VJEŠTINA FOTOGRAFIRANJA

"Nije dovoljno samo imati lijep apartman, morate ga itekako dobro znati prezentirati"

Za atraktivne fotografije apartmana ne treba vam profesionalac
Berislava Picek
 Neja Markičević / CROPIX


Piše: Daria Bertek

Što vam je najvažnije pri odabiru smještaja kad putujete? Naravno, cijena, udaljenost od mora ili središta grada, ali i lijepo uređenje. No, što vrijedi lijepo uređenje ako na fotografijama izgleda sivo, pretrpano i bez daška autentičnosti?

Slike definitivno prodaju apartman, a mi smo savjete zatražili od naše fotografkinje interijera za časopis Dom i dizajn Berislave Picek. Jer nije dovoljno samo imati lijep apartman, morate ga itekako dobro znati prezentirati.

- Pretrpavanje interijera najčešća je pogreška iznajmljivača. Lijepo je imati puno detalja, pogotovo ako su oni autentični i imaju neku priču, ali često zagušuju prostor. Neka bude prozračno, svijetlo, obavezno s nekim zelenilom - počinje Berislava i naglašava kako se odlične fotografije mogu napraviti i malo boljim mobitelom.

Dnevni boravak i spavaća soba

Kroz 24 sata trebalo bi promatrati prostor koji želite fotografirati kako biste vidjeli kada ima najviše prirodnog svjetla. Obično je to ili rano ujutro ili predvečer, ali ako stan gleda prema istoku, onda trebate fotografirati ujutro, ako je okrenut na zapad, poslijepodne i predvečer, jug isto poslijepodne. No, što ako je stan okrenut prema sjeveru, što znači da nema dotok prirodnog svjetla?

- Odaberite lijep i sunčan dan, dignite sve rolete ili im potpuno ujednačite visinu i tražite zanimljiv pogled. Možete upaliti i blage kutne lampe, ali isto moraju biti u svakom kutu zbog ujednačenosti. Nikako nemojte koristiti blic - savjetuje Berislava.

Zagreb, 240519.
Interijer koji je osmisila i uredila arhitektica Edita Geci u Gundulicevoj ulici u Zagrebu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Ključno je stvoriti atmosferu, osjećaj doma u kojemu želite provoditi vrijeme. To ćete postići biljkama, jastucima, dekicama, svijećama koje treba strateški pozicionirati na fotografijama.

Ptičja perspektiva, iako je dosta popularna, deformira prostor i nije poželjna.

- Podignite fotoaparat ili mobitel u visinu vašeg pogleda i radite što više takvih fotografija. Preporučujem korištenje širokokutnog objektiva – otkriva Berislava.

Za fotografiranje spavaće sobe odaberite posteljinu neupadljivog dizajna ili usklađenog s ostatkom prostorije. Također, otkrijte i pokažite madrac ako ste nedavno osvježili spavaću sobu.

Kupaonica

Također koristite širokokutni objektiv kako biste napravili fotografije prostora, ali se usredotočite na detalje – primjerice lijepo složene ručnike, grupirane šampone, neku biljku. Ako imate higijenski set, obavezno ga lijepo uslikajte kako bi gosti znali što trebaju ponijeti sa sobom, a što će ih dočekati. Poklopac zahodske školjke treba biti spušten, a cijeli prostor biti besprijekorno čist.

Zagreb, 140214.
Kupaonica obitelji Steko na Malesnici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Kuhinja

Za kuhinju je najvažnije da bude pospremljena, smatra Berislava. Mali kuhinjski aparati, ako ih ima, moraju biti uredno posloženi i blistavo čisti. Poželjno je da na pult stavite svježe voće u nekoj lijepoj zdjeli, a začinsko bilje će cijeli prostor odvesti na drugu dimenziju.

- Osim dekorativne funkcije, bilo bi super da ga gosti mogu koristiti pri kuhanju – napominje Berislava.

Samobor, 080518.
Vila Laganini, kuca za 4 osobe s bazenom koja se iznajmljuje tokom cijele godine.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Bazen i vrt

Ako imate bazen, fotografirajte ga ili u suton ili u rano jutro, a sukladno dobu dana prilagodite i detalje. To znači čaša vina uz bazen navečer, a ujutro doručak i cijeđeni sok. U vrtu snimite neki mirni kutak za opuštanje ili kutak za djecu.

- U svemu treba stvoriti atmosferu, obratite pozornost na detalje koji će potencijalnim gostima dokazati da ste drukčiji i da im želite pružiti osjećaj doma - zaključuje Berislava.

Top 5 najvažnijih stavki pri fotografiranju apartmana

1. Provedite u apartmanu 24 sata i pronađite vrijeme s najviše prirodnog svjetla

2. Raskrčite suvišne detalje, bitnija je funkcionalnost

3. Stvorite atmosferu – biljkama, svijećama, jastucima, kutnim lampama...

4. Fotografirajte u visini pogleda, izbjegavate ptičju perspektivu i koristite širokokutni objektiv

5. Fotografije trebaju biti položene


Želite li saznati više o tome kako poboljšati turističku ponudu kliknite OVDJE

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Dormea, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:34