MEĐIMURSKA

iStock
 iStock

Stanovnici ovog kraja nadaleko su poznati po svojim razvijenim radnim navikama, inovativnosti i poduzetničkom duhu. Regija je to s dugogodišnjom tradicijom obrta, te malim i srednjim poduzetništvom, a neke od kompanija prepoznate u i izvan granica Lijepe Naše. Upravo je iz tog razloga ugledni magazin Financial Times ovu županiju uvrstio u top 10 regija u Europi.

Osobna karta

Površina: 729 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 112.371

Najveći gradovi: Čakovec, Mursko Središće, Prelog

Geografska obilježja: U zemljopisnom pogledu Međimurska županija nalazi se na krajnjem sjeveru Hrvatske. Površinom najmanja, ali zato najgušće naseljena županija, omeđena je prirodnim granicama - na sjeveru i istoku s rijekom Murom, te Dravom na jugu.

Zanimljivost: Zbog svoje napučenosti ova mala županija dobila je nadimak ‘Međimurje malo’, a prve ljudske naseobine na ovom području potječu još iz kamenog doba. Da su Međimurci radišni ljudi svima je dobro poznato, zato je ovo jedina županija u Hrvatskoj koja bilježi veći izvoz robe od uvoza. Kako bi ostali u samom vrhu i opravdali svoju titulu jedne od najuspješnijih županija velike napore ulažu očuvanje starih zanata te upravo iz tog razloga rade na zbližavanju strukovnog, obrazovanja i gospodarskog sektora. Da ne bi sve ostalo u radu, njihove poznate Međimurske popevke uvrštene su na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Župan: Matija Posavec

NE PROPUSTITE

Urbanovo je tradicionalna manifestacija koja se svake godine održava tijekom svibnja, a sadržajno je podijeljena u tri dijela: Festival Pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal. Prije samog početka centralne manifestacije u Štrigovi je organizirano i međunarodno ocjenjivanje vina.

Ocjenjuju se sve vinske sorte, a naglasak je stavljen na sortu Pušipel koja se odvojeno od ostalih sorti ocjenjuje kako bi se svečano na Vinskom Balu otvorila prva boca Pušipela aktualne vinske godine. Sama manifestacija povezana je s restoranima u Međimurju koji jedan tjedan zajedno s vinarima organiziraju „Urbanovo gurman tjedan“ gdje se u svim restoranima u Međimurju koji imaju oznaku zlatni gurman može, uz promotivne cijene, konzumirati jelovnik u 3 slijeda te se uz svaki slijed sljubljuje s jednom sortom vina od vinara udruge „Hortus Croatie“. Uz gurmanski dio, promocija samog festivala održava se kroz „Urbanovo night“, program gdje se u ugostiteljskim objektima održavaju degustacije vina vinara koji sudjeluju na Festivalu.

Maggie Martina Kodba i Željko Hajdinjak / Hrvatska zajednica županija i Hanza Media

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

Stari grad Čakovec postat će suvremeni muzej

Ukupna vrijednost projekta:

40.802.742,56 HRK

Od čega je sufinanciranje EU u iznosu:

34.682.280,40 HRK

Ukupna površina:

3.190 m²

Međimurska županija ima bogatu prošlost koja je kroz različite projekte utkana u sadašnjost, a kapitalni projekt za kulturu i turistički razvoj u Međimurskoj županiji je projekt „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u suvremeni Muzej nematerijalne kulturne baštine“. Riječ je o trenutno najvećoj investiciji u kulturnom kontinentalnom turizmu Republike Hrvatske, a kompleks Starog grada Čakovec, dio kojega je i fortifikacija, zaštićeno je kulturno dobro od nacionalnog značaja.

„Projektom će biti rekonstruirana fortifikacija Starog grada Čakovec koja će biti pretvorena u suvremeni muzej nematerijalne baštine – Riznicu Međimurja u kojoj će biti prezentirana vrijedna nematerijalna kulturna baština Međimurja kroz 9 muzejskih jedinica“ opisao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Uz klasični muzejski postav, planirani su moderni digitalni prikazi (3D mapping, hologrami, multimedijski efekti).

Željko Hajdinjak / Hanza Media

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Teta Liza bila je školska kuharica bez glazbene naobrazbe, a postala je prava čuvarica Međimurske popevke

Hanza Media

ELIZABETA TOPLEK (1924.-2017.)

  • Rođena u Donjoj Dubravi
  • Pjevala u folklornom društvu
  • Nagrađena Porinom u tri kategorije 2008. i dvije kategorije 2010. godine
  • Preminula u 93. godini života

Međimurska popevka je institucija. Duboko utkana u osobnost i mentalitet međimurskog čovjeka, neizostavan je dio današnje tradicijske kulture Međimurske županije te omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta koji je upisan na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, a jedna od poznatijih čuvarica Međimurske popevke je Teta Liza. Punog imena Elizabeta Toplek, rođena je u Donjoj Dubravi 16. studenog 1924. godine. Prije nego što je otišla u mirovinu bila je školska kuharica, a kada nije radila u školi, pjevala je u folklornom društvu. Upravo u školi, gdje su je svi voljeli i poštovali, dobila je poznati nadimak. Teta Liza je bila najbolji ambasador tradicionalnog napjeva Međimurja, „Međimurske popevke“ u Hrvatskoj.

Iako tijekom života nije stekla nikakvu glazbenu naobrazbu, za svoje je glazbeno djelovanje nagrađena je s nekoliko prestižnih nagrada Porin. Nosač zvuka “Teta Liza i Lado” 2008. godine nagrađen je Porinom u sve tri kategorije – najbolji folklorni album, najbolja folklorna pjesma („Primem pero v svoju roko desno“) te najbolja izvedba pjesme („Ribica mi plava“). Godine 2010. dodijeljene su joj dvije diskografske nagrade Porin: za najbolju folklornu pjesmu ("Lepo nam je vu jeseni") i najbolju izvedbu folklorne glazbe (pjesmu "Meni mama tak velje") s albuma Teta Liza i Tonček. Preminula je u 93. godini života, 12. kolovoza 2017. godine te ostavila neizbrisiv trag u tradicijskoj kulturi Međimurske županije i Republike Hrvatske.

SKRIVENI BISER

Posjetite Mađerkin brijeg za najljepši pogled u Međimurju

Gornje Međimurje zelena je oaza koja opravdava titulu EDEN – Europske destinacije izvrsnosti za turizam i lokalnu gastronomiju koju ponosno nosi od 2015. godine. Uz njega vežemo prirodne ljepote, posebice Mađerkin breg. Najljepše panorame, izlaske ili zalaske sunca u Međimurju doživjet ćete upravo na Mađerkinom bregu. Kultno je to mjesto Međimurja na kojem se isprepliću povijesne crtice o starim Rimljanima koji su u tom kraju zasadili prvu vinovu lozu, legendama o junaštvima međimurskih plemenitaških obitelji iz doba Zrinskih, intrigantnoj, ali istinitoj životnoj melodrami mađarske grofice i balerine na kraju Drugog svjetskog rata, te o Decanterom ovjenčanom vinu Pušipel.

Međimurska županija

Uskoro na toj prelijepoj lokaciji počinje izgradnja jedinstvenog Goričkog svirala, vidikovca s kojeg ne samo da ćete moći vidjeti čak četiri srednjeeuropske zemalja već će vam vjetrovi na orguljama odsvirati note najljepših međimurskih popevki.

OTVORENI PRORAČUN

2018.

ShutterStock

U 2018. godini za obrazovanje je izdvojeno:

78.703.378,99 kn

U 2018. godini za zdravstvo je izdvojeno:

283.237.842,52 kn

2019.

ShutterStock

U Međimurskoj županiji u 2019. godini dovršene su 4 školske sportske dvorane, obnovljene su brojne osnovne i srednje škole

Međimurska županija pomoću Europskih fondova, trenutačno u zdravstveni sustav ulaže više od 170 milijuna kuna, otvorila je novi Dom zdravlja


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 14:03