NADNASLOV TUTE

DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Ivan Balić / Hrvatska zajednica županija
 Ivan Balić / Hrvatska zajednica županija

Nimalo ne čudi činjenica da svaka osoba koja posjeti našu zemlju bez obzira na udaljenost želi posjetiti naš najjužniji kraj koji je s jedne strane poznat po najljepšem gradu Dubrovniku, a s druge strane po svojim neretvanskim mandarinama i lubenicama. Malo ljudi zna da je ovaj povijesni grad, središte Dubrovačko-neretvanske županije, primjerice prvi uveo gradsku mrežu tramvaja kao sustav javnog prijevoza. Osim povijesnim obilježjima, jug Hrvatske obiluje i prirodnim ljepotama. Tako se u ovoj županiji nalazi čak 40 zaštićenih prirodnih područja, od nacionalnog parka Mljet, parkova prirode pa sve do zaštićenih šumskih područja. A o raznolikosti krajolika govori i činjenica da su ove žaštite dodijeljene u čak sedam različitih kategorija.

Osobna karta

Površina: 9.272,37 četvornih kilometara s morem

Broj stanovnika: 122.568

Najveći gradovi: Dubrovnik, Metković, Korčula, Opuzen i Ploče

Geografska obilježja: Dubrovačko-neretvanska županija nalazi se na samom jugu Hrvatske. Prostorno je prekinuta državnom granicom s Bosnom i Hercegovinom čime je podijeljena na dva dijela, onaj dubrovački s Korčulom i otocima te neretvanski. Uz Grad Dubrovnik kao županijsko središte, broji još četiri veća grada i 17 općina, ukupno 22 jedinice lokalne samouprave

Zanimljivost: Zbog svoje bogate povijesne, ali i kulturne baštine, ova županija već je dugo godina omiljena destinacija velikog broja turista. Osim Dubrovnika koji je posljednjih godina postao meka poznatih Hollywoodskih redatelja, ova županija obiluje prirodnim, ali i arhitektonskim ljepotama. Uz dubrovačke i stonske zidine nezaobilazno odredište posjetitelja svakako je i najstarija europska solana iz 14. stoljeća u kojoj se danas na tradicionalni način bere i proizvodi sol

Župan: Nikola Dobroslavić

NE PROPUSTITE

Već šestu godinu zaredom u Dubrovniku se održava tradicionalni zimski festival koji počinje paljenjem prve adventske svijeće i dekorativne blagdanske rasvjete čime cijeli grad zablista u pravom Božićnom duhu. U nešto više od mjesec dana, u sklopu ovog festivala u glavnom gradu nastupaju brojne domaće glazbene zvijezde. U posebnom fokusu je svakako koncert za doček Nove Godine na Stradunu. Da ne bi sve bilo posvećeno onim starijima, na radost mališana svake godine organizira se Božićna bajka prilikom koje se podijeli više od tisuću poklona, dok je za sladokusce pripremljen humanitarni Torta party.

Tonći Plazibat / Hanza Media

Ove će godina svi građani, ali i domaći i strani posjetitelji od 30. studenog osim u glazbenoj izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra moći uživati u koncertima The Frajli, Gibonnija, Parnog valjka, Klape Iskon, ali i brojnih drugih poznatih glazbenika.

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

Pelješki most, najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj

Pelješki most, najvažni je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, vrijedan 526 milijuna eura. Na cijeloj dionici koja je trenutno u izgradnji bit će sagrađeno ukupno 32 kilometra ceste, na kojoj će biti postavljenja četiri tunela i dva vijadukta, kako bi se s budućeg Pelješkog mosta preko Pelješca moglo doći u mjesto Duboka i na Jadransku magistralu u Zaton Dolima. Dovršetak njegove izgradnje imat će veliki utjecaj na gospodarski, ali i društveni razvoj županije. Osim toga, po prvi put u povijesti, krajnji jug Hrvatske dobit će poveznicu s ostatkom zemlje.

Vrijednost projekta:

526 milijuna eura

Dužina mosta:

2,4 kilometra

Visina mosta:

55 metara

Završetak radova:

2022. godina

Denis Jerković / Hanza Media

Izgradnja Pelješkog mosta je prvi od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta kod Stona. Izvršitelj radova na mostu je kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation koji bi ovaj projekt trebao dovršiti do 2022. godine.

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Autor golemog pjesničkog opusa

Luko Paljetak

  • Književnik, umjetnik i akademik
  • Autor brojnih zbirki pjesama
  • Dobitnik niza priznanja i odlikovanja ‘Reda Ante Starčevića"
  • Njegova djela dio su dubrovačke pop kulture

Luko Paljetak poznati je dubrovački književni, umjetnik i akademik koji je svojim bogatim stvaralaštvom zadužio cijelu Hrvatsku. Autor je brojnih zbirki pjesama od kojih su neke postale nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop kulture, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija.

Vrstan je prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Između ostalih preveo je i neka od djela Chaucera, Shakespearea, Byrona, Wildea, Joycea i Prešerna. Za svoj ''izniman doprinos hrvatskoj kulturi'',predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2018. godine odlikovala ga je Redom Ante Starčevića, dok je za jednako izniman opus dobio više desetaka nagrada i priznanja, uključujući i priznanja Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

SKRIVENI BISER

Naš najudaljeniji naseljeni otok Lastovo nerijetko je konačna destinacija najizbirljivijih putnika

Lastovsko otočje, koje je i park prirode, mjesto je gdje je more toliko kristalno čisto da se može vidjeti dno duboko pedesetak metara. O njemu postoji pisana zakletva u kojoj se navodi da se moraju poštovati svi običaji otočana koji su neraskidivo vezani za tu zemlju i more. Prema legendi, na ovom se prostoru nije smjelo saditi orah, kako na otoke ne bi doveo vještice. Park prirode Lastovsko otočje, uz matični otok Lastovo (inače najudaljeniji naseljeni otok u Lijepoj Našoj), sačinjavaju 44 otoka, otočića, hridi i grebena.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode 2003. godine proglasila je lastovsko otočje prioritetom za očuvanje bio raznolikosti Sredozemlja, a 29. rujna 2006. Sabor je cijeli otok s akvatorijem proglasio Parkom prirode. Ovaj je prostor nerijetko konačna destinacija najizbirljivijih putnika čija čula traže svu zemaljsku ljepotu koja se može zamisliti. Spada u najsunčanije jadranske otoke s dugim i suhim ljetima, blagim zimama bez snijega, a zbog pučinskog položaja ne doživljava nagle promjene vremena.

Nikola Vilić / Hanza Media
LASTOVO TURIZAM

OTVORENI PRORAČUN

Najviše financijskih sredstava odlaze:

ShutterStock

Zdravstvo:

452.825.984 kn

Međunarodna suradnja i EU projekti:

Više od 4,4 milijardi kuna

Od 2015. Godine do danas:

ShutterStock

Ulaganja u očuvanje okoliša povećali su za:

16.901.131 kn


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:40