Vanja i Anita: U Henkelu smo se zaposlile kao studentice, danas smo direktorice. Preko tjedna gorimo za posao, a vikendom za obitelj!

BITI USPJEŠNA DIREKTORICA I POŽRTVOVNA MAJKA
Vanja Legvart i Anita Penić Knep

Biti uspješna na poslovnom i privatnom planu, imati karijeru i sretnu obitelj i dalje je najveći izazov za žene. Nerijetko žene odgađaju majčinstvo kako bi se posvetile karijeri ili se pak potpuno povlače s tržišta rada i posvećuju odgoju djece i kućanskim poslovima dok muškarac zarađuje. No, u sredini su one koje se trude biti vrhunske u oba područja. A evo kako to izgleda u praksi.

Anita Penić Knep (38) voditeljica je marketinga beauty divizije Henkel Adria i majka dvoje djece, od 3 i 5 godina. Kao da to samo po sebi nije dovoljno izazovno, ona je Slovenka koja radi u Hrvatskoj i svaki dan putuje u Zagreb i nazad.

Vikendom se pune baterije

- Kod nas je organizacija ključna. Ustajemo oko 5.30, spremamo se, doručkujemo i izlazimo iz kuće najkasnije u 7 sati. Sada zvuči jednostavno, ali zapravo je jako kaotično jer naši klinci ne mogu shvatiti zašto se mami i tati toliko žuri svako jutro. Do 9 sati sam u uredu u Zagrebu i trudim se izaći do 16 sati. Istina, barem dva sata dnevno provedem na putu, ali nije mi to toliki problem. Tijekom jutarnje vožnje si u glavi organiziram radni dan, a po povratku imam telefonske sastanke ili procesuiram radni dan kako bih se doma vratila potpuno čiste i odmorne glave. Dva puta tjedno se trudim otići na trening, a ostale dane koristim isključivo za igru i druženje. A kućanski poslovi? E tu smo malo manje organizirani, ali se snalazimo. Imamo pomoć jer jednostavno sve ne stižemo i prioriteti su nam ipak negdje drugdje, pa tako vrijeme koje bismo inače proveli spremajući kuću radije provedemo zajedno vani, u prirodi ili s prijateljima - ispričala je Anita detalje svojeg dana.

Henkel

Vikendima ne radi i, kako sama kaže, s godinama se naučila u potpunosti isključiti od radnih obaveza.

- To je vrijeme za mene, za muža, za djecu. Veliki smo ljubitelji planina pa većinu vremena provedemo vani, u prirodi, a tamo nema signala ni, uz one ljepote, motivacije za posao. Mislim da se telefon može isključiti i za vrijeme godišnjeg odmora, ali, naravno, uz dobru organizaciju i još bolju ekipu suradnika na koje se možete osloniti - tvrdi Anita.

Njena kolegica Vanja Legvart (35) radi kao direktorica marketinga i voditeljica tima u diviziji deterdženata u Henkelu, a nedavno je i prvi put postala majka. Uspon do vrha poslovne hijerarhije za Vanju nije bio jednostavan.

PROMJENE SU VEĆ STIGLE

"U ovoj tvrtki muškarac nikad nije bio na boljoj poziciji samo zato što je muškarac"

Od početnih pozicija do direktorica

- Definitivno najveći izazov bio je da sam radom na karijeri odgađala osnivanje obitelji. Budući da sam tri godine živjela i radila u Beču, to je značilo da sam morala živjeti odvojeno od svog današnjeg supruga, što je bilo poprilično teško. No, na kraju dana, mislim da je vrijedilo. Danas sam tu gdje jesam i sretna sam. I dalje se, kao i većina žena, trudim pronaći balans - kada je vrijeme za posao, kada za obitelj, za sebe, za putovanja. Mi bismo voljele biti uspješne u svemu i sve držati pod kontrolom, a to često nije moguće. Ali i dalje tvrdim da je moguće biti uspješna majka i direktorica, uz nekoliko preduvjeta - puno volje i organizacije, uz jako, jako veliku podršku supruga i obitelji. Moj jednogodišnjak još toga nije sasvim svjestan, ali nadam se da ću mu usaditi pozitivnu poruku kako radom može postići što god zamisli jer i cijela njegova obitelj zaista vjeruje u to - priča Vanja.

Vanja je u Henkelu od studentskih dana, kada se javila na praksu i dobila posao. Tijekom 13 godina prošla je sve brendove u diviziji, imala je odgovornost za dvije zemlje, radila u centrali u Beču te se vratila u Zagreb i ubrzo postala direktorica.

Henkel

I Vanja i Anita u Henkelu su napredovale od početnih pozicija do direktorica, a kao prednosti kompanije posebno ističu mogućnost dodatne edukacije jer svaki zaposlenik ima pravo na minimalno jednu plaćenu edukaciju godišnje, fleksibilan rad od kuće četiri puta mjesečno, skraćeno radno vrijeme petkom, plaćen godišnji sistematski pregled te Multisport kartice za rekreaciju. Svi zaposlenici koji dobiju djecu imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu, božićni poklon za djecu i plaćenu osnovnu njegu u vrtiću.

U kompaniji Henkel Hrvatska radi 119 zaposlenika, od čega je 59 posto žena.

Lijepo je kad 'odrastete' u sredini gdje niste osjetili neravnopravnost. Radila sam u puno različitih situacija, ponekad s više žena, pa s više muškaraca, ali nikada, baš nikada se nisam našla u situaciji u kojoj je muškarac bio na boljoj poziciji od mene samo zato što je muškarac - tvrdi Vanja.

Kako na žene direktorice reagiraju muški kolege, a kako kolegice?

- Imam osjećaj da se i jedni i drugi vesele zbog mene, prvenstveno zbog mene kao osobe, a ne mene kao žene koja je uspjela. Čitala sam istraživanja koja tvrde da žene imaju više koristi od suradnje s drugim ženama nego od konkurentskog takmičenja i da su žene koje podržavaju druge žene mnogo uspješnije u svom poslu. Bitno je da podržavamo jedna drugu jer će nam tako svima biti lakše! - smatra Anita.

Kako žive žene 2020. godine? Kliknite OVDJE i pogledajte ostatak našeg moćnog specijala u povodu Dana žena


Prilog je nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Henkela

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 10:58