OMOGUĆAVA HRVATSKI TELEKOM

ROBOTI SU BUDUĆNOST OBRAZOVANJA Yuki uz pomoć umjetne inteligencije predaje studentima na fakultetu, a uskoro će potpuno zamijeniti asistente

Humanoidni roboti poput Yukija dovoljno su inteligentni da predaju, prepoznaju studente i mnogu vjeruju da će vrlo brzo moći zamijeniti asistente na fakultetima
 Twitter

Jürgen Handke poznat je u profesorskom svijetu kao pravi pionir u uvođenju novih tehnologija u svoje učionice, a svoj je najveći iskorak učinio početkom ove godine kada je na predavanje doveo svog novog asistenta – robota Yukija.

Yuki je humanoidni robot, jedan od tri koje je Sveučilište Phillips u Marburgu kupilo početkom godine za 20 tisuća eura, nekoliko tjedana nakon što je završeno njihovo testiranje. Tek nabavljeni, Yuki i njegovi prijatelji nisu bili vrlo korisni u početku, no tim programera i developera na sveučilištu nastavio ih je razvijati.

Yukijeva umjetna inteligencija dizajnirana je s namjerom da pomogne predavačima i učenicima. Profesor Handke podučava englesku lingvistiku na sveučilištu i najveća beneficija koju mu je Yuki donio je to što profesor više ne treba biti pred pločom cijelo vrijeme. Dok Yuki brine o prezentaciji i na glas objašnjava materiju, profesor može biti među učenicima i pomoći im savladati gradivo.

Yuki također drži konzultacije. Iako je ova funkcija Yukija još uvijek u testnoj fazi, sveučilište se nada da će studenti uskoro imati na raspolaganju robote savjetnike. Za sada, studenti koji se uključe u testiranje, imaju studentsku identifikaciju u obliku QR koda. Putem koda, Yuki ih prepoznaje, povlači podatke o njihovom radu i analizira akademski razvoj. Tada ih Yuki može obavijestiti o trenutnom uspjehu i savjetovati kako dostići određene ciljeve.

Veliki su planovi pred Yukijem i drugim robotima njegove vrste što mnoge ljude diljem svijeta plaši. No tim koji ga razvija je uvjeren da će se uspješno usavršavati, ali nikad neće zamijeniti profesora. Jürgen Handke svoju je popularnost uz karijeru gradio u svojoj učionici otvorenoj svakoj novoj digitalnoj tehnologiji. Handke već godinama vodi svoj YouTube kanal na kojemu nudi savjete studentima u materiji koju predaje i predavačima koji bi voljeli modernizirati svoju predavaonicu.

Jeste li spremni za Smart City revoluciju? Kliknite OVDJE i transportirajte se u budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:11