PLINKOVIH 10 ZIMSKIH IDEJA Uštedite novac i energiju, ovo su jednostavni načini za povećanje topline u vašem domu potpuno besplatno

 
 iStock

Trošak grijanja nužna je stavka u svakom kućnom budžetu, no taj izdatak možete značajno smanjiti malim, ali učinkovitim trikovima. Provjerite kako iskoristiti stropni ventilator i zimi, gdje sušiti čarape i za što sve možete iskoristiti foliju kada je u pitanju povećanje energetske učinkovitosti...

1. Prozirnom folijom protiv zime: Idealno bi bilo imati trostruka prozorska stakla, no ona nisu jedino rješenje protiv niskih temperatura. Prozirnom folijom, kojom inače zadržavate svježinu u hrani, sada možete zadržati toplinu u sobi. Prozore prekrijte slojem folije te ih pričvrstite za okvir. Tanki sloj zraka između stakla i folije ponaša se poput izolacijskog sloja koji će zadržavati topli zrak u sobi, a prozorsko staklo ga neće moći hladiti.

2. Može li ipak mjehuričasti omot: Iako nije estetski, vrlo je učinkovit i može biti praktičan za manje kupaonske prozore i ostave. Ako vam je ostao mjehuričasti omot iz nekog pakiranja ili poštanskog paketa, iskoristite ga kao izolacijski trik. Tanki sloj zraka, koji je bio izolacijska barijera u prethodnom hacku, sada se nalazi mjehurićima omota. Učvrstite ga izdržljivom trakom za okvir prozora.

3. Aluminijska folija ili alat za zagrijavanje: Dio zraka zagrijanog radijatorom zna se zadržavati između zida i radijatora, uglavnom zagrijavajući zid. Iako je rijetko riječ o znatnom gubitku topline, uz aluminijsku foliju možemo je efikasnije iskoristiti u sobi i povisiti temperaturu za još koji stupanj. Na zid iza radijatora postavite sloj aluminijske folije tako da je sjajna strana vanjski sloj. Tako će se toplina odbijati o foliju i preusmjeriti prema unutrašnjosti sobe.

4. Nova uloga stropnog ventilatora: Za one kojima stropni ventilator samo skuplja prašinu u hladnim mjesecima, vrijeme je da ih očiste i pripreme za zimsku sezonu. Naime, topli zrak je lakši od hladnoga i zbog toga se skuplja uz sam strop, primjerice oko ventilatora. Ako uključite ventilator da se okreće u suprotnom smjeru od one kojom hladite prostor ljeti na laganoj brzini, lopatice ventilatora će gurati topli zrak natrag prema sredini sobe i tako vam uštedjeti energiju i novac.

5. Može nova zavjesa, samo da je debela: Za one koji razmišljaju o malom preuređenju neke sobe, razmislite o mijenjanju zavjesa. Bez obzira na to kupujete li nove ili ih namjeravate sami napraviti, zapamtite - deblje zavjese znače topliju sobu. Navucite ih tijekom noćnih sati da zadrže toplinu te ih skupite tijekom sunčanih dana.

6. Kada zatvoriti, a kada otvoriti vrata soba: U pravilu se savjetuje zatvarati vrata soba, pogotovo kad koristite tek nekoliko soba u domu i ako održavate različite temperature u svakoj sobi. No, iznimke su tuširanje i kuhanje. Obje radnje zagrijavaju zrak u prostoriji koju koristite isključivo u tom trenutku, a kasnije ćete je napustiti. Prema tome, otvorena vrata će omogućiti toplome zraku da se širi susjednom prostorijom i ostatkom doma te dodatno zagrijati prostor umjesto sustava za grijanje. I ne zaboravite otvoriti vrata pećnice nakon što je koristite.

7. Ovlaživači i boje: Ovlaživači zraka korisni su ne samo za povećanje vlage u prostoru s izrazito suhim zrakom - nego i za zadržavanje topline. Ljudi u pravilu doživljavaju vlažniji zrak toplijim od jednako toplog suhog zraka. Bijeli zidovi čine sobu prostranijom, ali i hladnijom. Ako ste razmišljali o ličenju nekih soba i eksperimentiranju s novim bojama, sada je vrijeme. Bijeli zidovi lakše gube toplinu, a obojeni je zadržavaju.

8. Gdje sušiti čarape: Nikako na radijatoru i plinskim cijevima. Za što efikasnije zagrijavanje prostora bitno je dati svim instalacijama za grijanje prostora da dišu i čim više zagriju zrak. Također, izbjegavajte držati bilo kakve stvari ili namještaj u blizini radijatora.

9. Uloga tepiha: Osim kućanstava s podnim grijanjem, koja bi svakako trebala izbjegavati bilo kakve podne prekrivače, preporučuju se tepisi i otirači koji obavljaju uloge dodatne podne izolacije i zadržavaju više topline.

10. Kamin nekada više odmaže nego pomaže: Ako ga ne koristite, kamin zbog dimnjaka može znatno rashladiti unutrašnjost doma. Zato pokušajte čim učinkovitije zatvoriti kućni otvor kamina. Ako vaš kamin ima zasebni dimnjak u kućanstvu, možete zatvoriti i izolirati vanjski otvor dimnjaka.

Provjeri koliko sam zagađuješ te kako možeš uštedjeti energiju i novac. Doznaj više OVDJE.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Prvog plinarskog društva (PPD) u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:21