‘Gruntovčani’ kao jedan: Nismo krivi!

ZAGREB - Ne osjećamo se krivima - izjavilo je danas na Županijskom sudu svih 28 “gruntovčana” na čelu s Jasenkom Sili, optuženih za mito, zloupotrebe, krivotvorenje i protuzakonito posredovanje u zagrebačkoj Gruntovnici.



Iako je na listi optuženika čak 28 osoba, svi oni su se, uz manja kašnjenja, pojavili na prvoj zakazanoj raspravi. Predsjednik sudskog vijeća, sudac Ivan Turudić, odmah ih je upozorio da neće tolerirati izbjegavanje suda, te da će na svaki pokušaj opstrukcije reagirati nalogom policiji za dovođenje, a potom, ako bude potrebno, i pritvorom.

VIJESTI
više iz rubrike


Podsjetimo, glavni akteri, uhićeni potkraj 2007. godine u USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji Gruntovec na Zemljišnoknjižnom odjelu zagrebačkog Općinskog građanskog suda, na početku istražnog postupka bili su u pritvoru i sada se svi brane sa slobode.



Optuženi su od lipnja do prosinca 2007. uzimali i davali mito u iznosima od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura, dok su zauzvrat pojedinim građanima i odvjetnicima žurno rješavali predmete i provodili uknjižbe.







Tereti ih se i za krivotvorenje rješenja, izdavanje zemljišnoknjižnih izvadaka i omogućavanje uvida i preslikavanja podataka te da su zauzvrat primali i druge vrste “darova” poput večera za šire društvo, ljetovanja, zapošljavanja članova obitelji,  sređivanja liječničkih pregleda, posudbi novca...



Uz prvooptuženu Jasenku Sili na optuženičkoj klupi našlo se još petero njezinih za sada samo suspendiranih kolega referenata i službenika Zemljišnoknjižnog odjela, kao i jedan službenik Izvanparničnog odjela istog suda i jedan službenik DORH-a. Optužena su i trojica odvjetnika, Alen Blagajac, Anđelo Miloš i Davor Radaković.



Ž. Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:02