NOVAC JE SKUPLJEN

DIRLJIVA PRIČA O BOLESNOM PROFESORU MIKIĆU DOBILA NEOČEKIVANI OBRAT Neki ga optužuju za prijevaru, a on tvrdi: 'Nisam varalica'

U  24 sata skupio je 14.000  eura, profesor je ogorčen na optužbe pa tvrdi da će vratiti novac. Uplate i dalje stižu na posebni račun
Krešimir Mikić
 Berislava Picek / CROPIX

Steven Spielberg, eksperimentalno liječenje u SAD-u, 15.000 eura i optužba za prijevaru. Tako glasi sukus priče koja je prošli tjedan zaokupila javnost, a koja u centru ima poznatog zagrebačkog profesora filma.

“Moje ime Krešimir Mikić, ili samo Krešo Mikić. Profesor sam i filmofil. Predajem ili sam predavao na mnogim domaćim i stranim fakultetima. Akademija dramske umjetnosti, Filozofski fakultet, Učiteljski fakultet, Studij dizajna, Fakultet političkih znanosti, Vern. Kažu da sam najbolji profesor na svijetu. Stoga moje vrijeme za odlazak u neki drugi svijet još nije došlo, znam to u sebi. Još ima puno znanja, iskustva, savjeta, razgovora koje moram obaviti, podijeliti, ostaviti mlađima, studentima, prijateljima, strancima”, napisao je u srijedu na svojem osobnom Facebook profilu poznati zagrebački profesor i filmofil, podijelivši sa svojim prijateljima i javnošću da boluje od zloćudne bolesti.

“Naime, ja sam jako bolestan i ovim putem skupljam novac za po život bitnu operaciju u Americi. Bolest koja me iznimno umorila je leukemija, a jedini način da je prebolim je transplantacija koštane srži u Zdravstvenom centru Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu. Nekoliko dragih prijatelja već mi je pomoglo, no nedostaje mi još 14.000 eura koje moram skupiti kako ne bih morao odgoditi neizbježnu operaciju.

Od obitelji nemam više nikoga, zato i ovisim o pomoći prijatelja, ali i potpunih stranaca. Na mom Facebook profilu možete čitati i pratiti o mojoj životnoj bitki, ali možete mi se i javiti. Hvala neizmjerno. Krešo”, objavio je cijenjeni i omiljeni profesor Mikić osobno, ostavivši i link na Go Get Funding web stranicu, koja je jedna od internetskih “crowdfunding” servisa putem kojih se mogu prikupljati sredstva za određene ciljeve, u slučaju gospodina Mikića za liječenje leukemije.

Navodni dugovi

Njegov apel za pomoć odmah je prenio i Jutarnji list, nakon čega je Mikić na navedenoj stranici u kratkom roku sakupio tražena sredstva. U trenutku pisanja ovog teksta na njegovu Go Get Funding profilu bilo je prikupljeno 15.619 eura, čime je cilj od 14.000 eura premašen. Omiljenom profesoru i poznatom filmologu pomagalo se sa svih strana, a ukupno mu je financijski pomoglo 644 ljudi. Onda su se, međutim, stvari zakomplicirale.

Na e-mail adresu Jutarnjeg lista, kratko nakon objave prvog teksta o Mikiću, počele su stizati optužbe na račun profesora, no nitko od onih koji su ih iznosili nije bio spreman stati iza njih imenom i prezimenom. Krešimira Mikića optužuju za prijevaru, navodeći da poznati profesor uopće nije bolestan, nego je zapeo u dugovima, navodno oni kockarski.

“To je velika navlakuša. Profesor izvlači novac zbog velikih kockarskih dugova. Uopće nije bolestan, jako je tužno da se tako prezentira i uništava povjerenje ljudi koji mu uistinu žele pomoći”, pisalo se anonimno i potpisano, no bez želje za pojavljivanjem u medijima, o profesoru Mikiću koji prikuplja novac za, kako kažu ljudi, navodno liječenje, a zapravo za dugove. Kako bismo provjerili te navode, kontaktirali smo brojne osobe s brojnih zagrebačkih fakulteta koje poznaju Mikića, no o tome nitko nije želio javno razgvarati.

Inače, kampanja koja je u srijedu bila pokrenuta na stranici Go Get Funding potpisana je imenom profesora Mikića, no on nam je u kratkom razgovoru otkrio da su je, zapravo, pod njegovim imenom pokrenuli njegovi studenti. Krešimir Mikić je čovjek bogate biografije, predavač na mnogim važnim sveučilištima i, dokazano, omiljeni profesor koji je filmsku umjetnost približavao studentima desetljećima, a bio je i nagrađivan za svoj rad u visokom školstvu. Godine 2017. hollywoodska ga je komisija proglasila najboljim profesorom filma na svijetu. Član je brojnih stručnih tijela i organizacija u zemlji (član Vijeća Hrvatskog društva filmskih radnika i dr.), a od 2006. godine i američke Akademije za filmsku umjetnost i znanost.

Evo što je o njemu napisala Vida Žagar, studentica koja se prva javila Jutarnjem kako bi zamolila za pomoć u prikupljanju donacija za liječenje prof. dr. sc. Krešimira Mikića.

- Prof. Mikić boluje od leukemije. Na sreću, postoji liječenje koje mu može pomoći, ali moramo reagirati brzo jer je donor dostupan samo do 27. studenoga. Njegovi kolege u Americi i Europi dosad su prikupili više od 200.000 dolara, ali, nažalost, to još nije dovoljno. Prof. Mikiću treba još 13.500 eura - rekla nam je Vida Žagar uime njegovih studenata filma. Kada smo Krešimira Mikića telefonski uočili s optužbama na njegov račun, nije djelovao iznenađeno.

Tužan i razočaran

- Kakva kocka, ja ne znam niti kartati. Tužan sam i razočaran što mi se to radi - rekao nam je Mikić pa nastavio o tome kako mu smještaju studenti koji ga nisu voljeli ili koje je tijekom godina rušio. Profesor nas je uvjeravao kako je doista bolestan, no na naš upit da pokaže dokumentaciju o bolesti te tako ušutka one koji ga optužuju za prijevaru rekao nam je da ne misli tako prodavati svoje dostojanstvo i dodatno se izlagati medijima dok boluje od teške bolesti.

- Vratit ću novac svima koji misle da sam varalica. Neka mi pošalju broj računa i iznos koji su uplatili, ja ću im ga odmah vratiti. Ovo me sve toliko povrijedilo da razmišljam odustati od liječenja i umrijeti - rekao nam je profesor Mikić, o kojem studenti, oni brojni koji ga obožavaju, pišu da im je potpuno promijenio način na koji doživljavaju film.

- I dalje se osjećam izuzetno loše. Dvije gospođe su dobile natrag svoj iznos, i one su jedine za sada koje su se javile. Istovremeno, mnogi me podržavaju i uvjereni su u istinitost priče. Moje liječenje u Americi je eksperimentalne prirode, primljeni smo nas trojica kandidata. Mene su prošvercali kao hrvatskog državljanina. Tu mi je pomogao Spielberg. A pošto sam pod ugovornom obvezom, kao i pod prisegom, ne mogu ništa više o tom liječenju reći i tako se spasiti od optužbi. Ta dijagnoza postavljena mi je prije tri godine. Ja bolujem od leukemije- rekao nam je Krešimir Mikić u razgovoru koji je trajao više od deset minuta.

- Troškove tog liječenja platili su mi Spielberg i drugi prijatelji iz svijeta filma. Pazite, tu se radilo o troškovima od 246 tisuća eura. To je eksperimentalno liječenje koje će promijeniti način na koji se borimo protiv leukemije - priča Mikić. Osvrnuo i na izvor, kako kaže, zločestih komentara koji ga prikazuju kao varalicu.

- Imao sam ranije u životu nesreću. Moja djevojka je bila oboljela od raka, bila je bolesna 12 godina. Ogromne troškove liječenja u inozemstvu pokrivao sam kreditima, a pomogli su mi i roditelji, i to prodajom kuće u Samoboru, od koje smo novac kompletno potrošili na liječenje.

Nažalost, moja djevojka je umrla sa 43 godine i nismo je uspjeli spasiti. Mojim Samoborcima je, međutim, bilo čudno i neshvatljivo da su moji prodali kuću kako bi platili liječenje toj djevojci i od tada kruže priče da sam kockar i da je to išlo za nekakav moj dug. vrijeme će pokazati da sam pošten - nam je Mikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:54