KAKO NAJSIGURNIJE PLAĆATI PRILIKOM ONLINE ŠOPINGA Jedna kartica nije nikako vezana uz vaš račun i može se koristiti bilo gdje!

    AUTOR:
    • Zvonko Pavić

  • OBJAVLJENO:
  • 14.11.2019. u 16:21

Many gift boxes in shopping cart and golden coin stacks on the colored bokeh background. Shopping and christmas sale concept
iStock

Ako nakon svih sigurnosnih priprema koje smo vam do sada savjetovali još imate dvojbi koje vas sprečavaju u odlasku u internetski šoping na stranice online dućana koji imaju ono što vam treba i što vam se sviđa, onda je vrijeme za nabavu posebne prepaid kartice.

Prepaid kartica je kartica koja se od standardne razlikuje po tome što nije vezana uz vaš tekući, žiro ili neki drugi račun – štoviše, ne morate uopće imati račun u banci kako biste dobili prepaid karticu, a ona na sebi ima onoliko novca koliko na nju uplatite. Prepaid karticom mogu se platiti robe i usluge u Hrvatskoj i inozemstvu te na Intenretu. Vizualno se ne razlikuje od standardnih debitnih ili kreditnih kartica, a prepaid kartice koje na sebi nose logotip Mastercard ili Visa mogu se koristiti na bilo kojem prodajnom mjestu koje prihvaća standardne kartice tih tvrtki – bilo gdje u svijetu.


Prepaid kartica vrijedi dok na njoj ima novca, no kad ga potrošite, možete na njen račun uplatiti novi iznos i ponovno šopingirati. Novac na prepaid karticu možete staviti uplatom gotovine na račun kartice u poslovnici banke koja vam je karticu izdala, prebacivanjem iznosa sa svog bankovnog računa na račun prepaid kartice na šalteru, kod osobnog bankara ili putem internetskog ili mobilnog bankarstva. Novac na prepaid kartici možete koristiti za razna plaćanja, a ako vam u nekom trenutku iz bilo kojeg razloga zatreba gotovina -  možete je prepaid karticom podići na prvom bankomatu.


Transakcije na prepaid karticama zaštićene su na isti način kao i one koje se izvode običnim kreditnim karticama, što znači da u slučaju neke pogreške ili neovlaštene uporabe vrijede ista pravila kao i za obične kreditne kartice. Ako se tijekom online šopinga i dogodi kakva neugodnost, najviše što možete izgubiti je iznos koji je preostao na prepaid kartici. Osim za kupovinu na internetu, prepaid kartica je idealna i za putovanja jer je sigurnija forma novca od gotovine te je vrlo elegantan način za prijenos mjesečnog džeparca djeci ili financijske potpore roditeljima u mirovini. U Hrvatskoj, Mastercard ili Visa prepaid karticu koju možete koristiti i na Internetu možete nabaviti kod gotovo svih većih banaka, imaju ih Addiko, HPB, OTP, Zagrebačka banka.

 

Uvjeti izdavanja su, uz neke finese, u svim navedenim bankama isti: morate biti državljanin Hrvatske, identificirati se valjanim dokumentom (jer se prepaid kartica izdaje na ime), biti punoljetni, ispuniti pristupnicu i uplatiti iznos koji želite imati na kartici (maksimalni iznosi, ovisno o tome gdje izrađujete prepaid karticu, kreću se od pet tisuća kuna do uplate bez ograničenja) te potpisati ugovor, a samu karticu ćete dobiti u roku od sedam radnih dana i o tome ćete biti obaviješteni posebnom (sms) porukom. U slučaju da je kartica namijenjena maloljetnoj osobi (koja mora imati navršenih bar 14 godina), prilikom otvaranja računa moraju biti prisutni roditelji odnosno skrbnici ili zakonski zastupnici te je potrebno pružiti na uvid rodni list ili izvod iz matične knjige rođenih. Prepaid kartice vrijede do četiri godine i osim naknade za izdavanje nemaju članarinu niti mjesečnu naknadu. No, nisu potpuno besplatne: prije potpisivanja - pozorno pročitajte ugovor!

 

 

Koliko su sigurne standardne kreditne i debitne kartice

 

Važno je istaknuti kako sve naše banke u sklopu svojeg svakodnevnog poslovanja sustavno provode aktivnosti zaštite koje su potrebne kako bi svojim klijentima osigurale maksimalnu sigurnost prilikom korištenja proizvoda i usluga, uključujući i svakodnevni nadzor i kontrolu segmenta kartičnog poslovanja. Kartično poslovanje banaka u Hrvatskoj u potpunosti je usklađeno sa svim sigurnosnim standardima kartičnih kuća, a najviši stupanj sigurnosti potvrđuje i PCI certifikat koji sve naše banke imaju. Sve standardne kreditne i debitne kartice sigurne su za online kupnju. Sve Mastercard i Visa kreditne i debitne kartice koriste pouzdanu dvofaktorsku identifikaciju koja podržava i 3D uslugu sigurnog plaćanja. Pouzdana autentifikacija prilikom plaćanja na internetu regulirana je mandatima kartičnih kuća, našim Zakonom o platnom prometu te regulativom Europske komisije. Kao što smo već naglasili, EU PSD2 direktiva o platnim uslugama, koja je nedavno stupila na snagu, dodatno je povećala razinu sigurnosti online kupovine. S obzirom da je odgovorno ponašanje najbolji način prevencije od zloupotrebe na internetu, banke svoje klijente, u cilju njihove dodatne zaštite, permanentno obavještavaju kako sigurno kupovati na internetskim prodajnim mjestima. Onima koji i dalje misle da im treba još jedan "sloj" zaštite – preporučuje se uporaba prepaid kartice.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo