Upoznavanje novog doba

OVE SU APLIKACIJE ZA DEJTANJE OSVOJILE HRVATE Čuli ste samo za Tinder? Krajnje je vrijeme da upoznate Bumble, OkCupid ili neku od bizarnijih stranica

 
 Tom Dubravec / Hanza Media

Dok su naši djedovi svoje simpatije nestrpljivo čekali s buketom cvijeća u ruci, kupljenim na Dolcu, razmišljajući o pozdravu kojim će razveseliti djevojku, danas stvari na ovom planu idu - pa, malo drugačije. Zaleti se kome još kakav cvijet na dejtu, ali generalno ćemo reći da su takve džentlmenske manire uistinu ostale u prošlom stoljeću.

Danas stvari idu puno brže. Zahvaljujući tehnologiji, usvojili smo kulturu druženja preko interneta. Tamo se događaju prvi dejtovi, prvi flertovi, a zalomi se i kakav cvijet u obliku emojija. I Hrvatska sasvim sigurno u tome prati svjetske trendove, pa se i kod nas sve više žena i muškaraca svih dobi prijavljuje na tzv. dating stranice, gdje izrađuju svoje profile na kojima uz podatke o sebi mogu odrediti i što traže od potencijalnog partnera, odnosno partnerice. Aplikacije u pravilu funkcioniraju tako da, na temelju podataka koje znaju o njemu, korisniku predlažu osobe koje bi mu mogle odgovarati po dobi, interesima i raznim drugim parametrima.

Čak je 57 milijuna korisnika Tindera u cijelom svijetu, koristi se u 190 zemalja i dostupan je na 40 jezika. Prema istraživanju provedenom putem MarketWatcha, online dejtanje postalo je najpopularniji oblik druženja za homoseksualce, a drugi je najpopularniji način upoznavanja partnera za heteroseksualne osobe (nakon susreta preko prijatelja). Brojke pokazuju da je industrija online datinga postala toliko popularna da neke aplikacije budno prate i burzovni stručnjaci.

Primjerice, svajpanje na popularnom Tinderu osnivačima i investitorima u 2019. godini donijelo je preko 815 milijuna dolara, a ukupan broj korisnika svih matching aplikacija povisio se za 300 milijuna. Brojne aplikacije nude svoje platforme diljem svijeta, a inačice onih najpopularnijih osvojile su i hrvatsko tržište. Donosimo presjek onih najkorištenijih koje Hrvatima služe za pronalazak srodne duše.

Shot of a young man and woman standing back to back and using their smartphones
Getty Images/iStockphoto

Tinder

Tinder je društvena mobilna aplikacija za online dating, odnosno za upoznavanje ljudi s ciljem pronalaska partnera za dejtanje ili seks na jednu noć. Vode se sloganom "Match. Chat. Date." i to je u principu ono na što se svodi korištenje aplikacije - na svajpanje lijevo za ne i desno za lajk, na međusobno slanje poruka i dogovaranje sastanaka. Tinder korisnicima nudi "matchanje" temeljem geolokacije i nekoliko postavki koje korisnici odrede na svojim profilima, poput godina i spola.

Grindr

Usmjerena prema gay, bi i trans osobama, Grindr je najpopularnija aplikacija za umrežavanje i internetsko druženje. Aplikacija koristi geolokaciju mobilnog uređaja, značajku pametnih telefona i drugih uređaja, što omogućava korisnicima da pronađu druge korisnike koji se nalaze u blizini. Nakon instalacije aplikacije otvara se screen koji nudi više profila sa slikama korisnika koji se nalaze u blizini. Klikom na profil korisnici se mogu međusobno kontaktirati slanjem poruka, označavanjem zvjezdice dodavati se u favorite ili pak blokirati klikom na oznaku upozorenja.

Badoo

Badoo je društvena mreža koja služi za online chat i dejtanje. Badoo ima nekoliko značajki koje omogućuju korisnicima da upoznaju ljude. Kada se prvi put prijave, pojedinci odabiru žele li upoznati nove ljude, razgovarati ili steći nove prijatelje. Korisnici mogu chatati, prenositi fotografije i videozapise, kao i dijeliti svoje interese i vidjeti zajedničke prijatelje. Aplikacija također koristi geolokaciju za spajanje korisnika te je, između ostalog, vrlo popularna i za "one night stand".

OkCupid

Ova aplikacija također pronalazi partnere putem geolokacije i nudi svajpanje, no razlikuje se od ostalih po tome što nudi apsolutno sve ljude koji su u korisnikovoj blizini, što znači da pokazuje i osobe koje nisu kompatibilne seksualne orijentacije i ljude svih godina. Ima i opciju pomoću koje korisnici mogu namjestiti filtere i vidjeti sve koji tim filterima odgovaraju. Jedna stvar koja također oduševljava korisnike je ta što nudi upitnik u kojem se može odgovoriti na pitanja poput "Misliš li da je Zemlja ravna ploča?" i "Smatraš li se feministom?", što također olakšava pri ostvarenju prvog dojma bez ulaska u dublje razgovore i rasprave.

Bumble

Na prvi pogled Bumble se gotovo ne razlikuje od svog mnogo poznatijeg rivala Tindera. Dizajn profilne stranice, postavke i mnoge funkcije identične su onima na toj aplikaciji, što ne čudi s obzirom na to da su Bumble pokrenuli upravo bivši zaposlenici Tindera, Whitney Wolfe, Chris Gulczynski i Sarah Mick. Ono što Bumble čini posebnim jest činjenica da u toj aplikaciji cure imaju svu moć. Aplikacija nudi profile muškaraca koji odgovaraju kriterijima pretrage koje korisnice same podešavaju. Nakon toga cure moraju prve inicirati kontakt, i to u roku od 24 sata. Ako kontakt nije iniciran, taj profil više neće biti prikazivan. Jedino što muškarci mogu poduzeti jest produžiti vidljivost svog profila određenoj korisnici s kojom ih je aplikacija spojila naredna 24 sata i nadati se da će im dotična poslati poruku.  

Osim popularnih aplikacija koje se aktivno koriste za pronalaženje seksa za jednu noć ili ljubavi svog života, donosimo i one najbizarnije:

Modamily

Modamily je popularna, a bizarna aplikacija namijenjena osobama koje su same, a žele dijete ili pak traže nekog s kim će osnovati obitelj. Putem aplikacije korisnici mogu naći donora ili surogat majku koja će nositi njihovo dijete. Isto tako, postoji opcija co-parenting, koja nudi korisnicima da upoznaju prijatelja s kojim će dijeliti dijete. Aplikacija je jako popularna i među gay parovima koji ne mogu s partnerom osnovati obitelj te im je potreban donor.

Elite Seeking Love Arrangement

Jedna od najkontroverznijih aplikacija danas upravo je Elite Seeking Love Arrangement. Aplikacija koja je dostupna diljem svijeta služi za upoznavanje "sugar daddyja" ili obrnuto, "sugar babies". Ova aplikacija broji milijune korisnika diljem svijeta koji su u potrazi za partnerom veće platežne moći ili pak partnericom mlađe dobi, a ono što je specifično je to što nudi i dejtanje s više osoba odjednom iz svih dijelova svijeta.

3nder

Ova aplikacija se reklamira kao Tinder za "threesome". Putem 3ndera korisnici koji vole otvoreniji tip veza mogu pronaći svoje parove neovisno o seksualnoj orijentaciji i spolu. Aplikacija funkcionira također traženjem partnera preko geolokacije i popularnog svajpanja, a u samo tri mjeseca od objave skinulo ju je više od milijun korisnika diljem svijeta.

Jeste li spremni za seksualnu (r)evoluciju? Kliknite OVDJE i doznajte sve o ljubavi u digitalno doba


Prilog je nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Dormea

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:30