OMOGUĆAVA HRVATSKI TELEKOM

MEDICINSKA REVOLUCIJA Stručnjaci se slažu da bi ovaj jednostavni sat mogao u potpunosti zamijeniti redoviti odlazak kod doktora

K'Watch prvi je sat koji koristi tehnologiju mjerenja glukoze u krvi bez vađenja uzorka već isključivo preko kože. Ukoliko detektira probleme korisnika upozorava da posjeti liječnika, umajujući potrebu za redovitim kontrolama
 KWatch

Trend pametnih satova koji nam služe umjesto telefona uskoro bi mogao zamijeniti trend istih tih satova samo s punom opremom za jedan sistematski pregled. Iako mnogi već danas koriste iste za praćenje otkucaja srca, disanja i lokacije tijekom jogginga, što ako bi taj sat mogao umjesto nas odraditi i zdravstvene testove koje su nam doktori prepisali poput mjerenja tlaka ili šećera u krvi?

Novu funkciju mjerenja glukoze u krvi pametnim je satovima dodala francuska tvrtka PKvitality. K’Watch Glucose prvi je sat koji koristi tehnologiju kontinuiranog mjerenja glukoze te pravovremeno obavještava svog vlasnika o mogućim komplikacijama. Ovo je prva tehnologija svoje vrste koja ne traži uzorak krvi, već koristi biosenzor na pozadini sata koji mjerenje vrši putem kože. Biosenzor će korisnici morati redovito mijenjati.

Štoviše, sat je tu i da podsjeti korisnika na sljedeće mjerenje po rasporedu, a u slučaju da sat primijeti zabrinjavajuća mjerenja, diskretnom vibracijom upozorava vlasnika.

Kako funkcionira?

Na biosenzoru sata nalazi se mnoštvo malih iglica koje probiju prvi sloj kože. Ovaj je proces sasvim bezbolan, a vrši se pritiskom na sat. Stoga, pri svakom mjerenju, korisnik mora lagano pritisnuti sat drugom rukom. Čim igle uđu u kožu, male pumpe usisavaju uzorak međustanične tekućine kože na kojoj se vrši analiza.

Francuska firma koja trenutno drži sedam patenata za proizvodnju još uvijek čeka sva regulacijska odobrenja za lansiranje proizvoda na tržištu. No već sada imaju široku potporu među liječnicima i zdravstvenim ustanovama.

Jeste li spremni za Smart City revoluciju? Kliknite OVDJE i transportirajte se u budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:26