IZA KULISA

Znamo i bez Oxforda da nam je javna uprava grozna

Pula, 201114.Zbog kvara nastalog na informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova, danas ne rade salteri upravnih poslova u policijskim upravama i postajama. Na fotografiji: prazna salter sala za gradjanstvo.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Blavatnik School of Government sa Sveučilišta Oxford objavila je nedavno izvještaj o efikasnosti javnih uprava u 2019., a Hrvatska je na toj ljestvici na 35. mjestu među 38 zemalja.

To je samo jedan u nizu pokazatelja da je majka svih reformi reforma državne i javne uprave koju ne želi provesti nijedna vlada, a da smo među najgorima, nije nam trebao reći Oxford, znamo to i sami.

Vlada Andreja Plenkovića, kao ni one prije nje, nije napravila baš ništa da reformira preglomaznu i neučinkovitu javnu upravu. Najavljuju se tek kozmetičke promjene, dok izostaje stvarna reforma koja bi bila i bolna i pravedna, odnosno nagrađivala bi rad, a kažnjavala nerad.

Zakon o plaćama, naime, nikako da ugleda svjetlo dana, a ministar uprave najavljuje tek racionalizaciju ureda državne uprave. Potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić neke je agencije spojio, ali kod svih tih promjena nijedan zaposlenik državne uprave nije ostao bez posla niti se učinkovitost podigla. Agencije su spojene s ministarstvima, uredi državne uprave spojit će se sa županijama i zapravo će se svi ti nekadašnji čelnici negdje ponovno uhljebiti.

Ravnatelji agencija postali su pomoćnici ministara, a i pročelnici ureda državne uprave naći će svoje mjesto u županijama. HDZ-ovoj Vladi, jasno, ne pada na pamet raditi ni teritorijalni preustroj, nego će zadržati županije jer su u njima na vlasti većinom njihovi članovi, a o ukidanju općina tek se sramežljivo govori.

Nije ni SDP tu ništa bolji. Ni oni, dok su bili na vlasti, nikada nisu jasno rekli da će ukidati županije, a i oni su samo govorili o spajanju općina. Njihov ministar uprave Arsen Bauk je pak u zadnjoj godini mandata, pred nove izbore, samo donio strategiju koja je danas već zastarjela, a akcijski plan koji je donijela Mostova ministrica Dubravka Jurlina Alibegović danas negdje skuplja prašinu u kabinetu ministra uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:35