Omogućava A1

MAŠINA VOJSKA PRATITELJA Najčešća predrasuda oko influencera je ona da ništa ne radimo, a puno zarađujemo. E, pa nije tako!

 
Maša Zibar
 Privatna arhiva

Jedna od najutjecajnijih među domaćim utjecajnicima (hrvatska inačica za influencera), pogotovo u svijetu ljepote, definitivo je Maša Zibar, u digitalnom svijetu poznatija kao "MashintheBeauty", čija je vojska pratitelja upravo prošla brojku od sto tisuća. Kreativna, vesela i otvorena, Maša se u svijet samostalnog bloganja otisnula prije šest godina, a prije tri je počela zarađivati od njega.

Tada je i otvorila svoj paušalni obrt te službeno postala digitalna poduzetnica. Diplomirana novinarka Maša više je godina radila u struci, ustajala je ujutro i odlazila na posao od ponedjeljka do petka, radila osam i više sati, a onda je odlučila postati sama svoja šefica. Sada uz opuštenu jutarnju kavu rješava mailove, dogovore i sastanke, a poslijepodne i navečer ima snimanja, fotografiranja i evente.

- Svaki dan je potpuno drugačiji i to me najviše veseli - govori Maša.

O zanimanju influencera kola puno predrasuda, najčešća je ona da ništa ne rade, a puno zarađuju. I sam spomen influencera je počeo užasno živcirati Hrvate.

- Na sreću, oni koji su mi bitni uvijek su me podržavali, a to su prijatelji i obitelj, koji su i česti gosti mojih videa. Ne postoji takav posao u kojem se malo radi i puno zarađuje. Možda kratkoročno, ali ako želiš imati karijeru, moraš se krvavo naraditi - tvrdi Maša.

Ona je u početku posuđivala bratovu staru kameru za snimanje, nije koristila nikakvo osvjetljenje i montirala je u najosnovnijem programu. Kako su se pratitelji počeli skupljati, počela je ulagati u opremu i nuditi sve bolji sadržaj. Danas je njezino poslovanje na prilično visokoj razini - ima vlastitog fotografa, snimatelja i montažera, ali i dalje često objavljuje sadržaj koji je snimila sama jer, kako sama kaže, ne želi izgubiti povezanost s onima koji je prate.

- U početku sam dosta toga morala naučiti, pa samo snimanje je profesija sama za sebe. Uz to, društvene mreže stalno mijenjaju algoritme i formate, što je jako bitno nama koji od tog sadržaja živimo. Dosta sam se obrazovala i oko oglašavanja - GoogleADS, AdSens, Facebook i Instagram - otkriva Maša.

Njezin je biznis potpuno legalan i uredno plaća porez na sve svoje suradnje. Što se tiče plaće, kaže da se može odlično živjeti, ali ona sama najveći dio zarade ponovo ulaže kako bi podigla vlastitu razinu kvalitete, pa je, na primjer, nedavno nabavila opremu za snimanje podcastova, a cijelo vrijeme angažira i vanjske suradnike.

Više-manje se cijeli njezin biznis odvija preko interneta, klijenti joj se javljaju mailovima ili na Instagram, kasnije komuniciraju putem WhatsAppa, a nerijetko održava i sastanke putem Skypea.

- Mogu reći da je temelj mog poslovanja internet jer jednostavno stalno moram biti u komunikaciji s pratiteljima i klijentima, a često mi se dogodilo da u neko određeno vrijeme moram uploadati video, a baš nemam mreže. Onda jurim k prijatelju, obitelji ili u najbliži kafić i objavljujem - ispričala je Maša.

Iako bi mogla raditi iz bilo kojeg kraja svijeta, Maša nema želju otići iz Hrvatske jer smatra da se ovdje može odlično živjeti, naravno, uz puno rada i ulaganja u sebe.

- Mnogi ne shvaćaju u kakvom vremenu trenutno živimo i da nam digitalni mediji i društvene mreže svima mogu poboljšati život samo ako se već jednom prestanemo boriti protiv njih - zaključuje Maša.

A1 Hrvatska podržava slobodan stil života, digitalne nomade i sve freelancere, članove globalne zajednice profesionalaca koji svoj posao obavljaju zahvaljujući brzom i pouzdanom internetu.

Prednosti i nedostaci Mašina digitalnog biznisa

Prednosti

1. sloboda
2. kreativnost
3. lakša komunikacija s ljudima iz svih krajeva svijeta
4. stvaranje sadržaja kakav i sama voli
5. sama je sebi šef

Nedostaci

1. nema radnog vremena ni slobodnih vikenda

Pročitajte više o digitalnim nomadima te kako sami možete uploviti u freelance vode OVDJE!


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:44