PIŠE M. PLEŠE

Vlada treba eksperte, a ne stranačke aparatčike

Vlada mora osmisliti strategiju zarađivanja, a ne trošenja, štednje, a ne rastrošnosti bez pokrića. U tomu može uspijeti jedino ako izgradi povoljno poduzetničko ozračje i ako osigura dosljedno poštivanje zakonitosti tržišnog gospodarstva
 Davor Pongračić / CROPIX

Iznuđena mini rekonstrukcija vlade, zbog ostavke potpredsjednika Damira Polančeca i bolesti ministra obrane Branka Vukelića, veliki je izazov, ali i zamka za premijerku Jadranku Kosor. Pred njom se, kao uostalom i pred cijelom državnom upravom, nalazi teška, ali neizbježna operacija: žurna i temeljita preobrazba cjelokupne gospodarske, ekonomske i financijske politike.

Da bi obavila taj iznimno složen zadatak Jadranka Kosor mora ispuniti nekoliko pretpostavki. Ponajprije, mora sastaviti Vladu u kojoj će dominirati stručnjaci koji su sposobni ponuditi rješenja na probleme. Potom, Jadranka Kosor mora protjerati iz svog kabineta potrošački mentalitet koji je dominirao u njenoj, ali i u svim dosadašnjim hrvatskim vladama. Ministri naprosto više ne smiju trošiti više nego li se zaradi, ne smiju biti zaokupljeni idejom kako preko poreza i raznih nameta prikupiti što više novca i onda ga preraspodijeljivati među nezasitnim potrošačima državnog proračuna. Riječju: Vlada mora osmisliti strategiju zarađivanja, a ne trošenja, štednje, a ne rastrošnosti bez pokrića. U tomu može uspijeti jedino ako izgradi povoljno poduzetničko ozračje i ako osigura dosljedno poštivanje zakonitosti tržišnog gospodarstva. Odnosno ako u prvi plan, umjesto parazitske Hrvatske, koja je naučena živjeti na tuđi račun, stavi interese onih koji proizvode, izvoze i zarađuju. Dakle, ako se umjesto potrošačke države koja živi zahvaljujući visokim porezima, stvori država rada, privređivanja i odgovornosti.

Jadranka Kosor također mora iskoristi prve kadrovske promjene za najavu radikalnog odmaka od dosadašnjeg načina funkcioniranja Vlade. Jedino će u tom slučaju stvoriti pretpostavke za uspješno prevladavanje duboke gospodarske, ekonomske i financijske krize. Zbog toga Kosor ne smije biti talac stranačkih kadrovskih kalkulacija. U Vladu mora dovesti stručnjake po kriterijima znanja i sposobnosti, a ne stranačke pripadnosti. Kadrovski potencijal HDZ-a, pa i same Vlade, barem kada je riječ o ekonomskim stručnjacima, nikako ne jamči uspjeh. Odnosno, teško da se s ministrima i stručnjacima starog kova i mentaliteta može izvesti neophodan zaokret. Stoga će premijerka teško pogriješiti ako samo zamijeni pozicije pojedinih ministara.

Vladi trebaju i hrabri političari. Bez njih, naime, neće biti moguće donositi teške odluke. Poljaci su, primjerice, 1999. odlučili smanjiti broj županija s 46 na samo 19. Bio je to strašan šok za državu, no zahvaljujući toj odluci, Poljsku je mimoišla svjetska kriza.

Vrhunski stručnjaci su neophodni jer vladina zadaća nije nimalo laka: mora osmisliti okvir za gospodarski oporavak države. Hrvatska narodna banka i bankari, primjerice, vape da im Vlada ponudi ozbiljno razrađene investicijske studije. Jedna od najvećih banaka spremna je čak osnovati fond iz kojega bi se financirali ozbiljni gospodarski projekti. Problem je međutim u tomu što takvih, temeljito i stručno razrađenih projekata naprosto nema. Financijski eksperti upozoravaju da više nije problem pronaći novac, ali banke očekuju da im se ponude relevantne studije. Svaki mali poduzetnik kada traži kredit mora banci ponuditi stručno razrađen projekt iz kojeg je vidljivo u što se ulaže novac, kolika je profitna stopa i isplativost te kako će se i kojom dinamikom vraćati uloženi novac. Vlada još nije ponudila ozbiljno razrađenu strategiju razvoja i izlaska iz krize. Stoga ne čudi što u danas Hrvatskoj nitko ne može odrediti prioritetne zadaće i redosljed neophodnih zahvata.

Primjerice, dok je cijela država već godinama talac sudbine nekoliko tisuća zaposlenih u brodogradnji koja je neizdrživi teret za cijelo gospodarstvo, nitko ne mari za opasnost da će vrlo brzo stotinjak tisuća ljudi koji su vezani uz građevinarstvo zbog izostanaka investicija ostati bez posla. Građevinari, kao ni turistički djelatnici, ne mogu sami riješiti svoje probleme. U tomu im može pomoći jedino Vlada paketom mjera u koje će biti uključeni, među ostalim, Hrvatska narodna banka, banke, ministarstva financija i graditeljstva, poduzetnici, lokalna uprava i samouprava.

Takvu opsežnu operaciju mogu osmisliti samo najkvalitetniji ekonomski eksperti. Ne okupi li stoga Jadranka Kosor u svoju vladu najbolje stručnjake i vizionare, nego se okruži partijskim apartčicima i poslušnicima, tada je njeno političko poslanje unaprijed osuđeno na neuspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:38