Omogućava HT

HRVATSKI OPINION MAKERI OTKRIVAJU GDJE SMO MI ZA 10 GODINA 'Da bismo održali korak neće biti dovoljni samo talentirani klinci i njihovi startupovi!'

 

Živimo u vremenu modernih tehnologija, a pametni gradovi već sada poboljšavaju kvalitetu života i omogućuju bolju komunikaciju s gradskom upravom. Mogućnosti za razvoj Smart Cityja su enormne, a kada to uistinu možemo očekivati otkrili su nam domaći eminentni stručnjaci

DANICA KRAGIĆ JENSFELT, znanstvenica iz područja robotike i umjetne inteligencije
Zagreb, 031017.
Fakultet elektrotehnike i racunarstva.
Danica Kragic Jensfelt je znastvenica koja radi kao prodekanica i profesorica robotike na Kraljevskom tehnoloskom institutu KTH u Stockholmu.
Na fotografiji: Danica Kragic Jensfelt.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Danica Kragić Jensfelt, znanstvenica iz područja robotike i umjetne inteligencije AI

"Ne vjerujem da će se puno toga promijeniti za desetak godina – uglavnom će se vidjeti velike razlike u razvoju sustava koji se baziraju na donošenju odluka putem softwarea, ali mislim da nam ti neće biti toliko očito.

Razvoj umjetne inteligencije i senzora omogućit će da živimo sigurnije i efikasnije, da uz pomoć kamera kontroliramo promet u većoj mjeri nego danas i sve će to biti uz veći stupanj automatizacije. Bit će više autonomnih vozila na cesti, iako će trebati puno duže od deset godina da imamo potpuno autonoman transport. Za monitoriranje prostora i dostavu će se koristiti dronovi, a mislim da ćemo vidjeti i prve potpune automatizirane restorane brze hrane, kao npr. McDonald's u kojem hamburgere rade roboti."

ANTE MAGZAN, poduzetnik i jedan od osnivača HUB-a 385
Zagreb, 261018. 
Reportaza o Alenu Magzanu, jednom od osnivaca coworking prostora za inovacije hub 385.
Na fotografiji: Prostorije huba 385.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Alen Magzan, poduzetnik i jedan od osnivača HUB-a 385

"Uz domaće startupove, kao što je Include koji su jedan od globalnih lidera u stvaranju inovativnih tehnologija za pametne gradove, čini mi se da smo već sada u dosta dobroj poziciji, kako u odnosu na regiju, tako i na mnoga druga tehnološki naprednija svjetska tržišta.

Naravno, da bismo zadržali korak s drugima, neće biti dovoljni samo talentirani klinci i njihovi startupi.

Imamo mi tu još puno posla i nemamo baš previše vremena za gubljenje jer budućnost pametnih gradova više nije samo budućnost već ubrzano postaje sadašnjost.

Zato mislim da se, prije svega, svi skupa trebamo što prije prestati baviti prošlošću i u potpunosti se fokusirati na budućnost kako bi nadolazećim generacijama omogućili da već danas stvaraju pametne gradove i pametnu zemlju neke nove svjetlije sutrašnjice. "

MATEO PERAK, IT menager, softverski inženjer i osnivač splitske tvrtke Profico
Split, 061118.
Mateo Perak, vlasnik tvrtke Profico, pozira u prostoru tvrtke.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Mateo Perak, osnivač splitske tvrtke Profico

"Za desetak godina će se gotovo sve interakcije s gradom, službama i servisima obavljati preko mobilnog telefona ili nekog drugog oblika računala. Biometrija će biti ključan oblik identifikacije u svim transakcijama. Zastupljenost IoT tehnologija bit će toliko visoka da ćemo imati dinamične informacije o stanju na cestama, slobodnim parkirnim mjestima, preciznim vremenima dolaska javnog transporta, kvaliteti zraka, gužvama...

Svaki građanin će imati svoj digitalni wallet u kojeg će zaprimati sve komunalne račune, te će isti i koristiti za plaćanje gradskih usluga. Slična plaćanja će se moći vršiti mobilnim novčanikom i na digitalnim terminalima koji će zamijeniti današnje usko-namjenske parkirne automate ili druge kartomate... "

ANA VEIR, konzultantica u IBM-u fokusirana na pomoć startupovima i EU projektima
Zagreb, 091017.
Koranska 2.
Clanovi zirija koji ce za Dom i Dizajn finalno odluciti koji je najljepsi stambeni prostor.
Na fotografiji: Ana Veir.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / Hanza Media
Ana Veir, konzultantica u IBM-u

"Gradovi i njihove uprave u razdoblju od 10 godina bit će u mogućnosti razumjeti i obraditi sve nove informacije koje će dobivati od građana. Na taj način oni će znati što netko treba, kao i gdje i kada. Gradski procesi će se dinamično optimizirati prema potrebama građana. Koristeći Internet stvari, bezbroj uređaja će komunicirati jedni s drugima kako bi ostvarili koristi za društvo.

Pametni mobilni uređaji, senzori, komunikacija putem društvenih mreža, big data za analizu podataka, AI rješenja i mnoge druge tehnologije ili se već koriste ili će se uskoro koristiti u postizanju bolje komunikacije s gradskom upravom, upravljanjem gradskim prometom, gospodarenjem otpadom, smanjenjem gubitaka u vodoopskrbnom sustavu itd. Takvi će alati postati "must", a pomoći će u identificiranju problema i izvanrednih situacija, pomažući stručnjacima i institucijama koji upravljaju gradovima da djeluju na temelju uvida iz podataka pružajujući naprednu uslugu građanima na različitim područjima njihova djelovanja. "

Jeste li spremni za Smart City revoluciju? Kliknite OVDJE i transportirajte se u budućnost.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

OMOGUĆAVA HRVATSKI TELEKOM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:56