Mladi genijalci

Ovi srednjoškolci iz Velike Gorice izmislili su uređaj za (super)rano otkrivanje šumskih požara
 CROPIX

Tri 18-godišnjaka iz Velike Gorice na međunarodnom HT Challenge natječaju osvojili su drugo mjesto svojim izumom koji, uz pomoć naprednih senzora umjesto skupih kamera, rano detektira šumske požare i alarmira vatrogasne postaje u okolici

Utrka za dobrim ocjenama, pripreme za maturu, izlasci, odnos s roditeljima, prve ljubavi... u srednjoj školi nam se svaki od ovih problema činio najveći na svijetu. U našem mikrosvemiru, uz more obaveza koje su nam se onda činile nepremostive, većina nije imala vremena niti volje razmišljati o globalnim problemima. No, trojica velikogoričkih srednjoškolaca itekako razmišljaju o stanju našeg planeta, ponajviše o šumama. Antun Drobnjak, Dorian Farkaš i Patrik Vuković, svi 18-godišnjaci, sudjelovali su na međunarodnom natječaju Hrvatskog Telekoma "Let’s CHALLENGE - NB-IoT saves Croatian Trees" i izvan svih očekivanja osvojili drugo mjesto, odmah iza poljskog tima.

Svrha natječaja bila je potaknuti razvoj inovativnih rješenja za ranu detekciju i prevenciju požara koja bi se temeljila na tehnologiji Interneta stvari (eng. Internet of Things ili IoT) te koja bi mogla pridonijeti očuvanju hrvatskih šuma. Inicijativu je pokrenuo Hrvatski Telekom kako bi dao doprinos u sprječavanju požara koji iz godine u godinu ljeti predstavljaju velike probleme.

- HT Challenge je bio pravi izazov jer je trebalo osmisliti rješenje za (super)rano detektiranje šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku, te ih s pomoću NB-IoT tehnologije povezati s aplikacijom ili platformom - izjavio je član žirija iz HT-a Tomislav Sladonja.

DetectIT, izum iz Velike Gorice, na prvi pogled djeluje dosta jednostavno i sastoji se od dva dijela - plastične kutije prepune žica i remena kojim se ta kutija omota oko stabla. Kutija je zapravo puna senzora koji u ranoj fazi dojavljuju vatrogascima da se upravo dogodio požar.

Velika Gorica, 170419.
Srednja skola.
Mladi inovatori koji su osmislili projekt za zastitu od pozara. Na fotografiji: DetectIT.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media
Senzori unutar DetectIT uređaja otkrivaju požar i javljaju ga vatrogascima

- Unutra su senzori za temperaturu, vlagu, ugljikov dioksid i monoksid, a sve bi bilo povezano mrežnom tehnologijom Narrowband IoT kako bi obavijesti sa senzora odmah došle do nadležnih institucija. S obzirom na to da Hrvatska ima velike probleme s požarima, mislimo da bi ovakvo rješenje zaista spasilo naše šume - pojašnjava interni voditelj projekta Antun Drobnjak.

Da su njih trojica pravi odabir za natjecanje prepoznala je profesorica informatike u Gimnaziji Velika Gorica Kristina Lučić kada je na mail dobila poziv za prijavu.

- Oni imaju izražene afinitete za informatiku, programiranje i uvijek su željni novih izazova. U osmišljavanje i realizaciju projekta smo krenuli dva mjeseca prije roka, što je, gledano iz perspektive, vjerojatno bilo prekasno - kroz smijeh dodaje profesorica Kristina.

Naime, tim koji je odnio pobjedu na svojem je rješenju, koje je bilo slično kao ono junaka naše priče, samo tehnološki naprednije, radio više od godinu dana. A i radilo se o doktorandima, informatičarima sa znatno više iskustva.

Velika Gorica, 170419.
Srednja skola.
Mladi inovatori koji su osmislili projekt za zastitu od pozara. Na fotografiji: Patrik Vukovic, Antun Drobnjak, Dorian Farkas.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov/Hanza Media
Patrik Vuković, Antun Drobnjak, Dorian Farkaš, srednjoškolci koji su izmislili DetectIT

- No, nije nam žao što nismo pobijedili, vjerujemo da ćemo naš projekt usavršiti kad krenemo sa studijem i steknemo još neka znanja. Sigurno ga nećemo baciti u ladicu i zaboraviti na njega, smatramo da ima ključne stavke potrebne za implementaciju - slaže se trojac mladih genijalaca.

Njihov izum bi donio, osim brže obavijesti, i značajnu uštedu za sektor zaštite od požara i značajnu pomoć u ranoj detekciji šumskog požara, i mogao poslužiti kao dodatna mjera predostrožnosti i podrška pilot-projektu Hrvatskih šuma u sklopu kojeg su postavljene 92 kamere. Ono što bi možda promaklo kamerama, neće promaknuti senzorima, kao i obrnuto. Tako se mogućnost ranog uočavanja požara povećava, a s time i sigurnost i zaštita šuma. Usto, postavljanje senzora moglo bi biti i financijski isplativo jer izrada jedne njihove kutije sa senzorima stoji oko 300 kuna.

Razvojne mogućnosti njihova DetectIT uređaja su prilično velike, on bi, primjerice, mogao predvidjeti i smjer širenja požara kako bi reakcija vatrogasaca bila točnija.

Na pitanje koliko je teško bilo napraviti ovakav inovativan uređaj, spremno odgovaraju ‘nimalo’ i dodaju kako su na njemu radili onda kada bi stigli nakon svih ostalih obaveza. A ostalih obaveza itekako ima. Dorian je donedavno išao u glazbenu školu klasične gitare i sada je često svira, a Patrik je veliki zaljubljenik u montažu. Sukladno tome, Patrik želi upisati studij montaže na Akademiji dramskih umjetnosti, a Dorian i Antun vide se na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Velika Gorica, 170419.
Srednja skola.
Mladi inovatori koji su osmislili projekt za zastitu od pozara. Na fotografiji: 3d printer.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov/Hanza Media

Zanimljivo, nijedan od njih nema pretjeranu želju napustiti Hrvatsku.

- Možda bih otišao na par godina čisto da vidim kako je vani, ali vratio bih se i ovdje gradio karijeru - zaključuje perspektivni Antun.

Na natječaju održanom početkom ove godine nagradu im je uručila direktorica Sektora informacijskih tehnologija Hrvatskog Telekoma Sandra Mikuš.

- Hrvatski Telekom je kompanija okrenuta budućnosti, novoj kvaliteti života i sveukupnom napretku hrvatskog društva. Stoga su ovakvi izazovi prirodan slijed našeg društveno odgovornog poslovanja i već prepoznate uloge HT-a kao promicatelja digitalizacije i STEM-a u Hrvatskoj. Mnoge su naše aktivnosti usmjerene na poticanje interesa mladih za STEM znanja i zanimanja te smo iznimno ponosni na naše srednjoškolce i njihovo rješenje za spas hrvatskih šuma - izjavila je Sandra Mikuš tom prilikom.

Piše: Daria Bertek

Jeste li spremni za Smart City revoluciju? Kliknite OVDJE i transportirajte se u budućnost.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

OMOGUĆAVA HRVATSKI TELEKOM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:43