Plinkovi gosti

ANTONIJU STUPAR JURKIN JE IZNENADIO NJEN UTJECAJ NA OKOLIŠ 'Jedemo povrće iz bakinih vrtova, meso iz domaćeg uzgoja, a na odjeću gotovo ne trošimo!'

Antonija Stupar Jurkin sin Ivano i kcer Paola
Hobi renovacija namjestaja
Odra
Fotograf Matej Dokic 020219
Matej Dokić/Gloria

Antonija Stupar Jurkin s djecom Ivanom i Paolom

Koliko smo ekološki osvješteni? Sve što radimo – koliko putujemo, koliko crvenog mesa jedemo, koliko odjeće kupujemo, recikliramo li – ima svoj karbonski ili ugljični otisak te posljedice na životnu sredinu i klimatske promjene. U sklopu kampanje kojom osvještavamo održivost, računali smo karbonski otisak poznatim Hrvatima. Antonija Stupar Jurkin je TV voditeljica i event menadžerica, koja bira lokalno uzgojenu hranu te namirnice za svoju obitelj nabavlja iz bakinog vrta. Karbonski otisak obitelji Stupar Jurkin je 11,2 tona CO2e, a a evo kakav trag oni ostavaljaju na naš planet...

Obitelj Stupar Jurkin svoj tjedni meni bazira na mesu, ali ne isključivo crvenom jer klinci Paula i Ivan ipak više vole piletinu. Žive u stanu u Odri, blizu obje bake koje kod kuće imaju vrtove, voćnjake, kokice pa voće, povrće i meso uglavnom jedu iz itekako provjerenog uzgoja. O navikama četveročlane obitelji popričali smo s Antonijom Stupar Jurkin, poznatim licem s TV ekrana i event menadžericom.

- Trudim se reciklirati i odvajati otpad pa tako kod kuće imam četiri kante za smeće. Malo mi je problem s bio otpadom jer brzo počne zaudarati, a odvoz nije čest koliko bi trebao biti. A klinci su još bolji od mene i supruga, njima je odvajanje otpada potpuno normalno jer o tome uče od vrtića – ispričala je Antonija. U trgovinu se trudi ići sa svojim platnenim vrećicama iako, priznaje, često ih zaboravi u automobilu pa mora kupiti plastičnu. Nada se da će se s vremenom ipak više puta sjetiti ponijeti svoju vrećicu jer joj još nije ušlo u naviku.

Ne kupuje previše odjeće ni sebi ni djeci, a uoči početka školske godine je priznala da kći Paula (8) već treću godinu nosi istu torbu.

- Nadam se da će izdržati još koju godina – smije se Antonija.

Antonija Stupar Jurkin sin Ivano i kcer Paola
Hobi renovacija namjestaja
Odra
Fotograf Matej Dokic 020219
Matej Dokić/Gloria

Antonijina djeca recikliraju čak i više od nje

 

Apsolutno svu odjeću, osim donjeg rublja, pere na 40 stupnjeva, što se i inače preporučuje kao najbolja opcija za okoliš. Jedini grijeh, kroz smijeh priča Antonija, joj je sušilica za rublje.

- Ipak živimo u stanu i nemam gdje držati sušilo. A i odjeća nam uglavnom treba odmah nakon pranja – pojašnjava.

U posljednjih godinu dana avionom je putovala jednom, od Zagreba do Dubrovnika. Puno više koristi automobil kojim godišnje prijeđe oko 15 tisuća kilometara, a obitelj ima još jedan stariji automobil koji koriste stvarno rijetko, za pokoji odlazak do trgovine.

- Čujem da se sad nešto ljudima uzima za zlo ako putuju avionom. A realno, većina njih putuje poslovno i nema drugog izbora. Koliko prosječnih Hrvata si može priuštiti više privatnih letova tijekom godine? Lijepo je brinuti o okolišu, ali mislim da mi nismo zemlja u kojoj se leti privatnim zrakoplovima i bez dobrog razloga putuje avionom pa zato nema razloga za 'flight shaming' – smatra Antonija.

Karbonski otisak njezina kućanstva ispao je 11,25 tona CO2e što je prilično malo s obzirom na četiri člana obitelji. Antoniju je ugodno iznenadio rezultat našeg kalkulatora.

- Nisam previše razmišljala o tome, da budem iskrena, nisam ni bila sasvim sigurna što je karbonski otisak. Ali, eto, ispalo je da su moje navike sasvim dobre za Zemlju i to mi je drago. U budućnosti ću se potruditi još više reciklirati – zaključuje.

Provjeri kakav karbonski otisak imaju drugi Hrvati, koliko sam zagađuješ te kako možeš uštedjeti energiju i novac. Doznaj više OVDJE.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo