IZA KULISA

ŽELI LI PENAVA DOBRO VUKOVARU? Ponaša se kao da nikako ne može prihvatiti da su i Srbi stanovnici Vukovara i da će to tako i ostati

 Vlado Kos / CROPIX

Prema onome što je jučer izgovorio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, ispada da Srbi ne bi mogli ostvariti ni jedno od prava nacionalnih manjina sve dok u tome gradu obitava i jedan hrvatski branitelj koji smatra da agresor nije kažnjen onako on misli da je trebao biti.

Premda to nije doslovno rekao, iz Penavina nastupa proizlazi da baš i nema namjeru poštovati odluku Ustavnog suda i svojim sugrađanima srpske nacionalnosti omogućiti izdavanje dokumenata na ćirilici a da to prethodno pismeno ne zatraže i obrazlože svoj pravni interes. A odluka Ustavnog suda vukovarskim Srbima, odnosno njihovim vijećnicima uz to još daje pravo na materijale za sjednicu na srpskom jeziku i ćirilici.

I to je sve što im je Ustavni sud nedavnom odlukom “udijelio”. Povrh toga je obvezao gradske vlasti da svake godine ocijene napredak u međunacionalnoj snošljivosti i procijene ima li prostora za daljnje proširenje prava nacionalne manjine u korištenju njihova jezika i pisma.

Penavi je, međutim, i to previše. Problem je što se cijeli njegov politički program temelji na evociranju ratnih trauma i tvrdnji da agresor nije dovoljno kažnjen. Naravno da svaki zločin treba kazniti i jasno je da se povijest ne može i ne smije zaboraviti. Ali mora ostati povijest, a gradonačelnik koji želi dobro svome gradu i njegovim stanovnicima treba imati viziju drugačije i bolje budućnosti.

Penava to nema. Ponaša se kao da nikako ne može prihvatiti da su i Srbi stanovnici Vukovara i shvatiti da će to tako ostati bez obzira na to koliko ih on voli ili ne voli. Najgore je što mladim naraštajima, generacijama koje su rođene nakon rata, ne želi stvarati šanse da prebole ratne traume i počnu živjeti u pravom suživotu i toleranciji. Uskraćivanjem prava nacionalnoj manjini na korištenje njihova jezika i pisma dovodi ih u podređeni položaj, i to ne samo u odnosu prema većini, nego i u odnosu prema drugim nacionalnim manjinama u drugim krajevima Hrvatske.

Čak i Srbe koji će se tek roditi unaprijed kažnjava za grijehe njihovih predaka. Vrhunac nakaradnosti njegova stava je što se pritom poziva na božje zakone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:46