USPJEH U TURIZMU

"Za naše goste uzgojili smo potpuno ekološki vrt iz kojega svaki dan beru svježe rajčice i paprike"

Jakov Rubinić (28), Humac
 Vojko Bašić / CROPIX


Piše: Dina Hrastović

Vremešni Dinko Rubinić (72) sva je svoja ljeta u mladosti proveo u kamenoj hvarskoj kući u danas gotovo potpuno napuštenom Humcu. Kad god nije radio na polju lavande, odmor je pronalazio u hladovini njezine okućnice. Iako se nalazi u kontinentalnom dijelu Hvara, kuća u ovom, nekad pastirskome mjestu ima svoje čari: okružena je skladnim kamenim kućicama, uskim uličicama i prirodom koja se sa selom stopila u nadahnjujućem prizoru. Dinka je život odveo dalje od sela iz djetinjstva, a nekadašnja kamena ljepotica stajala je zaboravljena gotovo pedeset godina, sve do nedavno, kada su je u život odlučili vratiti Dinkovi sinovi.

- Kuća je bila u iznimno lošem stanju i prvo što smo napravili jest novi krov. Svidjelo nam se kako je to ispalo i uvidjeli smo da ima potencijala. Počeli smo uređivati okoliš, ugradili solarne panele, uredili bunar za kišnicu i napokon je osposobili za ugodan boravak. U iznajmljivanje smo krenuli prije sedam godina. Da smo imali sredstava za veća ulaganja, vjerojatno bi sve izgledalo puno bolje, ali mi smo je sređivali malo po malo, kako smo imali - prisjeća se Dinkov sin Jakov (28).

Obitelj Rubinić se inače bavi iznajmljivanjem apartmana već godinama, a ova je kuća jedna od pet smještajnih jedinica koje nude. U poslu sudjeluju svi zajedno; braća blizanci Mario i Jakov te njihovi roditelji. Mario je zadužen za rezervacije, marketing i komunikaciju s gostima, dok njegov brat Jakov (28) dočekuje goste, pomaže im smjestiti se i stoji im na raspolaganju sve vrijeme ostanka. Mama i tata najaktivniji su kod smjene gostiju, kada organiziraju čišćenje i pripremu smještaja za nove turiste. Posvećenost cijele obitelji prepoznaju i njihovi gosti koji se tamo redovito vraćaju.

Top 5 poklona dobrodošlice - Humac

1. Boca domaćeg vina

2. Nekoliko komada sezonskog domaćeg povrća (voća)

3. Na dočeku uz domaću rakiju ili liker ponuditi suhe smokve ili arancine i uz takvu opuštenu atmosferu ispričati sve o mjestu u koje su došli i sve što bi trebali znati o smještaju

4. Boca vode ili domaćeg soka u hladnjaku (da ga po dolasku čeka rashlađeno piće)

5. U ledenici obavezno imati leda za piće

Top 5 komada namještaja na kojima ne smijete štedjeti

1. Madrac i jastuci

2. Posteljina

3. Vrtni namještaj (ležaljke)

4. Tuš-kabina i kada

5. Kvalitetno posuđe

Top 5 stvari koje su postale standard

1. Klima

2. Parking

3. Wi-Fi

4. Sušilo za kosu

5. Smart TV (s pretplatom na Netflix)

Stara kamena kuća
  • Na 350 m nadmorske visine u miru netaknute prirode, daleko od žurbe i stresa nalazi se tradicionalno renovirana kuća, namještena u rustikalnom stilu s puno drvenih i kamenih materijala

Njihovi su smještaji popunjeni gotovo 220 dana u godini. Već početkom travnja, kada krene sezona letenja u Dalmaciji te svoje linije pojačaju čarter-kompanije, krene i njihova sezona koja traje sve do kraja listopada. Većina gostiju dolazi im sa zapada i sjevera - gotovo svake godine primaju obitelji iz SAD-a, Britanije te skandinavskih zemalja. No, što je to što Rubiniće izdvaja od ostalih iznajmljivača?

- U vrtu baš isključivo za goste svake godine posadimo par sadnica rajčice, paprike i kukumara. Sve uzgajamo potpuno ekološki. Vrt smo ogradili stazicama i to je prvo što gost primijeti kada prilazi kući. On je tamo isključivo njima na usluzi da mogu ubrati svježe povrće kad god požele. Gostima ostavimo poruke na engleskom jeziku u kojima ukratko objasnimo sve o uzgoju. To ih iznimno raduje - priča nam Mario.

Obiteljski biznis
  • U održavanju prekrasne kuće u Humcu te dočeku i animaciji gostiju sudjeluje cijela obitelj Rubinić; braća blizanci Mario i Jakov te njihovi roditelji

S druge strane, Jakov inače radi kao turistički vodič na Hvaru, što je dodatni benefit za njihove goste: on je u trendu s novim turističkim ponudama, zna sve o povijesti i specifičnostima mjesta te im rado otkriva skrivene hvarske bisere. - Mario se uvijek organizira tako da je na usluzi našim gostima, što oni izuzetno cijene - hvali ga brat. No, takav tempo također znači da tijekom sezone za kompletnu obitelj Rubinić zaista nema nimalo odmora.

- Uvijek smo aktivni i dostupni svojim gostima, čak i usred noći, bilo da se radi o hitnom slučaju ili jednostavnom upitu. No, ono što nas iznimno veseli jest činjenica da smo uspjeli vratiti život u staru, napuštenu kuću našega oca. U njoj ponovo uživamo, i to ne sami, već tu radost dijelimo s cijelim svijetom.


Želite li saznati više o tome kako poboljšati turističku ponudu kliknite OVDJE

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Dormea, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:11