LIČKO-SENJSKA

Zvonimir Barišin / Hanza Media
 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Netaknuta i očuvana priroda njeni su najveći aduti zbog čega je postala popularno odredište planirama i ljubitelja divljine. Krase ju tri Nacionalna parka od kojih je jedan pod zaštitom UNESCO-a i Park prirode Velebit koji je proglašen svjetskim rezervatom biosfere. Rodni je kraj brojnih velikana, ali i najpoznatijeg znanstvenika i izumitelja svih vremena, Nikole Tesle.

Osobna karta

Površina: 5.350,50 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 50.927

Najveći gradovi: Gospić, Otočac, Novalja, Senj

Geografska obilježja: Površinom najveća hrvatska županija koja zauzima 9,46 posto državnog teritorija. Obuhvaća veći dio Ličkog zaleđa, Velebita i Senjsko-karlobaškog priobalja te sjeverozapadni dio otoka Paga. Uz to, važno je geoprometno križište između Zagreba, Rijeke i Splita.

Zanimljivost: Prirodna baština najveće je bogatstvo ovog područja, a zbog očuvanosti prirodnih objekata i lokaliteta pod zaštitom je gotovo 150 tisuća hektara županijskog teritorija. Ličko-senjsku županiju krase tri Nacionalna parka i jedan Park prirode, dok su dva pod žaštitom UNESCO-a. Tako je Park prirode Velebit proglašen svjetskim rezervatom biosfere, dok je Nacionalni park Plitvička jezera uvršten na popis svjetske prirodne baštine.

Župan: Darko Milinović

NE PROPUSTITE

Jedan od najpoznatijih izložbi tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda u ovoj županiji, Jesen u Lici po 21. put na Trgu Stjepana Radića u Gospiću okupit će 20.000 posjetitelja i preko 250 izlagača koji će predstaviti obilje autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih ili ukrasnih proizvoda karakterističnih za podneblje iz kojeg dolaze. Ova manifestacija prepoznata je i priznata diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica. Osim predstavljanja tradicionalnih proizvoda, posjetitelji će moći uživati i u ocjenjivanju sireva, meda i rakije, prezentaciji starih

Ličko-senjska županija

zanata, izložbi etnografskih zbirki i nastupu kulturno - umjetničkih društava, koji će izvođenjem tradicijskih plesova i pjesama predstaviti folklornu baštinu svoga kraja.

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

Zapuštena vojarna u blizini Gospića postaje prva poduzetnička oaza na ovom prostoru

Zapuštena bivša vojarna nedaleko od centra grada Gospića uskoro će osvanuti u novom ruhu i to kao prva poduzetnička oaza na ovom prostoru. Tako će se na čak 1.701 kvadrata smjestiti novi Razvojni centar Ličko-senjske županije. U suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništvo i obrta, Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa te Europskom unijom u novouređenim prostorima svoj dom pronaći će više od 30 mladih poduzetnika i startupa. Osim multifunkcionalne dvorane, uredskih i coworking prostora, rashladnih komora, laboratorija i skladišta, najveći dio inkubatora otići će upravo na proizvodne pogone za preradu voća, povrća i meda koji su i glavni poljoprivredni adut Like.

Ličko-senjska županija

Uz mentorsku podršku iskusnih stručnjaka, mladi inovatori i poduzetnici imat će priliku sudjelovati na seminarima, radionicama, edukacijskim tečajevima iz sfere biznisa. Projekt vrijedan 18,9 milijuna kuna u potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, uvelike će utjecati na povećanje broja investitora, novootvorenih malih poduzeća, ali i rastu broja zaposlenih.

Robert Fajt / Hanza Media

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Jakov Prkić / Hanza Media

mons.dr. Mile Bogović

  • Prvi Gospićko-senjski biskup
  • Povjesničar i profesor na Teologiji u Rijeci i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu
  • Inicijator izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i uređenja riznice senjske katedrale kao stalne izložbene podstave
  • Autor pet knjiga i više od 80 znanstvenih i stručnih članaka na temu povijesti Like

Uz sve ugledne osobe koje su svojim radom i dijelom doprinijeli razvoju Ličko-senjske županije svoje mjesto među njima pronašao je i povjesničar, biskup te profesor mons.dr. Mile Bogović. Iako rodom nije iz Like, nakon završenog doktorata svoj radni vijek odlučio je posvetiti upravo ovom kraju.

Osim što je prvi Gospićko-senjski biskup, inicijator je izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koja je posvećena svim stradalim hrvatskim braniteljima od Krbavske bitke do danas. Kao profesor crkvene povijesti na Teologiji u Rijeci i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu proučavao je glagoljicu, ali i povijest ličkog kraja od turskog doba do danas. Na tu je temu izdao pet knjiga i više od 80 znanstvenih i stručnih članaka. Izuzetna zasluga pripisuje mu se i za objedinjavanje svih hrvatskih duhovnih snaga u novoformiranoj biskupiji u cilju vraćanja života u županiju, a posebno na prostore njenog istočnog dijela.

SKRIVENI BISER

Minijaturni ‘norveški fjordovi’ na Jadranskoj obali

Zavratnica je zasigurno jedna od najljepših uvala hrvatske obale koja izgledom podsjeća na minijaturno izdanje norveških fjordova. Udaljena svega 15 minuta hoda od Jablanca, u 20. stoljeću bila je skriveno ljetovalište bečke i praške elite. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964. proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. godine sastavni je dio Parka prirode Velebit. Iako je uvala nastala uslijed tektonskih pokreta nakon čega je došlo do postupnog spuštanja kanjona Zavratnica u more, urbana legenda ipak priča drugu priču. Prema predajama, uvala je nastala uslijed jakog potresa davne 615. godine u kojem su potonula tri starorimska grada. Osim prirodnih ljepota, uvala je i prava meka ljubitelja podmorja jer u svojim dubinama skriva ostatke ratnog broda iz Drugog svjetskog rata.

OTVORENI PRORAČUN

Ulaganja u energetsku učinkovitost

ShutterStock

U travnju 2019. godine završen je projekt energetske obnove Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Korenica ukupne vrijednosti:

3,8 mil kn

Za navedeni projekt Ličko-senjska županija izdvojila je ukupno:

1 mil kn

ShutterStock

U 2019. godini potpisani su brojni ugovori za obnovu ambulanta, domova za starije i nemoćne osobe te obrazovne ustanove vrijednosti:

31 milijuna kuna

Za što je Ličko-senjska županija planirala vlastito učešće u iznosu:

3 milijuna kuna


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:15