KAKO POSTATI FINANCIJSKI NEOVISNA Svaka četvrta žena je financijski zlostavljana. Savladajte ove vještine i preuzmite stvar u svoje ruke

 
 iStock

Rastave brakova, ekonomske krize, sve to su brojni bitni faktori zbog kojih je izuzetno važno da žena danas postane financijski neovisna. Neovisnost nam omogućava donošenje vlastitih odluka, bez utjecaja ili kontrole drugih. Ono što je možda čak i još važnije, je to da nam neovisnost omogućava izbor. Iako još uvijek postoje brojni stereotipi da su muškarci ti koji bi trebali donositi novac u kuću, a žene te koje brinu o domu i obitelji, savladavanje financijske neovisnosti je glavna vještina koju bi žene trebale steći.


Žene ulažu previše konzervativno, ne štede dovoljno, nedostaje im samopouzdanja, kupuju vođene emocijama, samo su neke od predrasude s kojima se žene često susreću. Neke su, nažalost, i potvrđene, i to upravo sa strane žena. Razgovarali smo s Kristinom Ercegović, serijskom poduzetnicom i spisateljicom, koja je i sama prepoznala ovu temu kao izuzetno bitnu te je pokrenula inicijativu Žene i novac.


- U Hrvatskoj smo svi prije svega nedovoljno osviješteni o novcu, što je, kakvu ulogu ima i zašto je važan u životu, zatim smo premalo odgovorni, potom nedovoljno znamo i na kraju kao rezultat svega toga neadekvatno upravljamo novcem. Živimo na dug – iznad svojih mogućnosti, ne pričamo o novcu, živimo od danas do sutra, bez plana, bez sustavne brige i bez otvorenog razgovora. Vrijedi isto i za žene i muškarce. No, žene se dodatno susreću s drugim izazovima. Mnoge žene su ovisne. Znaju to, mnogima i odgovara jer su tako odgojene. Primjerice, sve imamo usađen osjećaj manje vrijednosti kao posljedicu patrijarhalnog odgoja, koji rezultira time da se ne cijenimo dovoljno, ne zalažemo se za sebe, teško nam je tražiti veću plaću. Također, ako su poduzetnice teško naplaćuju svoje usluge, puno toga odrade besplatno ili su previše na raspolaganju klijentima. Sve to događa se kako bi žena podsvjesno dokazala svoju vrijednost – ističe Kristina Ercegović koja dodaje da žene u Hrvatskoj žive u prosjeku 7 godina dulje, zarađuju 11 do 20% manje, preuzimaju veći dio vremena brigu oko kućanstva, djece pa i starih roditelja.

Privatna arhiva
Kristina Ercegović, poduzetnica i spisateljica

Svaka četvrta žena je financijski zlostavljanja, napominje Kristina. Nažalost, toga nije ni svjesna. Financijska i ekonomska sloboda su preduvjet svake slobode. Mnoge žene nisu ni financijski pismene, ne znaju osnovne pojmove, što je novac, bogatstvo, obilje, neto imovina, neto vrijednost, financijska sloboda pa sukladno tome ne znaju ni što žele i zašto. No, da bi postale neovisne, prvenstveno je bitno odrasti. Trebamo se riješiti se sponzoruša/uhljeb mentaliteta i shvatiti da smo mi te koje smo odgovorne za svoj novac. Naš novac, naša stvar. Naučiti sve o novcu, promijeniti ograničavajuća uvjerenja, krenuti upravljati novcem da on ne upravlja nama, sve info su danas dostupne, gotovo sve besplatno. I baciti se na posao. Nismo drvo, možemo se pomaknuti ako nam nešto ne odgovara- kaže Kristina.


Činjenica je da su žene danas napravile veliki iskorak naspram pripadnica istog spola u prošlom stoljeću. Današnje žene su puno snažnije i neovisnije, no i dalje postoji problem oko financija. Iako se u svijetu vode brojne borbe za ujednačenje plaća između muškaraca i žena na istim pozicijama, danas se žene i dalje rijetko odlučuju na samostalno pokretanje poslova.


- Samo je između 20 i 30% obrta i poduzeća u vlasništvu žena, dakle ni po broju, a kamoli po financijskim prihodima žene nisu još ni blizu muškaraca. Samo da mogu raditi ono što volim, platiti radnike, kupiti nešto djeci i možda, samo možda otići bar na jedno putovanje ili sebi priuštiti nešto - najčešće je razmišljanje žena koje samostalno prihoduju novac u kuću i obitelj. Pravo pitanje je zapravo što stvarno napraviti kako bi se osvijestile i postale svjesne svojih vrijednosti – kazala je Ercegović.

7 savjeta za žene koje žele stvoriti vlastitu financijsku neovisnost

1. Imajte kontrolu nad svojim prihodima pažljivim planiranjem.
Kako bi uspješno raspolagale svojim novcem, bitno je u svakom trenutku znati koliko točno prihodujete i koji su vaši mjesečni troškovi i bitni izdaci. Tako ćete u svakom trenutku moći upravljati svojim novcem.

2. Izradite mjesečni proračun.
Neka vaš mjesečni proračun bude realan, ali fleksibilan. Pomno planirajte troškove i ostavite mjesta za izmjene u slučaju promjene posla, priljeva novaca ili pak povećanja troškova.

3. Uštedite malo više svakog mjeseca - plan B.
Uvijek je dobro ostaviti malo novaca sa strane za nenadane situacije. Može se dogoditi da baš ovaj mjesec imate neočekivane troškove, veterinarske račune, probušenu gumu i slično.

4. Budite svjesne novca
Ako ozbiljno razmišljate o financijskoj neovisnosti, budite iskrene i zapitajte se: želite li to ili vam treba? Izbjegavajte impulzivnu kupovinu i postanite svjesne svojih mogućnosti.

5. Koristite kreditne kartice odgovorno i pametno.

Kreditna kartica ima najvišu kamatnu stopu od svih dugovanja. Plaćajte svoju kreditnu karticu u cijelosti svakog mjeseca. Ne ulazite u nedozvoljeno prekoračenje i ne trošite izvan svojih mogućnosti.

6. Istražite mogućnosti dodatnih prihoda
Kako biste si povećali prihode ili uštedjeli više, potražite nešto što nije previše naporno i što možete učiniti u večernjim satima ili vikendom. Svaki dodatno uprihođen novac znači i veći mjesečni proračun kao i sigurniju financijsku neovisnost.

7. Počnite štedjeti za svoj odlazak u mirovinu

Za ovu vrstu štednje nikad nije prerano. Otvorite mirovinsku štednju i izdvojite si od mjesečnog budžeta određenu svotu za starije dane. U budućnosti će vam to puno značiti i bit će dobar doprinos vašoj mirovini.

Kako žive žene 2020. godine? Kliknite OVDJE i pogledajte ostatak našeg moćnog specijala u povodu Dana žena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:45