ŽIVOT U MANJINI

'Bacaju nam svinjske glave na teren i spominju balijsku majku, ali mi se vraćamo u Prvu ligu...'

Prvu zagrebačku ligu, doduše, ali i to je veliki uspjeh za Nogometni klub Nur, čiji je teren uz zagrebačku džamiju na Borovju. Sljedeći cilj je ulazak u 4. HNL
 Boris Kovacev / CROPIX

Jedna svinjska glava koja se kotrlja po nogometnom igralištu, gomila ružnih riječi i, unatoč svemu, osvojeno seniorsko prvenstvo Druge zagrebačke nogometne lige.

To bi bio siže filmske sportske priče o nogometnom klubu Nur (na arapskom: svjetlost) iz zagrebačkog naselja Borovje. Pridodamo li svemu i činjenicu da njihov najbolji strijelac ima tetoviranog Isusa na potkoljenici, a momčad, ukupno, više igrača ostalih vjeroispovijesti nego one muslimanske, priča o Nuru postaje jedna od onih koje svojim obratima zapanjuju i inspiriraju. I njihovi kadeti te juniori razvaljuju u svojim ligama, drže prva mjesta kao i mali nogometaši iz mlađih kategorija. Odavno su, dakle, dokazali svoju sposobnost i umješnost u nogometu, ali već dugih 19 godina, otkako su osnovani, traje njihova borba s predrasudama i zlim jezicima. I to sve dok oni, govore, u svoj klub primaju baš svakoga. Svi se ovdje osjećaju kao kod kuće.

- Ja sam došao prije godinu dana u klub. Preuzeo sam klince i bilo ih je doslovno troje na treningu. Omladinskog pogona nije bilo. Onda su se počeli lagano skupljati, dolaziti, i danas ih imam 25. To su sve igrači od 2010. do 2013. godišta. I danas, međutim, znam čuti da bi se neka djeca iz kvarta htjela pridružiti treninzima, ali im ne daju roditelji koji im govore da je ovo muslimanski klub i da nemaju tu što tražiti - priča mi Zvonimir Dujmović, trener mlađih momčadi u klubu i igrač seniorske ekipe. Dujmović je ozbiljno igrao nogomet, i to u Dinamu, Zagrebu, kao i po nižim austrijskim ligama. Nakon što je položio HNS-ovu licencu za trenera, skrasio se u Nuru gdje radi s djecom i pomaže klubu svojim nogometnim znanjem i iskustvom. Ističe kako su najmlađe kategorije s kojima radi također vrlo uspješne u svojim ligama gdje su u play offu te će vjerojatno završiti na prvom mjestu.

Zagreb, 130619.
NK Nur, nogometni klub cije je sjediste u sklopu Islamskog centra Zagreb i koji se od sljedece sezone natjece u Prvoj zagrebackoj nogometnoj ligi.
Na fotografiji: klupske prostorije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Klupske prostorije su skromne, ali funkcionalne

Logistika i organizacija

Seniori su, pak, osvajanjem Druge zagrebačke lige osigurali ulazak u Prvu. Odgovorni u klubu kažu da je za takav uspjeh zaslužna odlična atmosfera među dečkima, ali i angažman Domagoja Abramovića, nekadašnjeg igrača Dinama, koji je za taj klub postigao više od 100 golova u različitim dobnim skupinama. U prvoj momčadi Dinama debitirao je 1998. kao 17-godišnjak. Bila je to utakmica Lige prvaka u Maksimiru protiv solunskog Olympiakosa. Abramović je tada u igru ušao kao zamjena za Mihaela Mikića, od njega se puno očekivalo, ali poslije se udaljio od Dinama te je karijeru ostvario u bosanskim, skandinavskim i grčkim ligama. Na zalasku karijere vratio se u niži rang hrvatskog nogometa gdje danas igra s amaterskim nogometašima koji imaju svoje dnevne poslove i karijere dok im je nogomet nešto više od hobija.

- Prošao je on i omladinske pogone reprezentacije, Abra je odličan nogometaš. Dao je dodatni impuls ovoj ekipi, dečki ga cijene, dobro je djelovao na sveukupnu atmosferu. Naravno, kao najbolji strijelac lige on je bio naš veliki adut, dakako uz trenera Jasmina Ičanovića, koji je također bivši igrač seniora i super se kuži s momčadi - priča Haris Smajić, neslužbeni tajnik kluba, svojevrsni menadžer, čovjek koji je u klubu zadužen za razne stvari, od društvenih mreža do logistike i organizacije.

Njegov otac Mehmedalija Smajić službeni je tajnik kluba. Kao hrvatskom dragovoljcu, najviše mu, kaže, smetaju predrasude koje kruže oko kluba. Često su utakmice NK Nur na rubu incidenta, ali to, obrazlaže, nije rezultat njihova nesportskog ponašanja.

- Naši dečki ako i poviču na utakmici, to čine u žaru sportske borbe, zbog nekog faula ili penala. Nikada to nije na nacionalnim ili vjerskim osnovama. Ali zato našim igračima dovikuju ružne stvari, je** im balijsku majku, nazivaju ih pogrdnim imenima i tako. Bacali su nam i svinjske glave na teren. Ponekad se dogodi da nam govore da smo mi došli u njihovu državu, da što imamo tu tražiti, ali i mi smo stvarali ovu državu. Ovdje iza džamije je spomen-obilježje s imenima 1300 naših momaka koji su dali život za Hrvatsku. I da ti kažem, nisu se oni borili u Bosni, svi su poginuli na hrvatskom ratištu. Zato me bole takve stvari, ali moram reći da se situacija ipak popravlja. Sretan sam zbog toga jer mi nikad nismo niti mislili biti ekskluzivno muslimanski klub, a tako nas se cijelo vrijeme percipira. Ako uzmeš naš zapisnik s utakmice, nećeš pronaći više od tri- četiri muslimana u prvoj seniorskoj momčadi. Razumiješ li onda o čemu se tu radi? To mora već jednom stati - ističe Mehmedalija Smajić.

Dodaje kako imaju u Zagrebu i vrlo prijateljskih klubova. Spominje njihove susjede NK ZET, NK Mladost-Buzin te NK Hrvatski Leskovac.

- Ali ipak, i dalje se znaju događati ružne stvari. Ovim putem opet apeliram na HNS i ZNS da počnu primjenjivati svoj Pravilnik. Sudac mora prekinuti utakmicu ako dođe do povika i netrpeljivosti na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, to im piše u statutima - govori Smajić.

Zagreb, 130619.
NK Nur, nogometni klub cije je sjediste u sklopu Islamskog centra Zagreb i koji se od sljedece sezone natjece u Prvoj zagrebackoj nogometnoj ligi.
Na fotografiji: igrac Domagoj Abramovic i trener Jasmir Icanovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Dobre rezultate u posljednje vrijeme vodeći ljudi kluba pripisuju ponajprije sjajnoj atmosferi te angažmanu Domagoja Abramovića (lijevo), nekadašnjeg prvotimca Dinama, koji je za taj klub postigao više od 100 golova u raznim dobnim skupinama, kao i trenera Jasmina Ičanovića (desno)

Moramo biti duplo bolji

Njegov sin Haris se ubacuje riječima kako NK Nur i dalje mora biti dvostruko bolji od drugih da bi došli da pobjede. Priča kako se njegovi nogometaši, osim s protivničkom momčadi, ponekad moraju boriti i sa sucima koji im nisu skloni te s publikom koja zna nepristojno dovikivati i vrijeđati. Sami protiv svih, moglo bi se reći, a zlih jezika ima i u mlađim kategorijama gdje često roditelji, koji promatraju utakmice uz teren, također ružno dovikuju onim najmlađim nogometašima romske nacionalnosti.

- Nevjerojatno da toga još ima u 21. stoljeću, ali događa se. Pitam se u što će izrasti djeca tih roditelja - kaže trener mlađih kategorija Zvonimir Dujmović.

Haris Smajić vraća se na razgovor o novoj sezoni, o onome što čeka NK Nur u višem rangu zagrebačkog nogometa.

- Napokon se vraćamo u tu prvu ligu, nakon tri-četiri godine. Cilj je, naravno, prvo mjesto i ulazak u 4. HNL. Težnja je uvijek osvojiti prvenstvo, a ako ne budemo financijski sposobni za 4. HNL, možemo uvijek ostati u našem rangu i prepustiti mjesto drugome. Ovo je dobra momčad, mlada, prosjek je 25 godina i tek je Abramović stariji, ali mislim da nam trebaju još tri-četiri dobra igrača koji bi, uz Abramovića, radili prevagu na terenu. Osim njega, izdvojio bih i braću Seferović, Omera i Enisa, koji su dečki iz naše škole nogometa, a svojedobno su ih skautirali Andy Bara i još neki menadžeri - navodi Smajić.

NK Nur se u Prvu zagrebačku ligu plasirao s NK Polet koji je osvojio drugo mjesto lige s pet bodova zaostatka.

Veliki sportski kompleks iza zagrebačke džamije u naselju Borovje sagrađen je 2007. godine, a klub osnovan 2000. dotad nije imao svoj domaći teren. Sada ovdje stoje tri terena, od kojih je jedan s umjetnom travom, a grade se i nove, moderne svlačionice, njih osam po 20 kvadrata s tuševima, ali i teniski tereni. Zahvalni su Gradu Zagrebu koji je zaslužan za to i kažu da će, kada sve bude gotovo, imati najbolji sportski kompleks od svih malih klubova u gradu. Mehmedalija Smajić spominje i Zdravka Mamića, koji je počasni član Nura i donator kluba u nekoliko prilika.

- Kada smo tek dobili teren 2007. godine, doveo je prvu momčad Dinama da igraju protiv nas. Ovdje su ti trčali Modrić, Mandžukić, Ćorluka, Šokota... - prisjeća se Smajić pa dodaje kako proračunski novac koji dobiju od ZNS-a nije ni blizu dovoljan da se “izgura” sezona. Zato su tu predsjednik i dopredsjednici kluba, Nazim Halidović, Mirsad Srebreniković i Hasan Mujičić, koji su redom poduzetnici koji vole nogomet pa ulažu i vlastita sredstva u klub. Bez njih bi, ističe Smajić, bilo teško izgurati sezone u svim pogonima i momčadima.

Morali smo se vratiti na neugodne priče s nogometnih terena jer upravo se nedavno dogodio novi incident na utakmici veterana NK Nur i NK Prečko. Došlo je do tučnjave na terenu, incident je bio snimljen i snimke su brzo obišle društvene mreže i portale. Što se točno dogodilo?

Zagreb, 130619.
NK Nur, nogometni klub cije je sjediste u sklopu Islamskog centra Zagreb i koji se od sljedece sezone natjece u Prvoj zagrebackoj nogometnoj ligi.
Na fotografiji: klupske prostorije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Trofeji koje je dosad prikupio NK Nur

Opsovao je bosansku mater

- Pričao sam s našim veteranima. Igrač Prečkog opsovao je bosansku mater našem navijaču koji je došao pogledati utakmicu sa ženom i djetetom. Njegov brat igra za veterane i taj naš navijač je nasjeo na tu foru, uletio u teren i počela je frka. Ali, zanimljivo, igrač koji je psovao bosansku majku dobio je dva žuta kartona u prvom poluvremenu, da bi ga sudac pustio natrag u igru. Nije mu dao crveni, tako to zna biti kod veterana, jer je sucu neugodno kazniti igrača pa da ovaj ne može igrati iduću utakmicu. Dakle, sudac mu je dopustio da uđe kad se malo smiri, a on je tako zahvalio - govori Smajić.

U priču se upleo i trener mlađih kategorija Dujmović.

- Vjeruj mi, i ja igram veteransku ligu, općenito je tu skoro svaku tekmu tučnjava. Nije to nešto neobično. Kod veterana su slabi živci, znaš, ne možeš trčati, a htio bi pa si malo ljut, lako eskalira neki incident. I nije to neki problem dok se spori oko nekog faula ili nešto, ali kad se vrijeđa na nacionalnoj osnovi, to je ružno. Dakle, frke su na veteranskim tekmama normalna stvar. Ali čim se nešto takvo dogodi vezano uz NK Nur, odmah se novine raspišu o tome jer mi, kao, imamo imidž tog nekog incidentnog kluba - smatra Dujmović.

Domagoja Abramovića, najboljeg strijelca lige s 20 golova, upitali smo da se osvrne na ono što dolazi za NK Nur, ali i na predrasude koje kruže oko kluba

- Gle, ja sam na to navikao. Igrao sam pred 40 tisuća ljudi u Grčkoj, vikali su mi svašta, provocirali. Ja sam imun na to, ali kužim da mlađim igračima to može biti problem, stres. Ali, kad se ti krećeš baviti sportom, moraš biti spreman na to. Navijači su takvi, oni viču i vikat će. Na to se mora biti spreman, ali da se znaju događati ružni komentari, znaju. Što se tiče nove sezone u Prvoj zagrebačkoj, mislim da je ova momčad dobra, spremna i da u Prvoj ligi možemo biti pri sredini tablice, među šest-sedam momčadi. Ako se pojačamo, moglo bi ići i bolje od toga. Tu se igra dobar nogomet, to su igrači koji su prošli raznorazne škole, koji su igrački na razini, samo je pitanje tko je koliko fizički spreman. Što se tiče Nura, mi smo ovdje klapa koja je spremna, koja dolazi na treninge i koja ne pada u drugom poluvremenu. To je naša najveća prednost pa ćemo vidjeti kamo će nas to dovesti u Prvoj zagrebačkoj ligi - zaključio je 38-godišnji Domagoj Abramović, koji će karijeru, čni se, završiti upravo u NK Nur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:46