice.- Roditelji se snalaze kako znaju, spavaju kod prijatelja i rodbine ili plaćaju noćenje po hotelima - navodi naša sugovornica.Posvetili se djeci
Udruga “Moje dijete” trenutačno okuplja 47 obitelji iz Osječko-baranjske županije čija su se djeca susrela s okrutnom bolesti. Najmlađi im član ima samo dvije godine.Mnoge od tih obitelji izrazito su lošeg ekonomskog stanja, roditelji su nezaposleni ili rade tek povremeno jer su se posvetili svome djetetu koje traži puno odricanja.
Na Međunarodni dan djece oboljele i liječene od malignih bolesti u udruzi “Moje dijete” iz Osijeka apeliraju na pomoć dobrih ljudi u Hrvatskoj.Stoga svi koji žele i mogu pomoći sve potrebne informacije o udruzi, njenim ciljevima i potrebama te kako im pomoći mogu doznati na internetskoj adresi Udruge www. moje-dijete.hr.


Apeliraju na pomoć dobrih ljudiSuzana Lepan/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 07:30