Podatci povezani s IBAN-om

Više ne morate pamtiti broj svog računa. Sve što će vam trebati za slanje ili primanje novca je e-mail adresa, OIB ili broj telefona

    AUTOR:
    • Zvonko Pavić

  • OBJAVLJENO:
  • 03.06.2019. u 11:52

One of two female customers is holding mobile phone over credit card reader for contactless payment transaction in the coffee shop. Coffee cups and glasses are on the table.
Getty Images

Korištenjem RPIR-a platitelj ne mora znati podatke, ni broj računa primatelja. Dovoljno je da mu primatelj kaže broj telefona koji je registrirao preko svoje poslovne banke i koji koristi u svrhu primanja plaćanja.

Kako bi se postiglo brzo, jednostavno i sigurno zadavanje platnih naloga, bankovna zajednica u Hrvatskoj zatražila je Financijsku agenciju (FINA) izradu posebnog registra koji će to omogućiti. Riječ je o Registru posrednih identifikatora računa (RPIR). To je sustav koji omogućava povezivanje potrebnih podataka o strankama u transakciji s njihovim brojem računa, tzv. IBAN brojem.

Drugim riječima, da bismo platni nalog zadali brzo i jednostavno, ne moramo upisivati 21 znamenku IBAN-a, ime i prezime, adresu i ostalo, nego sve te podatke možemo zamijeniti RPIR-om. Posredni identifikator računa može biti broj mobitela, adresa e-pošte ili osobni identifikacijski broj - ili sva ta tri podatka. Korištenjem RPIR-a platitelj ne mora znati podatke ni broj računa primatelja.

Dovoljno je da mu primatelj kaže broj telefona (ili neki drugi posredni identifikator) koji je registrirao preko svoje poslovne banke i koji koristi u svrhu primanja plaćanja. Trenutačno se razmatra i jedinstveno rješenje na razini Hrvatske za trgovce - riječ je o standardizaciji QR koda za potrebe instant plaćanja. Pristup RPIR sustavu je opcionalan i za banke i za korisnike platnih usluga. Korisnici platnih usluga pristupaju podacima iz RPIR-a posredno, tj. preko svoje banke koja mora biti sudionik RPIR-a.

Prepoznavanje i autorizacija korisnika usluge plaćanja vrijedit će u dućanima, taksijima, kafićima, za plaćanje komunalnih usluga, poreza - svugdje gdje primatelj sredstava želi biti u RPIR-u i gdje se radi o uslugama koje potpadaju pod standard plaćanja SIP (SEPA Instant Payment) koji omogućava prijenos sredstava u najviše deset sekundi, s jednog računa na drugi, tijekom cijelog dana, svih dana u godini.

Financijska agencija napisala je Pravilnik i Operativne upute o tome kako se RPIR koristi, a u kojem su opisani sva prava i obaveze sudionika RPIR-a. Cilj je da se uporaba posrednog identifikatora računa s vremenom proširi sa SEPA Instant Payments usluga na sve druge platne usluge. Ako se ipak dogodi nešto loše s nekom transakcijom, banka bi, ako je riječ o njezinu propustu, to trebala nadoknaditi, a ako se slučaj svede na zloporabu podataka - to onda spada pod drugu uredbu Europske unije, Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka (GDPR), koja vam omogućava da se žalite Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Želite li saznati više o budućnosti digitalnog plaćanja kliknite OVDJE.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo