NAUTIČKA PATROLA

'Tek kad sam upoznao svoju Sybill, za nas je počeo novi život na brodu'

Zašto bi netko odlučio jedrilicu nazvati Jadnik?  Pa što sam bio nego jadnik kada sam prvi put, na buri, pokušao ovdje uploviti, smije se Josting
Peter Josting sa suprugom Sybill
 Srđan Vrančić / CROPIX

Davne 1972. jedan je mali, petmetarski motorni brod upao u nevolju na moru pred otokom Krkom. Bura je bila nesmiljena. Nautičar Peter Josting pomislio je da bi najbolje bilo krenuti u Malinsku, no na radiovezi javio mu se Dragutin Žic i rekao - dođi u Punat. U Puntu tada nije bilo marine, a u privezištu su, govori Peter, bili vezani stari, ružni i hrđavi brodovi.

Svojim privezom Peter će ući u povijest, jer i danas, toliko godina kasnije, dolazi u Punat te je njegov današnji brod na drugom zakupljenom vezu u povijesti Marine, a sada ih je više od 1200.

Oplovio svijet

Sa 79 godina Peter je u mirovini zarađenoj na radnom mjestu poreznog savjetnika. S njime je na brodu supruga Sybill, medicinska sestra. Iako su iz Njemačke, plove pod zastavom Južnoafričke Republike jer četiri mjeseca žive u Düsseldorfu, šest u Capetownu, a dva u, kažu, nezaobilaznoj Hrvatskoj. Gotovo 50 godina Peter dolazi na Jadran, iako je oplovio gotovo čitav svijet. Jedrenje je ovdje, kaže, najbolje na svijetu.

Kada je rođen potpisnik ovih redaka, još 1986., Peter je već kupio svoj treći brod, ovog puta nešto veći od petmetarskih motornjaka kojima je dosad plovio. Njegova avantura nije stala ni kada je vihor rata zapuhao našim morima. U Njemačkoj su mu govorili - što ti je, kako se usudiš ići tamo gdje se svakodnevno puca i umire, no on im je govorio da je Kvarner miran i lijep bez obzira na sve. Četiri ili pet godina Peter je dolazio kada, prisjeća se, nije bilo nikoga.

A nakon rata, govori, sve je postalo mnogo bolje.

- Marina je procvala. Napravljeni su bolji toaleti, restorani, recepcija... Vidjelo se da je sve mnogo kvalitetnije - kazuje nam Peter dok nas jugo lagano ljuljuška na Jadniku. Ma zašto bi netko odlučio lijepu jedrilicu nazvati Jadnik?

- Pa što sam bio nego jadnik kada sam prvi put, pod naletima bure, pokušao ovdje uploviti - smije se ovaj iskusni moreplovac. - Vi često toga niste svjesni, ali Hrvatska je najbolje mjesto za jedrenje.

Svi ga znaju

Ovdje se uvijek odlično osjećam. Jako je sigurno, nema krađa u marinama. Na Karibima je nezamislivo ostaviti otvoren brod, a kada ideš s njega, sve vrijednosti moraš uzeti sa sobom. Postoje organizirane bande koje ti u minuti pokradu sve. Ovdje mi se, u tih pet desetljeća, samo jednom dogodila krađa. S broda mi je nestao jedan vrijedan sat. Nisam ni htio zvati policiju, ali su mi rekli da bih trebao. Za dva dana zvali su me da dođem u policijsku stanicu i vratili mi ukradeni sat. Sigurnost je ovdje na razini - govori Peter.

Prije nekoliko godina razmišljao je da promijeni svoju rezidentnu marinu. Činilo mu se da je marina Frapa pogodnija jer je manje izložena atmosferskim uvjetima - bura je slabija, vrijeme je povoljnije, a lakše je i doći do zračne luke.

Onda je razmislio i u kratkom se roku predomislio.

- Shvatio sam da to nema nikakvog smisla. Pa ovdje se osjećam kao kod kuće. Poznaju me svi konobari, kuhari, mornari, lijepo mi je. Ostat ću, to je moj drugi dom - kaže.

Iako izuzetno cijene ugostiteljsku ponudu marine Punat te ih se gotovo svakog dana može vidjeti u ovdašnjem restoranu, Peter i Sybill uživaju u pripremi hrane na brodu. Otkrili su nam tako jednu svoju specifičnost - Sybill uživa kuhati za vrijeme jedrenja. Problem je što se brod često gadno ljulja, no domislili su se rješenju. Sybill je u brodskoj kuhinji zavezana remenom oko pojasa i priprema specijalitete dok se Peter bori s nepredvidivim morem.

Kako plove 33 godine starim brodom, sve se odvija „na ruke”, manualno, zbog čega se Sybill nikada nije odvažila sama zaploviti. No kada je more mirno i nema vjetra, a brod plovi na motor, Peter ode odspavati, a supruga se primi kormila.

No Sybill ima još jednu vrlo važnu ulogu. Ona je brodska fotografkinja i bilježi sve zanimljive situacije, kojih nikada ne nedostaje. Prije nekoliko godina Peter i Sybill shvatili su da imaju impresivnu kolekciju fotografija koje bi bilo šteta izgubiti. Izdvojili su novac i napravili jedinstvenu, raskošnu brodsku knjigu. Ima tu svega, ali ponajviše ljubavi, jer gotovo da nema fotografije gdje, kada su zajedno, nisu zagrljeni.

- Znate, žene inače nisu jako sklone ovakvim avanturama, pa mi nije bilo lako pronaći Sybill, koja voli more i nautiku kao i ja. Kad smo se upoznali, oboje smo bili zreli ljudi. Ona je imala tužnu priču, suprug joj je preminuo i ostala je s dvoje djece. Otkako smo zajedno, kao da smo opet počeli živjeti. To je naš novi veliki početak koji traje desetljećima i u kojem s godinama sve više uživamo - otkriva Peter.

Kupaonica za kućne ljubimce i SOS gumb za pomoć

U dinamičnom Puntu na Krku, jednoj od najvećih jadranskih marina, u godinu dana puno se toga promjeni. Dugogodišnja direktorica marine Renata Marević provela nas je kompleksom i pokazala sve novitete. Prvi na redu bio je punatski „zigurat”, Tako bismo mogli opisati novi sanitarni objekt u obliku stepenaste piramide starih Asteka koji se prostire na 700 četvornih metara, a ima 20 kupaonica, 12 tuševa, 8 redova umivaonika na otvorenom ...

Srđan Vrančić / CROPIX

U impresivno sanitarno zdanje uloženo je ukupno milijun eura, kaže direktorica Marević. Ta cifra ne iznenađuje uzmemo li u obzir to da je svaka od 20 kupaonica zasebna. Veličine pet četvornih metara ima privatni umivaonik, klupicu za odložiti stvari, sušilo za kosu, prostranu tuš-kabinu i podno grijanje. Ono što definitivno odskače jest to što je tuš kabina, ni manje ni više, nego zatvorena staklom.

Gosti se, kaže direktorica, ne moraju plašiti da će ih netko vidjeti dok se tuširaju jer staklo gleda na vanjski zatvoreni prolaz, ali pretpostavlja da će se o iskustvu tuširanja u marini Punat puno pričati. Osim dvije posebne kupaonice prilagođene djeci i invalidima, nalazi se tu i prostor za pranje suđa i rublja. Potrošnja struje za cijeli objekt bit će minimalna, jer se na krovu nalazi 14 solarnih ploča što ga čini potpuno autonomnim.

Ono što daje posebnost i šarm ovome mjestu je kupaonica za kućne ljubimce. Do malog bazena u koji ljubimac sjedi ili stoji vodi kosina pa vlasnici ne moraju ljubimca nagovarati, vući ili nositi do tuša. Budući da nije bilo nijednog korisnika u blizini uspjeli smo nagovoriti direktoricu Renatu da nam sa svojim psićem Yodom demonstrira upotrebu kupaonice, što je i učinila u društvu nećakinje Kristine čiji su se roditelji složili da njihova djevojčica pred kamerama odigra ulogu asistenta u kupanju Yode.

SOS dugme – pomozite mi!

Sljedeću bitnu novost u Marini Punat opisao nam je suvlasnik marine i inovator Krešimir Žic, koji će za sebe će reći da je „mornar u srcu, a inženjer u glavi“. Predstavio nam je S.O.S. dugme.

Srđan Vrančić / CROPIX

-To je uređaj koji dojavljuje marini da vlasnik broda treba pomoć pri vezu. Naši su stalni gosti sad već ljudi u godinama i takav „asistent pri vezu“ im može olakšati pristajanje u marinu, objašnjava Krešimir. Proizvod je to njegove IT tvrtke MarinaCloud, gdje je osnivač i direktor, a od 2014. radi na digitalnoj transformaciji poslovanja marina. Inače, njegovo rješenje MarinaCloud, temeljeno na Internetu stvari, digitalizira administraciju u marini.

Već 15 marina je prihvatilo njihovo rješenje, a jedna od njih je velika francuska marina Port d’Armor. Sustav MarinaCloud, također, omogućava marini da, preko senzora ugrađenih na brodu, za prodor vode, dim i požar, cijelo vrijeme paze na njegovu sigurnost. Istu mogućnost imaju i vlasnici brodova preko mobilne aplikacije. Naime, u svakom trenutku gdjegod bili mogu pratiti stanje svojeg broda, bateriju, sigurnosne provjere mornara i zatražiti servis na daljinu.

Pet jedrih Mađarica i jedna buduća nevjesta

Anamaria, Ildiko, Gabriela, Zita i Benedetta, pet djevojaka iz Mađarske, odlučile su djevojačku zabavu upriličiti u krčkoj marini Punat. Krajem kolovoza udaje se Benedetta, 27-godišnja djevojka iz Budimpešte, pa su ju prijateljice odvukle na jahtu u marini Punat prije nego što uplovi u bračnu luku.

Srđan Vrančić / CROPIX

Čim su spazile naš fotoaparat, djevojke su se bacile u poziranje, a Benedette je ponosno prebacila djevojačku lentu na kojoj stoji: „Buduća nevjesta“. (F. Pavić)

Srđan Vrančić / CROPIX

Od goriva, maziva i brodske opreme, do osvježujućih pića

Na maloprodajnom mjestu Ine u ACI marini Rab zatekli smo obitelj iz Slovenije na motornom plovilu koja se spremala na izlet do obližnjih uvala.

- Točimo gorivo ovdje jer nam je najprikladnije ući brodom. Nije skučeno i poslije 12 sati je manja gužva. Natočili smo Eurodiesel Class Plus, a supruga će uzeti i vreću leda jer nam hladnjak na brodu nije bogznašto, odgovara nam u prolazu glava obitelji jer djeca već nestrpljivo zovu da krenu prema svojem odredištu.

Inino maloprodajno mjesto u rapskoj ACI marini u svojoj ponudi goriva ima Eurosuper 95 Class Plus, Eurodiesel Class Plus i Eurodiesel Plavi za ribarska i policijska plovila. Na obali, ispred tri agregata opremljena s po četiri pištolja, dubina mora je 2,5 metra i pristati može plovilo od 25 metara. Prilaz je otvoren i može se ući sa svih strana, doznajemo od voditelja maloprodajnog mjesta Joška Španjola. Najveća gužva u sezoni je od 10 do 14 sati i kasnije poslije podne, od 17 do 20 sati.

Posjetitelji su, u najvećoj mjeri, nautičari koji iz Krka, posebice marine Punat, idu prema jugu. Na toj ruti rapsko maloprodajno mjesto nezaobilazna je postaja na kojoj osim goriva nautičari nalaze sredstava za čišćenje plovila i maziva: Alboard, Super 3 i Super 5. Uz brodsku opremu, pojaseve za spašavanje i sl., u svojoj ponudi imaju i osvježavajuća pića - pivo, sokove, vodu, ali i hladnjak sa sladoledom i vreće leda od 2,5 kilograma.

Odličan signal - A1 jači od senjske bure

Bura je puhala 30 čvorova, a brod Nautičke patrole Jutarnjeg lista hrabro se probijao ozloglašenim Velebitskim kanalom. Krenuli smo od Novog Vinodolskog prema Puntu na otoku Krku. Priroda je pokazala svoju pravu stranu na dionici prema Senjskim vratima. Vjetar nas je derao, jedrili smo brzinom od respektabilnih deset čvorova, nagnuti barem dvadeset stupnjeva.

Čak i u takvim uvjetima, naša nas informatička infrastruktura ni u jednom trenutku nije izdala. Odlučili smo je staviti na kušnju. Opremljeni najnovijim Huawei P30 mobilnim uređajem, vođu patrole uključili smo u prijenos uživo na Facebook kanalu Jutarnjeg. Sve je radilo besprijekorno. Signal je bio dovoljan za prijenos velikih količina podataka, a zvuk na uređaju odličan unatoč jakom vjetru. Sretno smo stigli i uspješno odradili posao, a za sjajan internet u svakom trenutku zaslužna je tvrtka A1, koja je jedrilicu Grandioso opremila suvremenim informatičkim rješenjima, a čitav Velebitski kanal odličnim signalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:14