KLJUČNE IZBORNE JEDINICE

BITKA ZA SLAVONIJU: HDZ se opet bori sa svojim demonima, Škorin stožer nada se da će im Penava dovesti Culeja, SDP promatra glođanje na desnici

 
Ivan Anušić, Miroslav Škoro, Domagoj Hajduković, Branimir Glavaš
 Jakov Prkić, Goran Mehkek, Ranko Šuvar, Vlado Kos / CROPIX

Izborna bitka za Slavoniju bit će možda i presudna za konačni poredak na saborskoj ljestvici nakon što se 5. srpnja spusti zavjesa na izborni dan. No, sve do prije nešto malo manje od godinu dana nije se činilo da bi istočna Hrvatska opet mogla postati turbulentno političko područje, što se ponajprije odnosi na sada već 15-godišnji bespoštedni rat koji gledamo na desnom centru, koji je prioritetno naštetio HDZ-u koji je cijelu Slavoniju do 2005. držao svojom utvrdom.

No, onda im se 2005. dogodio Branimir Glavaš, čiji je odlazak HDZ-u nanio enormnu štetu od koje su se deset godina oporavljali. I sada kad se činilo da su napokon riješili probleme u svom biračkom bazenu, a nakon što je Glavašev HDSSB sam sebe pojeo, HDZ-u se dogodio još jedan njihov bivši čovjek - Miroslav Škoro, koji upravo na istoku ima najveći potencijal. On ne samo da je već na predsjedničkim izborima zagrabio iz njihova bazena, nego im je sada počeo otimati i neke važne i jake ljude u svojim lokalnim sredinama, kao što je slučaj s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

Bitka za Slavoniju tako je dobila svoje novo poglavlje u kojem se HDZ opet bori s nekim svojim demonima iz prošlosti. Glođanje na desnici, pak, iz prikrajka promatra SDP kao jedini relevantni politički faktor izvan desnog političkog pola, čime ćemo 5. srpnja u IV. i V. izbornoj jedinici gledati troboj. Sve druge stranke i liste, naime, osuđene su na mrvice i teško je da će u sljedećem mandatu Markov trg vidjeti itko tko se ne nađe na listama HDZ-a, SDP-a i Domovinskog pokreta.

Iako u problemima, HDZ ulazi kao favorit u izbornu utrku na istoku Hrvatske. U 4. izbornoj jedinici listu će im nositi Ivan Anušić koji je u posljednjih nekoliko godina upornim radom stabilizirao i podigao osječko-baranjski HDZ nakon što su deset godina trpjeli posljedice razlaza s Glavašem. Paralelno s tim Anušić je gradio i svoju poziciju unutar stranke, ušavši i u najuži krug suradnika predsjednika Andreja Plenkovića. S pozicije potpredsjednika stranke i župana Anušić pred biračko tijelo donosi dobar politički kapital koji kani oploditi na ovim izborima očekujući pobjedu, i to izraženiju nego 2015. i 2016. kada su dobili šest mandata.

Oporavak i napredak

- Sada očekujem i više. Treba znati da smo prije imali veliku konkurenciju u HDSSB-u, no to se promijenilo i premda se na sceni pojavio Miroslav Škoro, uvjeren sam da će birači ovaj put prepoznati da se iza njegove priče krije populizam, a ne konkretna rješenja - rekao je Anušić koji svoj optimizam najviše temelji na ulaganjima u istočnu Hrvatsku u posljednje četiri godine kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te projekte koje Županija samostalno razvija.

- Slavonija je u mandatu premijera Plenkovića krenula sigurno u oporavak i napredak. Zato je sada ključno podržati kontinuitet te politike - istaknuo je Anušić koji ipak priznaje da neće biti lako.

- Nijedni izbori nisu laki i jednostavni, ali se uzdam u veliku podršku birača. Populizam je zauzeo golem politički prostor u Hrvatskoj, a to je zadnje što Hrvatskoj danas treba jer nas je puno koštao u proteklih 15 godina. Uvijek su bili neki politički mesije koji su davali nerealna obećanja pa smo gubili godine umjesto da smo pokrenuli Hrvatsku u drugom smjeru. Nadam se da nećemo ponovno izgubiti četiri godine i priliku da istok Hrvatske zadrži politički i gospodarski kontinuitet razvoja - istaknuo je Anušić koji je podsjetio i na predsjedničke izbore, ustvrdivši kako je politička nezrelost hrvatske desnice dovela Zorana Milanovića na Pantovčak.

- Onoga trenutka kad je Škoro pozvao svoje birače da ne glasaju ni za koga u drugom krugu i da se dopiše broj 3, nanesena je izravna šteta šansama Kolinde Grabar-Kitarović. Da se nije tako ponio, Grabar-Kitarović bi i dalje bila predsjednica sa svjetonazorom i političkim vrijednostima koji su bliži biračima desnice. Da je bila obratna situacija i da su u drugi krug ušli Škoro i Milanović, ja osobno i velik dio HDZ-a dali bismo podršku Škori zbog svjetonazorske bliskosti koju smo tada mislili da imamo. Upravo se na tome vidi manjak ozbiljnosti, zrelosti i odgovornosti politike koju predvodi Škoro. Ne smijemo dopustiti da ljevica ponovno profitira na sukobu desnice i složi Vladu za koju sam siguran da ne bi Hrvatskoj donijela puno dobroga - poručio je Anušić koji, kaže, nema ništa protiv da Škoro nosi listu Domovinskog pokreta u 4. jedinici.

- Spreman sam na to. Volio bih se suočiti s njim pred javnosti o temama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Hrvatske, kao i o svemu što stoji iza našeg političkog i profesionalnog rada - zaključio je Anušić te dodao kako će HDZ u 4. jedinici na izbore ići samostalno.

Na ruku im ide i to što se u Virovitičkoj županiji smirila situacija nakon smjene tamo popularnog ministra Tomislava Tolušića koji je 2016. dobio najviše preferencijalnih glasova u 4. jedinici. No, Plenković je uspio primiriti Josipa Đakića, koji tamošnji HDZ drži pod čvrstim uzdama i vjerojatno će biti drugi na listi, a visoko će biti i ministrica Vesna Bedeković.

Obmanjujuća poruka

Koalicijsku listu SDP-a predvodit će predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković, iako je želja predsjednika stranke Davora Bernardića bila da listu nosi najprepoznatljivija slavonska SDP-ovka, uspješna europarlamentarka Biljana Borzan. No, ona je tu mogućnost odbacila jer ne želi napustiti Europski parlament gdje je počela nove važne projekte, a s druge strane ne želi slati obmanjujuću poruku biračima i kandidirati se za Sabor svjesna da u njemu neće biti. Bernardić je prije nekoliko dana izjavio kako u tome ne vidi problem jer je i HDZ na prošlim izborima kandidirao svoje tadašnje europarlamentarce Plenkovića, Davora Ivu Stiera i Ivanu Maletić, no nije pritom spomenuo kako su svi oni bili najavljeni za premijersku, odnosno ministarske dužnosti. SDP svoje europarlamentarce ne spominje u tom kontekstu, izuzmemo li nedavni hipotetski istup Rajka Ostojića kada je u kontekstu eventualne ministrice zdravstva spomenuo Romanu Jerković. No, tada mu čak ni hipotetski u tom kontekstu na pamet nije pala Borzan, kao legitimni kandidat za tu funkciju i u ovom trenutku vjerojatno najpopularniju SDP-ovku, što su pokazali i europski izbori. No, i taj istup govori o tome kakav status Borzan ima kod čelnika stranke. U svakom slučaju, ona se gotovo sigurno neće pojaviti na listi.

- Biljana ima razloga zašto neće, a onda je logika da ću ja biti nositelj liste i siguran sam da ćemo imati odličan rezultat - rekao je Hajduković koji očekuje najmanje pet mandata njihove liste, čime bi ponovili rezultat iz 2016. godine.

- Možda bude i jedan mandat više. Naime, kako vidimo, gospodin Škoro, koji je inače nepoznanica u našoj jednadžbi, u odnosu na predsjedničke izbore znatno je zaoštrio retoriku udesno, a kako je ušao u birački korpus koji je nekada držao HDSSB i u kojem je bilo i glasača ljevice, očekujem da će se dio njih vratiti SDP-u. Čak mislim da možemo profitirati na njihovu sukobu, što bi moglo dovesti do toga da naša lista bude najjača - kaže Hajduković koji ne dijeli mišljenje s HDZ-ovim Anušićem kako je Slavonija počela izlaziti iz krize.

- HDZ nam je i u ove četiri godine pokazao kako se ne treba raditi, a ovdje ga vode ljudi kojima je bitnije dizati spomenike sami sebi i sudjelovati u predsjedničkim kampanjama, a ne brinuti se za građane. Izbor je jednostavan: netko tko želi i može pomoći demografski i gospodarski pogođenoj regiji ili netko tko je već pokazao kako to radi, odnosno kako se ne treba i ne smije raditi - poručio je Hajduković.

Domovinski pokret, pak, još nije definirao tko će im nositi listu u 4. jedinici. Na stolu su tri imena: sam Škoro, ali i bivši gradonačelnik Osijeka, a danas član uprave Pevexa Krešimir Bubalo te suvlasnik Pevexa Mario Radić. Dojam je da bi Škoro i Radić najviše voljeli da to bude Bubalo koji još uvijek ima određenu političku težinu u Osijeku, ali i županiji jer je svojedobno bio i župan.

- Ta odluka ovisi o puno faktora koji se tiču i usuglašavanja s partnerima oko nositelja lista u ostalim izbornim jedinicama. Nismo još završili ni s pregovorima s drugim potencijalnim partnerima i dok se sve ne završi, ne možemo slagati aritmetiku - rekao nam je jedan Škorin suradnik.

Zanimljiv plan

Kako god bilo, uvjereni su da će imati odličan rezultat u obje slavonske jedinice.

- I u 4. i u 5. jedinici trenutačno se vrtimo oko 20 posto s tendencijom rasta, unatoč brojnim podmetanjima kojima smo izloženi, a samo zato što smo donijeli hrvatskom narodu novu nadu i razbijanje nekih mitova i legendi o tome kako je samo HDZ predodređen upravljati Hrvatskom te ponekad SDP. Nema sumnje da ćemo nakon ovih izbora biti važan faktor u krojenju bolje hrvatske budućnosti - poručili su iz Škorina tabora.

Ovi izbori dat će nam i odgovor hoće li koalicija s HDZ-om definitivno eliminirati HNS s političke scene. Svjesni činjenice da samo u 3. i 4. jedinici imaju neke šanse, u toj su stranci odlučili sav novac, snagu i energiju usmjeriti na ta područja, a za 4. su smislili i zanimljiv plan. Tako će se, kako doznajemo, bivšem predsjedniku stranke Ivanu Vrdoljaku i Stjepanu Čuraju na listi pridružiti neka poznata imena čak i na nacionalnoj razini. Nositelj liste najvjerojatnije će im biti osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, a osim njega, tu bi se trebali naći nezavisni gradonačelnici Belišća, Valpova i Donjeg Miholjca, bivši HDSSB-ovac Dinko Burić te Matko Šutalo i Goran Aladić s kojima pregovaraju. Htjeli su na svojoj listi i bivšeg predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića, ali on se odlučio na samostalni izlazak sa svojom strankom. U HNS-u računaju da bi im nezavisni gradonačelnici mogli donijeti od 7000 do 8000 glasova i jedan mandat. Jednom mandatu nada se i Branimir Glavaš čiji HDSSB izlazi na izbore, ali bez njega. Time će se završiti njegova 30-godišnja politička karijera i devet saborskih mandata.

- Mislim da je bilo dosta - kaže Glavaš.

- Doduše, to je uvjetovano i sudskim postupkom protiv mene. Da je u međuvremenu donesena nepravomoćna oslobađajuća presuda, tada bih se vjerojatno kandidirao. Ovako nema smisla jer će mi suđenje i dalje oduzimati većinu vremena i koncentracije - rekao je Glavaš, najavivši kako bi HDSSB na izbore mogao i s nekim u koaliciji, ali nije želio otkriti s kim. No, poznavajući njegove odnose s političkim konkurentima, kao jedini izbor nameće se HDZ, iako je Anušić najavio da će oni samostalno ići na izbore. No, ne bi trebalo iznenaditi ako se Plenković odluči zahvaliti svojim koalicijskim partnerima HSLS-u, HDS-u i HDSSB-u što su mu čuvali leđa u Saboru pa ih počasti po jednim mandatom na HDZ-ovim listama. Glavaš, inače, drži da će HDZ biti relativni pobjednik izbora, a da će SDP biti druga opcija.

- Ne bi me iznenadilo ako Škoro potpuno ispadne iz svih kombinacija, a još bi me manje iznenadilo da na jesen, ako ni nakon dva mjeseca nitko ne bude imao većinu, dobijemo veliku koaliciju HDZ-SDP jer Hrvatska nema vremena za nove izbore - komentirao je Glavaš koji se naljutio kada smo situaciju s Penavom u Vukovaru usporedili s njegovom 2005. godine.

- To je neusporedivo. Vukovar je minijaturna sredina, i to neće prijeći njegove granice. Škoro neće pokupiti ništa više s Penavom nego što bi bez njega. Penava tu nije bitan - smatra Glavaš.

S tim se, naravno, u Škorinu i Penavinu taboru ne slažu, a prve konture njihova dogovora počele su se nazirati u subotu kada je održan prvi sastanak nakon Penavina izlaska iz HDZ-a. Definitivno je da će on nositi listu Domovinskog pokreta u 5. jedinici, a na njoj bi se mogao naći još jedan HDZ-ovac - Stevo Culej, koji također već dulje vrijeme vodi neku svoju politiku. Škoro je, pak, odlučio da će dogovore s Culejem prepustiti Penavi, ali očekuje se da bi to trebalo biti riješeno pozitivno po njih. Penava je, inače, neki dan poručio svojoj bivšoj stranci kako do ovakve situacije možda ne bi došlo da su se uhvatili u koštac s problemima Slavonije.

Loše prošli

- Premijer je nakon predsjedničkih izbora rekao da smo loše prošli jer, nažalost, dobivamo u demografski opustošenim krajevima. Trebalo je početi raditi na tome da ti krajevi, a među njima je i Slavonija, postanu jaki. Slušamo o Projektu Slavonija, ali kada podvučemo crtu, rezultati nisu bili ni blizu onoga što se moglo i trebalo napraviti u ovih 29 godina - izjavio je Penava.

U HDZ-u, naravno, ne misle tako, a njihov povjerenik za Vukovar, državni tajnik za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, uvjeren je da će HDZ opet imati pobjedničku listu.

- Pokazat ćemo da smo najjači. Bez obzira na broj ljudi koji su izašli ili će izaći, pokazao se i inat Vukovaraca koji se sada žele uključiti u HDZ i javlja nam se sve više novih članova, ali i nekih koji su dulje vrijeme bili neaktivni. Ne moramo se brinuti. Možemo pobijediti i u Vukovaru. Vjerujemo i u pobjedu u cijeloj izbornoj jedinici. Zalog za to su nam rezultati Vlade kroz Projekt Slavonija, a ljudi će to znati prepoznati - tvrdi Mažar.

Ipak, u HDZ-u se itekako boje rezultata u Vukovaru, pogotovo jer je on na prošlim parlamentarnim izborima bio bolji nego, primjerice, u Vinkovcima. Plenković se nada da će njegov najjači operativac Tomislav Čuljak ipak uspjeti koliko-toliko spojiti razbijenu posudu u Vukovarskoj županiji, iako tamo u pojedinim općinama ima još nezadovoljnika koji bi mogli krenuti Penavinim putem, te da će u drugim dijelovima jedinice kompenzirati gubitak Penave. Veliki adut im je ministar financija Zdravko Marić, koji nije član HDZ-a iako ga takvim svi doživljavaju, koji će im nositi listu, a na njoj će se naći i ministri Josip Aladrović i Mario Banožić. SDP im, pak, na megdan šalje bivšeg ministra branitelja Predraga Freda Matića koji će nositi listu iako je i sam u Europskom parlamentu, ali on Bernardića ne može odbiti jer mu je predsjednik i dao mjesto na listi za europske izbore. Tu će biti i uspješni gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, ali i nekadašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, prvi hrvatski političar i dužnosnik koji je odslužio zatvorsku kaznu za podmićivanje, i to u funkciji gradonačelnika. Bernardić u tome ne vidi nikakav problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:46