Omogućava A1

POKRENULA JE DIGITALNI BIZNIS: 'Svoj posao mogu raditi usidrena u pelješkom kanalu. I zato ga ne bih nikad mijenjala!'

 

Niti jedna kompanija na svijetu više ne može zamisliti svoje poslovanje bez PR timova koji brinu o njihovoj reputaciji, kontaktima s medijima i kriznim situacijama. PR menadžer mora steći povjerenje kompanije i voditi računa o njezinu imidžu. Sve je veći broj PR agencija u svijetu, ali kada stručnjak odluči samostalno pokrenuti posao i brinuti o svojim klijentima izvan svakodnevnih okvira, onda PR posao dobiva još sasvim jednu dodatnu čar. Ivana Čabraja hrvatskoj je javnosti poznata kao back vokal nezaboravnog glasa, nastupala je za brojne hrvatske izvođače, a tijekom svoje pjevačke karijere shvatila je da se njezin pravi poziv krije upravo u PR-u.

- Prva ideja o agenciji za odnose s javnošću javila se u razgovoru s prijateljem s kojim sam i pokrenula biznis. Kako sam se prije toga dugo godina bavila pjevanjem, željela sam neki novi izazov u životu pa smo odlučili zajedno krenuti i biti partneri. Nakon nekoliko godina odlične suradnje i puno dobrih projekata, na kojima sam naučila sve o ovom poslu, krenula sam samostalno i danas sam vlasnica agencije XOXO za evente i odnose s javnošću - kaže Ivana.

Posao je odlučila preseliti izvan ureda te je pokrenula svoj prvi digitalni biznis koji joj je pomogao da radi ono što voli na način na koji voli.

- Oduvijek sam bila tip osobe koja nije voljela raditi za druge i sjediti u uredu cijeli dan. Stalna putovanja i promjene dio su moje osobnosti, jednako kao i želja za samostalnošću te da o svom radnom danu mogu sama odlučivati. Trenutačno sam pri završetku edukacije za Gestalt psihoterapeuta i sjajno je što mogu povezati sva svoja iskustva i dosadašnja znanja u daljnjem poslovnom razvoju - objašnjava Ivana što ju je potaknulo na pokretanje digitalnog biznisa.

Digitalno poslovanje ne zahtijeva pretjerana ulaganja, jedno računalo i kvalitetna internet veza dovoljni su za pokretanje cijelog poslovnog procesa.

- Kako sam sama, morala sam naučiti osnove o vođenju agencije: fakture, PDV i još puno sitnica za koje je trebalo malo vremena da ih svladam. Velika je prednost mog zanimanja to što za samo obavljanje posla ne treba puno toga. Dobar kompjutor i prijenosno računalo, mobitel i puno giga interneta, odnosno brza mobilna mreža. Ako nije riječ o nekom eventu, posao mogu obavljati s bilo kojeg mjesta na svijetu. Nerijetko sam priopćenja za medije slala s autoceste, aerodroma, plaže, iz restorana i s dalekih putovanja. Ako je internetska veza dobra, sve je izvedivo. Nikamo ne idem bez svog laptopa. Uvijek je u blizini, a tu su i dodatni punjači za mobitel. To su dvije najvažnije stvari. Programi koje koristim su uobičajeni uredski programi za pisanje te za pripremu prezentacija, a važno je imati i neki jednostavniji program za obradu fotografija koje često koristim - opisuje Ivana proces poslovanja.

- Svaki je dan drugačiji i u tome je najljepši dio ovakvog načina rada. Ponekad volim raditi u stanu, ponekad u baru okružena ljudima. Često odem i do ureda svojih klijenata. Važno je imati tog nekog unutarnjeg policajaca koji pazi na vrijeme i rokove. Kad si sam, lako je odlutati i odgađati posao za sutra. Ako niste dovoljno odgovorni i organizirani, ovakav način rada nije za vas. Nekad je lakše imati šefa koji kaže što treba napraviti i kad. Uz to, plaća ne stiže isti dan u mjesecu. I nije uvijek ista. Raditi za sebe i sam ima puno prednosti, ali i mana - kaže Ivana o svom prosječnom danu i dodaje:

- Tako izgleda moj tipični dan. Nema pravog godišnjeg i nema dana kad se mogu posve isključiti, ali to je mala cijena za svu slobodu koju s druge strane imam.

A1 Hrvatska podržava slobodan stil života, digitalne nomade i sve freelancere, članove globalne zajednice profesionalaca koji svoj posao obavljaju zahvaljujući brzom i pouzdanom internetu.

Najluđa anegdota s posla koju pamtim

Prošle sam godine s prijateljicama ljetovala na Korčuli. Jedan dan unajmile smo malu barku i vozile se do okolnih otočića. Bile smo daleko na pučini kad me nazvao klijent da hitno treba poslati neko priopćenje za medije. Bacila sam sidro usred mora i otvorila laptop koji za takve prilike spremam u nepromočivi ruksak, spojila se na net preko mobitela i odradila posao. Nakon toga smo nastavile s vožnjom, kupanjem i uživanjem u ljetu. Moram priznati da sam se taj dan iznenadila signalom. Nisam očekivala tako dobru mrežu na toj udaljenosti od obale.

Pročitajte više o digitalnim nomadima te kako sami možete uploviti u freelance vode OVDJE!


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:01