KOBNI DESETI PLOV

VELIKI KIKS! I Stipanoviću se smiješi 'drvena medalja'...

Tonči je uoči posljednjeg plova imao veliku prednost ispred Šveđanina, ali je onda sve pokvario. Sada zaostaje jedan bod, a konačna odluka pada u ponedjeljak

Polovicom devetog plova klase Laser hrvatski jedriličar Tonči Stipanović bio je u dobitnoj poziciji. Sjaj medalje koju smo mu već ovjesili oko vrata bio je gotovo zaslijepljujuć.

Međutim, jedrenje nije nogomet, opcija čuvanja rezultata ne postoji. U narednih sat i pol jedrenja, u plovu i pol koji ga je još čekao, Splićanin je izgubio dobitnu situaciju i u plovu za medalje u ponedjeljak kreće od nule.

Kobnih 90 minuta

Dakle, Stipanović je ušao u pretposljednji dan jedrenja u vrlo dobroj poziciji. Držao je treće mjesto nakon osam plovova sa osam bodova prednosti pred prvim pratiteljem, Šveđaninom Rasmusom Mygrenom. Na pola prvog plova dana, devetom ukupno, Stipanović je držao deveto mjesto, a njegov jedini pravi konkurent za medalju tek 22. Matematika je u tom trenutku nalagala da je Stipanovićeva (virtualna) prednost 21 bod. Da je to uspio zadržati do kraja dana, zamišljeni sjaj oko 26-godišnjakova vrata već bi jučer postao stvarnost. Međutim, stvari su se u preostalih sat i pol, kao što smo napomenuli, sasvim promijenile.

Hrvatski je jedriličar do kraja devetog plova još napredovao te je završio na šestom mjestu, ali oporavio se i Mygren i došao do desetog mjesta. Svejedno, prednost je nakon pola posljednjeg dana iznosila 12 bodova. U nekoj drugoj klasi ta bi prednost možda bila i dovoljna za miran san, ali u prevrtljivom Laseru, u kojem je konkurencija ogromna, stvari se mijenjaju jako brzo.

Od starta desetog plova Šveđanin je krenuo sjajno, već na prvoj oznaci uvjerljivo drćao drugo mjesto i mirno plovio iza budućeg olimpijskog pobjednika, Australca Toma Slingsbyja. Stipanović je bio solidan, držao se u prvih deset do polovice regate, ali je na kraju završio 15. Iz relativno komforne situacije Stipanović i plovidbe prema bronci Stipanović je pao na četvrtu poziciju uoči plova za medalje koji je na rasporedu u nedjelju.

Samo jedna dvojba

- Znam što sam propustio, znam da je moglo biti puno bolje uoči plova za medalje, ali što je, tu je. Idemo u borbu, prsa o prsa pa ćemo vidjeti tko će iz te borbe izaći kao pobjednik. Sada barem znam da nema taktiziranja, iako nikada nisam ni bio jedriličar koji zna kalkulirati i gledati protivnika. Koncentrirat ću se na svoje jedrenje pa što bude - izjavio je Stipanović nakon petog natjecateljskog dana u Laseru.

U plovu za medalje bolji iz dvoboja Mygren - Stipanović osvaja broncu. Slingsby je gotovo osigurao zlato, Tončijev sparing partner, Cipranin Pavlos Kontides će završiti srebrni ako se Australac ne utopi. S obzirom da je zaostatak petoplasiranog Novozelanđanina Murdocha za Stipanovićem 18 bodova i da mu za broncu igra samo teorija (1. NZL, 9. CRO, 10. AUS), jasno je da je u plovu najbolje desetorice ostalo samo jedno pitanje. Ako ga Kljaković Gašpić sutra ne prekine, pad olimpijskog prokletstva hrvatskog jedrenja u rukama je Tončija Stipanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:38