KAKO ŠTEDE POZNATI

Daniela Trbović, Kristina Ercegović, Marko Tolja i drugi otkrivaju kako se pripremaju za mirovinu

Voditeljica Daniela Trbović otvoreno kaže kako je svjesna da nema iluzija da će imati dostojnu mirovinu ako za nju ne odvaja sama, konzultant i poduzetnik Drago Munjiza ulaže u nekretnine, serijska poduzetnica Kristina Ercegović žali što nije ranije počela ulagati, a pjevač Marko Tolja još ne razmišlja o svojoj mirovini

Pišu: Vedran Marjanović i Dina Hrastović

Pričali smo s nekoliko poznatih i istaknutih ljudi u Hrvatskoj kako bi provjerili jesu li spremni za mirovinu. Pokazalo se da su njihova iskustva sa štednjom za starije dane raznovrsna, kao i kod većine ostalih stanovnika. Neki od njih već godinama ulažu u mirovinske fondove i spremni su uskoro početi koristiti dobrobiti tih ulaganja, dok drugi otvoreno kažu da im je još uvijek prerano za takva ulaganja. Doduše, čak i poznati koji kažu da im je prerano sada početi štedjeti za mirovinu su svjesni da će vrlo skoro morati krenuti i s takvim financijskim planiranjem. Jedni su se odlučili za ulaganja u fondove, dok drugi više vole ulagati u nekretnine. Kako štede poznati u Hrvatskoj provjerite u nastavku.

Daniela Trbović: Vidim kako moji roditelji žive od mirovine pa sam uzela stvar u svoje ruke
Zagreb, 070311.
HRT.
Talk show 8. kat koju vodi Daniela Trbovic proslavila je stoto izdanje.
Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
Nina Đurđević / Hanza Media
Daniela Trbović

Televizijska voditeljica Daniela Trbović tijekom tri desetljeća karijere jedno je od najprepoznatljivijih imena javne televizije. U rujnu je napunila 55 godina, novinarskom poslu još uvijek pristupa s jednakom strašću i, kako je sama rekla, svjesna je da je bliže mirovini nego novinarskim počecima. Gledajući svoje roditelje kako danas žive od mirovine, pokušala je sebi osigurati dostojanstveniju mirovinu. Svoju je štednju usmjerila u mirovinske fondove, odnosno u treći dobrovoljni mirovinski stup, dok za neke druge oblike štednje i investiranja, kako nam je rekla, nema dovoljne prihode.

- Za treći mirovinski stup sam se odlučila, među ostalim, sagledavajući kako od mirovine žive moji otac i mama, koji su radili i izdvajali za mirovinu 40 godina da bi sada, umjesto dostojne starosti, zapravo preživljavali od onoga što su dobili kao mirovinu - ističe Daniela. Očekivanja od dobrovoljne mirovinske štednje su joj, kako kaže, realna.

- Nemam iluzija, gledajući u kakvom je stanju mirovinski sustav i što se sve tu događa, da ću od onoga što dodatno uštedim moći imati dostojnu mirovinu. Očekujem da ću uz onu 'osnovnu' crkavicu od mirovine moći imati kakav-takav dodatak iz trećeg mirovinskog stupa, i to je sve - navodi naša sugovornica. Osim dodatnog mirovinskog, Daniela uplaćuje i životno osiguranje, za koje je ugovor napravila u sklopu stambenog kredita koji je podigla.

Marko Tolja: Još mi je rano razmišljati o mirovini, ali ako ikada budem investirao, tražit ću savjetnika
Zagreb, 020219.
HRT, studio Anton Marti.
Svecana dodjela medijskih nagrada Zlatni Studio 2019. Najstariji hrvatski televizijski tjednik Studio dodjeljuje nagrade najboljima na televiziji, filmu, radiju, glazbi i u kazalistu.
Na fotografiji: Marko Tolja.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Marko Tolja

Pjevač i kantautor Marko Tolja (34) na pitanje o štednji o investicijama za 'stare' i 'crne' dane rekao nam je da trenutačno ne razmišlja o tome jer je okupiran drugim planovima i obvezama.

- Što se tiče mirovinske štednje, u statusu sam zaslužnog umjetnika kojem Ministarstvo kulture, odnosno država uplaćuje doprinose, tako da sam osiguran kroz taj oblik mirovine. Ne znam hoće li mi to biti dovoljno za dobru mirovinu jer se bojim da u vrijeme kada budem išao u mirovinu mirovinski sustav kakav poznajemo i kakav je na snazi više neće biti 'na životu' - kaže Tolja. Dio zarade, otkriva, ipak investira u štednju, no ističe da nije riječ o velikom iznosu.

- Nisam dovoljno informiran o ulaganjima na tržištu kapitala da bih mogao samostalno donijeti odluku o nekim većim investicijama. Ako i kada tako nešto budem htio, morat ću uzeti nekog savjetnika jer je to presložena problematika za nekog poput mene koji sam ipak umjetnik, a poznato je da umjetnici nisu baš nešto financijski obrazovani i vješti s novcem - navodi Tolja.

Kristina Ercegović: Žalim što nisam ranije počela ulagati u dobrovoljne mirovinske fondove
Zagreb, 220514.
Restoran Lido, Jarun.
Business Caffe dogadjaj za umrezavanje biznismena kojeg je osmislila i osnovala Kristina Ercegovic.
Na fotografiji: Kristina Ercegovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media
Kristina Ercegović

Kristina Ercegović (43), serijska poduzetnica, spisateljica i vlasnica Business Cafea, upravo se sprema početi štedjeti u trećem mirovinskom stupu. Kao mala poduzetnica odavno je postala svjesna da mora računati na sebe, a ne na državu, kako za sadašnje, tako i za buduće prihode.

- Zapravo mi je žao što i ranije nisam počela plaćati treći mirovinski fond. Kako imam svoju firmu, dodatna pogodnost bit će mi činjenica što su te uplate neoporezive, čime ću u razdoblju od 10 godina skupiti dodatnih 60 tisuća kuna, što stvarno nije malo - otkriva Kristina.

Poznata poslovna savjetnica mnogima je pomogla da ožive svoj posao, pronađu prave radnike i vrate strast u biznis, a isto tako pomaže onima koji se tek žele otisnuti u avanturu vlastitog poduzeća. Ona sama godinama radi na povećanju svojih pasivnih prihoda i uvijek je spremna uložiti u sebe, svoje znanje i biznis.

- Inače prilično savjesno vodim svoje financije i otkad sam postala majka svom sinu štedim za edukaciju i putovanja, a taj novac mu planiram dati nakon što navrši 18 godina. Isto tako, imam i nekretninu na moru koju uskoro planiram s članovima obitelji pretvoriti u pasivan izvor prihoda. Svaki mjesec štedim i za sebe, o tome više ni ne razmišljam kao obavezi jer mi je to pay yourself first fond - otkriva Kristina.

Željko Rotim: U treći mirovinski stup počeo sam ulagati prije 15 godina
Miljenko Hegedić
Doktor stomatologije Željko Rotim

Doktor stomatologije i predsjednik Hrvatskog društva estetske medicine dr. Željko Rotim (54) otkrio nam je kako on ulaže u svoju budućnost. Poznati hrvatski liječnik već gotovo tri desetljeća uspješno vodi Rotim Medical Centar - kliniku za estetsku stomatologiju i nekiruršku estetsku medicinu, a o svojoj je mirovini počeo razmišljati prije 15 godina.

- U treći sam mirovinski stup počeo ulagati još prije 15 godina. Naprosto mi se činilo kao dobra ideja krenuti. Nije to bilo kontinuirano. Krenuo sam i ulagao godinama pa napravio kraću pauzu. I onda, kada su prije nekoliko godina krenuli poticaji, činilo mi se zgodno i pametno nastaviti - priča dr. Željko Rotim.

Dr. Rotim nam je otkrio da ne ulaže u druge oblike štednje i investicije za mirovinu. Štoviše, o mirovini nije ni razmišljao dok jednom nije počeo uplaćivati u mirovinsku štednju i tako nastavio.

- Smatram da je generalno dobro ulagati u mirovinu. To donosi određenu sigurnost već danas - zaključuje dr. Rotim.

Drago Munjiza: Osobno sam ulagao u nekretnine, no svatko odlučuje prema svojim prihodima i ciljevima
Novi Marof, 170317
Drago Munjiza, konzultant iz tvrtke Siga.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / Hanza Media
Drago Munjiza

Konzultant, menadžer i poduzetnik Dragan Munjiza (53) svoju je štednju i višak prihoda, kako nam je rekao, u najvećem obimu iskoristio za investicije u nekretnine.

- Procijenio sam da ću kupnjom nekretnine koju bih mogao kasnije ostaviti svojoj djeci ili eventualno prodati pa zaraditi na razlici uloženoga i dobivenoga ostvariti najsigurnije i najisplativije ulaganje. Podigao sam kredit za kupnju nekretnine u središtu Zagreba, a kupio sam je prije ulaska Hrvatske u EU, računajući da će cijene nekretnina u međuvremenu porasti i da je to dobar potez - pojašnjava Munjiza, široj javnosti poznat i kao bivši šef Konzuma. Kaže da se po pitanju osobne štednje i investicija još okušao i oročivši dio novca u banci, te investirajući u jedan od domaćih zatvorenih investicijskih fondova na, ističe, prijedlog banke čiji je klijent.

- Ulaganje u zatvoreni investicijski fond bilo je kratko, s time sam prekinuo i više ne ulažem u fondove bilo koje vrste. Kredit za nekretninu sam otplatio, a više ni ne štedim. Nemam neke planove u tom smislu za budućnost, kao ni savjet drugima. Sve ovisi o tome kakvi su prihodi pojedinca, što želi postići štednjom ili drugim ulaganjem na financijskom tržištu i koliko su mu ti ciljevi ostvarivi - zaključuje Munjiza.

Želite li saznati više o tome kako postati zvijezda svoje mirovine, kliknite OVDJE.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i AZ mirovinskih fondova, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:45