Omogućava A1

'NIKAD SE NISAM VIDIO U TRADICIONALNOM POSLU OD 9 DO 17' Mladi videoproducent krenuo je u svoj posao iz čiste zabave, a pretvorio ga u unosan biznis

 

Jedno je ljeto zalijepio kameru na kacigu, uživao u obali Hrvatske pa podijelio svoj video s cijelim svijetom. Preko pola milijuna pregleda s druge strane granice proslavilo je Petra u domovini, a to su bili tek njegovi počeci. Pet godina kasnije, zreliji, iskusniji i s jasnijim planovima, danas je vlasnik svog biznisa, studira digitalni marketing, radi na domaćim i internacionalnim projektima, a niti dan nije proveo u uredu.

- Mislim da je moj posao među atraktivnijima danas jer je spoj druženja, putovanja, kreativnosti i najnovijih uređaja. Krene kao zabava, dok ne postane proračun - započinje nasmiješeno. Petar je snimati započeo vrlo rano. Igrao se s raznim tehnikama, postao je popularan na YouTubeu i shvatio da je to to. Počeo je od najjednostavnijih kamera i programa. Nije bitan alat, nego majstor - poslovica je kojom se vodi od samih početaka, no poručuje da je jedina stvar s kojom poduzetnik danas ne može činiti kompromis -internet.

- Loš internet jedna je od rijetkih stvari koja me može pretvoriti u vrlo neugodnu i nervoznu osobu - kaže nezadovoljno te dodaje kako danas još uvijek mora vući SSD i HDD sa sobom jer ne može računati na stabilnost i dostupnost Cloud rješenja u svakom trenutku. No, osim podataka, dobra povezanost bitna mu je i zbog komunikacije s klijentima.

- Videopozivi s klijentima u Americi i Aziji, koje do pred koje desetljeće nismo mogli ni zamisliti, danas jako doprinose izgradnji povjerenja pri sklapanju dogovora, a kasnije se sve svede na mailove - objašnjava Petar, koji u svakom obliku komunikacije voli biti direktan i elaborativan, profesionalan i pozitivan.

- Tradicionalni način posla nikad nisam prihvatio, ali ga razumijem. Super je raditi od 9 do 5 i poslije imati vremena za druge stvari. Ali, ako živite i žudite za onim što radite, i 24 sata su vam premalo - govori iz iskustva jer neki njegovi dani traju 3 sata, a drugi 3 dana. Roditelji su mu uvijek bili potpora, no njegov trenutni lifestyle ne razumiju i ne odobravaju, a kaže iskreno da ga ponekad ne razumije ni on. Ali gura dalje, granice i očekivanja, i vjeruje da je to glavni adut njegova rada.

Planovi za budućnost već su mu kristalizirani - želi ostati u Hrvatskoj i pokrenuti vlastitu firmu za video produkciju i vrlo je optimističan.

- Neizmjerno volim Hrvatsku, prvenstveno jer je moj dom i jer smatram da je savršena. Moja nastojanja su izgraditi tvrtku ovdje, graditi u Hrvatskoj i Hrvatsku - svjestan je da će za dobar posao i zadovoljenje vlastitih ambicija ipak po nekoliko tjedana godišnje prelaziti granice i obilaziti svijet u potrazi za novim inspiracijama.

A1 Hrvatska podržava slobodan stil života, digitalne nomade i sve freelancere, članove globalne zajednice profesionalaca koji svoj posao obavljaju zahvaljujući brzom i pouzdanom internetu.

Što ti predstavlja najveći izazov u poslu?

- Na ovome me svijetu ništa ne može izluditi više od slabe internetske povezanosti. Kao osoba čije se poslovanje svodi na razmjenu informacija i proizvoda putem interneta, ovo mi zna predstavljati golem problem. Zamislite kakav je osjećaj čekati preko dvadeset sati da se uploada 300 GB i onda se pred sam kraj cijeli proces sruši i niste ništa napravili. Jedan cijeli dan bačen u vodu. Ovo zna jako remetiti planove i rokove koje uspostavim s klijentima i koliko god računao na mogućnost pucanja veze, loša veza će me uvijek uhvatiti kada ju najmanje priželjkujem. S ovime se borim još od svojih gejmerskih dana pa vam ne mogu ni izbrojati količinu miševa i tipkovnica koje su letjele u tim trenucima.

Pročitajte više o digitalnim nomadima te kako sami možete uploviti u freelance vode OVDJE!


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:10