NEVJEROJATNO!

VIDEO: ILUZIJA KOJA JE IZLUDILA INTERNET Kako je moguća potpuno različita slika u ogledalu?

Pred sobom jasno vidimo set ciilindara, no kada isti taj set pogledamo u ogledalu, jasno vidimo kvadrove. Kako savršene kružnice mogu postati savršeni kvadrati?

Ne radi se ni o kakvoj digitalnoj prevari, u pitanju je čista optička iluzija. Isti predmet, gledan iz jednog kuta, izgleda potpuno drugačije kada ga se gleda iz drugog kuta. Ogledalo je postavljeno tako da nam daje pogled na oba kuta istovremeno.

Autor ove iluzije koja je zaludila mnoge društvene mreže proteklih dana je Kokichi Sugihara, sa Sveučilišta Meiji u Japanu. Za svoj je rad osvojio drugo mjesto na natjecanju za iluziju godine.

Koja je tajna ove iluzije? Prvi trag možemo dobiti u trenutku kada Kokichi okreće jedan od objekata. U trenutku kada je zakrenut 90° u odnosu svoj prvotni položaj, prizor u ogledalu identičan je prizoru koji gledamo izravno, i ne nalikuje niti na clindre niti na kvadrove.

Radi se o posebnim oblicima isprintanim 3-D printerom. Vrlo maštovit dizajn oblika omogućuje im da pod određenim kutem njihov vrh izgleda poput kruga, a pod drugim kutom poput kvadrata. Pod svim ostalim kutovima, oblici izgledaju nedefinirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:04