SISAČKO-MOSLAVAČKA

Miroslav Kiš / Hanza Media
 Miroslav Kiš / Hanza Media

Značajna uloga industrije profilirala je školstvo i razvoj cijelog Siska, ali i županije. Na ovom području je razvijena i poljoprivreda, a osim tradicionalnih proizvoda treba izdvojiti uzgoj autohtone pasmine konja “Hrvatski posavac” i uzgoj šljiva.

Turizam se počeo razvijati krajem 20. i početkom 21. stoljeća, ponajviše zbog povećanja zanimanja za Park prirode Lonjsko polje. Na tom velikom močvarnom podučju posjetitelji se mogu provesti turističkim brodovima, unajmiti bicikle i uživati u prirodi, ili samo šetati i upijati krajolik prepun biljnog i životinjskog svijeta. Turistički prepoznate lokacije su i sisački stari grad, lječilište u Topuskom, Vinske ceste Moslavine, kao i lokacije za lovni turizam. Proslavilo se i selo Čigoć, europsko selo roda. U 45 aktivnih gnijezda prebiva više od 200 roda, a u sedamdesetak kuća tek oko 120 mještana, što rječito govori o skladnu odnosu čovjeka i prirode na ovim prostorima.

Osobna karta

Površina: 4468 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 172 439

Najveći gradovi: Sisak, Petrinja, Kutina, Novska, Glina, Popovača, Hrvatska Kostajnica

Geografska obilježja: Smještena je u južnom dijelu središnjeg dijela Republike Hrvatske, na području na kojem se dotiču Panonska i Gorska Hrvatska. Županija graniči sa Zagrebačkom, Karlovačkom, Bjelovarsko-bilogorskom, Brodsko-posavskom i Požeško-slavonskom županijom, a na jugu i s Bosnom i Hercegovinom. Obuhvaća Posavinu, Banovinu, Moslavinu te dijelove Korduna i Slavonije. Sisačko-moslavačka županija predstavlja prometno čvorište i zbog povoljnog prirodnog i prometno-geografskog položaja iznimno je dobro povezana s ostalim dijelovima Republike Hrvatske, kao i susjednim zemljama.

Zanimljivost: U Glini je 1848. godine Josip Runjanin uglazbio pjesmu Antuna Mihanovića Horvatska domovina, koja je postala temeljem hrvatske državne himne. Ban Josip Jelačić, koji je bio na službi u Glini, u Lekeniku je primio carski ukaz, kojim je imenovan banom.

Župan: Ivo Žinić

NE PROPUSTITE

Bitka za Novi Farkašić 1991. godine zapravo je bila bitka za Zagreb. Velikom pobjedom male brigade, takozvanih Crnih mamba, zaustavljeno je prodiranje JNA prema glavnom gradu Hrvatske. Bitka je trajala od 17. do 19. listopada 1991. godine. U sjećanje na tu veliku pobjedu svake godine se obilježava Dan hrvatskih banitelja Sisačko-moslavačke županije, upravo u Novom Farkašiću.

Cijeli državni vrh 18. listopada će doći na obilježavanje koje kreće polaganjem vijenca kod spomenika poginulim braniteljima na Gradskom groblju Viktorovac. Nakon toga će se održati misa u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa, nakon čega se središnja svečanost seli u Novi Farkašić. Iako program za ovogodišnje događanje zasad nije poznat, prošle godine su se u Novom Farkašiću postavili vijenci, upalile svijeće za poginule branitelje nakon čega je prikazan film s tematikom Domovinskog rata za sisačke srednjoškolce i građanstvo.

Sisačko-moslavačka županija

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

Novska postaje centar gaminga, sektora budućnosti vrijednog 100 milijardi dolara

Vrijednost gaming industrije:

100 milijardi dolara

Površina poduzetničkog huba:

670 četvronih metara

Gaming startupova:

13

Željko Puhovski / Hanza Media

Projekt za budućnost o kojemu su se hrvatski mediji raspisali početkom ove godine svakako je gaming centar u Novskoj. Industrija videoigara u svijetu, ali i u Hrvatskoj, ima ogroman potencijal, a procijenjena vrijednost zarade od tog sektora penje se preko 100 milijardi dolara. “Ovdje ćemo imati tisuću gaming tvrtki i ta će industrija biti najveća industrija Sisačko-moslavačke županije, veća od Petrokemije i sisačke Željezare!”, izjavio je za Jutarnji list direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije i voditelj projekta poduzetničkog inkubatora Pismo u Novskoj.

Poduzetnički inkubator su smjestili u zgradu općine koja datira iz 1777. godine, a sada je pretvorena u suvremeni hub na 670 četvornih metara za 13 gaming startupa koji rade na najmodernijim računalima i tabletima. U Novskoj se održavaju šestomjesečne edukacije za game developere koje je do svibnja završilo 123 mladića i djevojaka. Osim konkretnih znanja, HZZ ima za vrijeme učenja isplaćuje 3000 kuna, a plaćeni su i putni troškovi. Ako game developeri poslije osnuju tvrtku i ostanu živjetu u Novskoj dobit će poticaje i do 165 tisuća kuna. Polaznici edukacije ne trebaju imati nikakva posebna predznanja, ali će najviše biti fokusirani na matematiku, logiku, psihologiju, ekonomiju i dizajn.

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Doktor Ivan Šipuš sisačku je radiologiju doveo na najviše razine

Sisačko-moslavačka županija

dr. Ivan Šipuš

  • Rođen u Sisku, 7. travnja 1934. godine
  • Prvi specijalizant na radiološkom odjelu sisačke bolnice
  • 14 godina bio voditelj Odjela radiologije Bolnice Sisak
  • U mirovini od siječnja 2001. godine

Ime doktora Ivana Šipuša dobro je poznato u sisačkoj bolnici i zdravstvenom sektoru općenito. Rođen je u Sisku, 7. travnja 1934. godine, u rodnom gradu završava osnovnu školu i Državnu realnu gimnaziju. Medicinski fakultet je upisao u Zagrebu, a specijalizaciju radiologije počinje 1961. godine na radiološkom odjelu sisačke bolnice kao prvi specijalizant koji je specijalizaciju mogao započeti u Sisku.

Voditeljem bolničkog radiološkog odjela postaje 1972. godine, a od 2. lipnja 1986. do kolovoza 2000. godine voditelj je Odjela radiologije Bolnice Sisak. U mirovinu je otišao u siječnju 2001. godine. Tijekom mandata voditelja službe radio je na zamjeni dotrajalih radioloških aparata, uspio je nabaviti novi sonografski aparat, CT uređaj, a od 1998. uvodi telemedicinu u praksu, čime je služba povezana s kliničkim centrima u Zagrebu. Usvojene su nove tehnike, izmijenila se i koncepcija radiologije. Ostvario je odličnu suradnju s brojnim liječnicima ostalih specijalnosti. Objavio je 32 stručna i znanstvena rada, bio aktivan sudionik na dva međunarodna radiološka kongresa. Za svoj rad primio je i razna društvena priznanja.

SKRIVENI BISER

Vožnja biciklom, kanuom ili u traktorskoj prikolici u jedinstvenom močvarnom okruženju

Gostoljubivi ljudi, drevni krajolik poplavnih površina, autentična posavska kultura, korito rijeke Save i njezinih brojnih pritoka, kao i bogatstvo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta – pravi su Možete iznajmiti bicikl ili kanu i uživati u predivnom posavskom krajobrazu. Od travnja do listopada možete isprobati i jedinstveno iskustvo vožnje u traktorskoj prikolici. Vožnjom na turističkom brodu „Katarina 1“ ili „Vodomar“ možete upoznati atraktivni riječni krajobraz rijeke Save. Galerije vrbe i topole, bogat ptičji svijet, meandri kao i pješčane sprudovi nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Marko Todorov / Hanza Media

Kada govorimo o gastronomiji, pravilo života u Posavini je jednostavan – jesti puno i dobro. Bogatu ponudu tradicionalnih domaćih jela lokalnih ugostitelja upotpunjuje ozračje seoskog domaćinstva, a odmor u posavskim drvenim kućama predstavlja nezaboravan doživljaj.

Marko Todorov i Krasnodar Peršun / Hanza Media

Unutar parka nalazi se i poznato selo roda Čigoć, čiji će vas stanovnici, i njihove ptice, rado ugostiti. Cijena obične ulaznice je 10 kuna, one koja će vam omogućiti vožnju čamcima i u traktorskoj prikolici 40 kuna, a najam bicikala na tri sata košta 50 kuna.

OTVORENI PRORAČUN

Regionalni centar kompetentnosti

Centar će obuhvaćati deset najnovijom tehnologijom opremljenih praktikuma, smještajne kapacitete za gostujuće predavače i učenike, restoran za studente te prostore za predavanja s ciljem razvoja visokoškolskih institucija i suradnje s gospodarstvom. Ovaj projekt, koji realiziraju Tehnička škola Sisak i Sisačko – moslavačka županija u prostoru nekadašnje Domobranske vojarne u Sisku, vrijedan je više od 85.000.000,00 kuna.

Vrijednost projekta:

više od 85.000.000,00 kuna


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:00