NAUTIČKA PATROLA

MARINA PUNAT OSVOJILA ZLATNO SIDRO 2019.! Prestižno priznanje koje dodjeljuje Jutarnji list ide na Krk, direktorica marine otkrila tajnu uspjeha

 
Ministar Oleg Butković i direktorica Marine Punat Renata Marević
 Tomislav Krišto / CROPIX

Marina Punat osvojila je Zlatno sidro 2019., najveću hrvatsku nautičku nagradu. Riječ je o prestižnom priznanju koje već treću godinu za redom dodjeljuje Jutarnji list najboljoj hrvatskoj marini prema ocjenama nautičara, a nagrada je dodijeljena u Rovinju u novootvorenom luksuznom hotelu Grand Park na konferenciji "Budućnost nautičkog turizma u Hrvatskoj", koju je organizirala Slobodna Dalmacija, dok je projekt Nautičke patrole osmislio Jutarnji list.

Marini Punat je ovo drugi puta da su osvojili Zlatno sidro, a direktorica Renata Marević istaknula je kako je ova nagrada veliko priznanje svim djelatnicima marine jer pokazuje da rade dobar posao.

- U ovih 55 godina osvojili smo mnogo nagrada i svaka nam je poticaj da iduće godine podignemo kvalitetu za ljestvicu više. Odraz našeg uspjeha nije samo naša moderna infrastruktura i inovacije nego i činjenica da mi slušamo naše goste. I njihove pohvale, ali i njihove probleme - kazala je Marević.

Drugo i treće mjesto osvojili su ACI marina Cres te ACI marina Skradin, dok je nagrada "Moja najdraža marina" prema ocjenama nautičara pripala ACI marini Dubrovnik. Ove su godine ujedno prvi put dodijeljena posebna priznanja marinama koje su na svoj način obilježile ovogodišnju Nautičku patrolu Jutarnjeg lista, koja je pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i u suradnji s Ministarstvom turizma i ovoga ljeta, već treću sezonu za redom, oplovila u dva mjeseca najznačajnije hrvatske marine duž jadranske obale - od Umaga do Dubrovnika - i anketirala skoro 1000 nautičara.

Priznanje Zlatni osmijeh Jadrana za najljubaznije osoblje pripalo je ACI marini Pula, dok je Priznanje za najveći napredak u nautičkoj sezoni 2019. odnijela ACI marina Jezera koja je prošle godine bila pri dnu ljestvice od 34 marine, a ovo je ljeto skočila među top 10. Ujedno, priznanje za iznimno plodnu suradnju marine i turističke zajednice zaslužila je Marina Vrsar, a Marina Kornati i Ilirija d.d. primili su Veliku zahvalu za izniman doprinos organizaciji i uspjehu Nautičke patrole.

Posebno, ekskluzivno priznanje dobila je novootvorena ACI marina Rovinj s pet sidara, kojoj je pripala titula Hrvatska marina No. 1. Nagradu za prvo mjesto preuzeo je Kristijan Pavić, direktor ACI-ja.

Koliko je zapravo važan ovaj projekt sažeo je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, koji je naveo da Patrola ima izniman "edukativni i promotivni karakter" te da je svojim radom pridonijela "podizanju kvalitete u hrvatskom nautičkom turizmu".

S njim se slaže i ministar turizma Gari Cappelli koji je istaknuo kako će podaci prikupljeni kroz ovaj projekt pomoći u kreiranju buduće turističke strategije za narednih sedam godina.

- Nautički turizam se izuzetno promijenio od 2012. godine, tako da je potrebno mijenjati teme i pristup za budućnost. Ujedno, trebamo pratiti mišljenje domaćeg stanovništva i zajedničkim snagama pronaći način kako privući nove nautičare jer se radi o turistima koji puno dulje ostaju u Hrvatskoj te su isto tako bolji potrošači - rekao je Cappelli.

Punat, 060719.
Nauticka patrola Jutarnjeg lista.
Novinarska ekipa na jedrilici Grandioso, model Dufour 500 obilazi 33 marine od Umaga do Slanog.
Na fotografiji: marina Punat.
Foto: presnimke ACI / Srdjan Vrancic / CROPIX
presnimke ACI / Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

O jakosti i značaju hrvatske nautike pričao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je rekao kako je Hrvatska šesta svjetska destinacija za megajahte te prva u iznajmljivanju brodica i jahti bez posade. Naveo je ujedno kako je ministarstvo uložilo više od 600 milijuna kuna u razvoj i obnovu luka na hrvatskim otocima te da podržavaju svaki projekt obnova i otvaranja novih marina.

- Hrvatska svake godine broji sve više i više nautičara. Prošle je godine na Jadranu upisano 127.000 brodica i jahti, dok je do kraja ove sezone upisano 3000 plovila više - kazao je Butković te pohvalio i značaj chartera koji trenutno broji oko 4500 plovnih objekata te svojom brojnošću omogućuje dolazak novih gostiju.

Posebno veliki doprinos podizanju kvalitete nautičkog turizma omogućila je novootvorena ACI marina Rovinj koja po pitanju sadržaja stoji rame uz rame s najvećim svjetskim elitnim nautičkim destinacijama. O važnosti nove marine govorio je i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, koji je kazao kako će dodatno omogućiti razvoj rovinjskog turizma.

Rezime Nautičke patrole dao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, koji je naveo da smisao patrole nije samo vidjeti koja je marina najbolja nego i kroz konkretne prijedloge i primjedbe unaprijediti kvalitetu hrvatske nautike te da se kroz ovu konferenciju ponudi dodatan doprinos razumijevanju hrvatskog nautičkog turizma upravo onako kako ga vide i doživljavaju naši nautičari.

Nagrade Nautičke patrole

Zlatno sidro 2019. - Marina Punat

Drugo mjesto - ACI marina Cres

Treće mjesto - ACI marina Skradin

Ekskluzivno priznanje Hrvatska marina No. 1 - ACI marina Rovinj

Moja najdraža marina - ACI marina Dubrovnik

Priznanje Zlatni osmijeh Jadrana (najljubaznije osoblje) - ACI marina Pula

Priznanje Suradnja marine i turističke zajednice - Marina Vrsar

Velika zahvala za izniman doprinos organizaciji i uspjehu Nautičke patrole Jutarnjeg lista - Marina Kornati i Ilirija d.d. Biograd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44